Sinuciderea tăcută a unui popor

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Cu doar un secol de existenţă, România poate fi considerată încă o naţiune tânără. Cu toate acestea, ţara noastră afişează deja toate semnele îmbătrânirii. În câteva decenii, în lipsa unui set de politici publice şi sociale care să încline favorabil panta descendentă pe care am pornit-o pe repede înainte, ne vom sinucide, cel puţin din punct de vedere demografic, în calitate de popor. În mod înşelător, cele câteva decenii pot părea o perioadă abstractă de timp, însă este vorba de viitorul relativ apropiat în care vor fi condamnaţi să trăiască nepoţii noştri.

Doar în 2017, populaţia rezidentă a României a scăzut cu 120.700 de persoane din cauza declinului demografic şi a emigraţiei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În Galaţi, pe parcursul anului trecut, numărul deceselor a fost cu peste 2.000 mai mare decât cel al naşterilor. În ultimii cinci ani, Galaţiul a devenit mai sărac cu aproximativ 10.000 de locuitori, luând în calcul doar diferenţa dintre numărul certificatelor de deces raportat la certificatele de naştere. În realitate, alte câteva mii de gălăţeni au emigrat la muncă peste hotare, fie că aceştia figurează sau nu în vreo statistică oficială. Oricum, mulţi dintre cei care au ales să locuiască pe termen lung în alte ţări au încă domiciliul stabil în Galaţi, ceea ce înseamnă că datele oficiale trebuie privite şi interpretate cu oarecare rezervă.

Şi alte state din Europa se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei, cauzată de sporul natural negativ. Diferenţa este că în respectivele ţări au fost luate măsuri coerente pentru ca fenomenul să fie încetinit, cât mai mult posibil. În România, autorităţile nu au luat, după Revoluţie, nicio măsură cu adevărat eficientă în acest sens. Corupţia şi sărăcia sunt încă endemice în ţara noastră, ceea ce goneşte peste hotare zeci de mii de români, majoritatea tineri. Pe de altă parte, mulţi români mor încă din cauza unor boli care în lumea civilizată produc din ce în ce mai puţine decese, deoarece sunt prevenibile. În ritmul actual, România va aduce Lumea a Treia în Europa, în doar 20-30 de ani.

Citit 2223 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 15:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.