Sinuciderea tăcută a unui popor

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
6 comentarii

Cu doar un secol de existenţă, România poate fi considerată încă o naţiune tânără. Cu toate acestea, ţara noastră afişează deja toate semnele îmbătrânirii. În câteva decenii, în lipsa unui set de politici publice şi sociale care să încline favorabil panta descendentă pe care am pornit-o pe repede înainte, ne vom sinucide, cel puţin din punct de vedere demografic, în calitate de popor. În mod înşelător, cele câteva decenii pot părea o perioadă abstractă de timp, însă este vorba de viitorul relativ apropiat în care vor fi condamnaţi să trăiască nepoţii noştri.

Doar în 2017, populaţia rezidentă a României a scăzut cu 120.700 de persoane din cauza declinului demografic şi a emigraţiei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În Galaţi, pe parcursul anului trecut, numărul deceselor a fost cu peste 2.000 mai mare decât cel al naşterilor. În ultimii cinci ani, Galaţiul a devenit mai sărac cu aproximativ 10.000 de locuitori, luând în calcul doar diferenţa dintre numărul certificatelor de deces raportat la certificatele de naştere. În realitate, alte câteva mii de gălăţeni au emigrat la muncă peste hotare, fie că aceştia figurează sau nu în vreo statistică oficială. Oricum, mulţi dintre cei care au ales să locuiască pe termen lung în alte ţări au încă domiciliul stabil în Galaţi, ceea ce înseamnă că datele oficiale trebuie privite şi interpretate cu oarecare rezervă.

Şi alte state din Europa se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei, cauzată de sporul natural negativ. Diferenţa este că în respectivele ţări au fost luate măsuri coerente pentru ca fenomenul să fie încetinit, cât mai mult posibil. În România, autorităţile nu au luat, după Revoluţie, nicio măsură cu adevărat eficientă în acest sens. Corupţia şi sărăcia sunt încă endemice în ţara noastră, ceea ce goneşte peste hotare zeci de mii de români, majoritatea tineri. Pe de altă parte, mulţi români mor încă din cauza unor boli care în lumea civilizată produc din ce în ce mai puţine decese, deoarece sunt prevenibile. În ritmul actual, România va aduce Lumea a Treia în Europa, în doar 20-30 de ani.

Citit 1768 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 15:28

6 comentarii

 • postat de Sabrina Duminică, 02 Septembrie 2018 08:00 82.137.10.*** Link la comentariu
  0
  4

  PSD+PNL+ALDE+ PMP=PESTĂ Porcină și Gripă aviară Să vă schimbați siglele partidelor. PSD~ Porcul cu PESTĂ iarPNL ~Găina zăpăcită de Gripă aviară (la americani sunt sigle Elefantul african și Catârul american) După ce informați populația la Anul care vine să Dați Mită Electorală PORCI că să vă mai voteze Fraieri Români Ați găsit acum înainte de Crăciun arma politică ideală Omorârea Porcilor Dumnezeu dacă există cred că va asculta blestemele babelor din România o să simțiți ce înseamnă să vă dispară mâncarea din gură Nu ați găsit altă Armă Politică decât Porcul înainte de CRĂCIUN

  Raportează
 • postat de gra-ficus Sâmbătă, 01 Septembrie 2018 19:50 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  5

  In tara sekuristilor rosii cine mai are chef de fu.......i ?Doar Borcea si Taricesko sa produca odrasle fara numar . Sau la un barbat roman cate 3 basarabence pana in 25 de ani . Cu tot cu soacra .

  Raportează
 • postat de Ramona Sâmbătă, 01 Septembrie 2018 12:38 82.137.14.*** Link la comentariu
  1
  9

  Fostul Patriarh al României a declarat înainte de a muri că România până in2050 va rămâne cu 5 000 000 de locuitori dar nu se știe de ce nație sa culoare Galațiul va rămâne cu Primăria Pușcăria și Casa de nebuni Ura și la Gară

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Sâmbătă, 01 Septembrie 2018 09:17 79.116.100.*** Link la comentariu
  1
  13

  Romania ESTE lumea a3a... in unele cazuri lumea a IV! In colonie, mancarea este foarte slaba calitativ si scumpa!
  Colonia ce vrea sa se intituleze cu incapatrzanare inutila Romania... ai doar doua motive sa ramai... ne unim TOTI de 10x mai mult ca la colectiv pana nu pica cancerul tarii si le confiscam imediat averile... ori plecam toti... nu exista alt viitor!
  Tuturor ne e rusine sa recunoastem, noi i-am lasat pe guvernanti sa ne distruga, noi am permis unor trusturi sa imprastie minciuna... suntem un popor slab tare... fara coloana... si nu ne invatam lectia se pare!

  Raportează
 • postat de Sandu Sâmbătă, 01 Septembrie 2018 08:46 90.95.63.*** Link la comentariu
  7
  8

  Oare cat de bine face o astfel de abordare unei probleme reale .Ca este un semnal de alarma inteleg ,dar a spune ca se sinucide acest popor este o mare eroare.Daca privim in istorie si numai cu o suta de ani in urma ce observam.Din Romania ramasese numai Moldova ,datorita razboiului, bolilor si lipsei alimentelor, au murit sute de mii de oameni.La fel de multi morti si in WW 2.Nu mai amintesc de ciuma care a injumatatit populatia Europei deci si a tarilor romanesti in evul mediu.Este adevarat ca apoi sporul demografic a complectat destul de rapid deficitul de populatie.Este o lege care tine de o dezvoltarea ciclica demografica a societatii.Ce avem acum.O scadere dramatica a natalitatii care este cauzata de mentalitatea mercantila , comodidatea familiilor tinere si politiicilor demografice promovate sau lipsei lor de la toate guvernele.Daca mergi prin tara mai ales in mediu rural ce observam.Mii de case noi foarte frumoase construite de cei care lucreaza in strainatate.Oare pentru cine au construit acestea,.Pentru ei si urmasii lor pentru ca multi revin in tara indiferent de propaganda politica .Natalitatea poate creste desigur printr/o politica materiala de stimulare a nasterilor,la care eu adaug si un rol important al bisericii ortodoxe care din pacate nu este la fel de activa ca la catolici.In cazul mortalitatii aceasta scade automat atunci cand creste natalitatea .Dupa unii in Romania totul este negru,ba mai mult in scurt timp vom dispare ca natie si popor.Sigur acest lucru nu se va intampla chiar daca unii deja se gandesc la coliva.

  Raportează
 • postat de Dragnea Sâmbătă, 01 Septembrie 2018 08:03 5.13.238.*** Link la comentariu
  4
  9

  Mai votati PSD.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.