Dezaxaţii regi ai şoselelor

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Ca om care a făcut şcoala de şoferi, dar nu a dat examenul şi nu deţine permis de conducere, pot să spun, cu mâna pe inima, că îi înţeleg şi îi respect în mod deosebit pe şoferii responsabili care mai au curaj să conducă regulamentar în traficul din România şi în special la Galaţi.

Mă refer aici la şoferii care nu vorbesc la telefon sau trimit/citesc mesaje în timp ce conduc, nu merg prin oraş cu 100 de km la oră, nu taie faţa oricărui alt şofer doar ca să oprească la semafor, 100 de metri mai încolo, cu jumătate de minut înainte. Şoferii care ţin cont că au pasageri, că pe marginea trotuarului mai merg pietoni, că e mai bine să fii prevăzător, că nu mori dacă încetineşti înainte de a ajunge lângă trecerile de pietoni, că nu câştigi nimic dacă treci cu viteză, după ploaie, printr-o baltă din apropierea trotuarului.

Toţi aceşti şoferi de ispravă trebuie să se confrunte, zilnic, în trafic, fie el în mijlocul oraşului, pe străduţe lăturalnice, în parcări aglomerate sau pe drumurile din judeţ cu o altă categorie, supranumită cu "afecţiune" bizoni în trafic. Aceştia, dacă au permisul şi actele maşinii în regulă, fac următoarele vitejii: se bagă în faţă, taie curbele, forţează semafoarele, opresc pe banda I unde le tună, fără niciun respect pentru restul participanţilor la trafic, umblă cu toba spartă şi te asfixiază etc. Ăştia sunt precum ţânţarii de mici dimensiuni, agasanţi, dar nu te lasă fără sânge, la o adică.

O altă categorie, mai periculoasă, din punctul meu de vedere, o reprezintă cea formată din beţivi la volan, de cele mai multe ori recidivişti, unii chiar refuzând prelevarea de probe biologice, în condiţiile în care au 1 la mie alcool în aerul expirat. La fel de periculoşi sunt şoferii care, pierzându-şi dreptul de a conduce, de multe ori tot din cauză că au condus beţi, dar şi pentru alte abateri care se puteau lăsa chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, continuă să conducă. Evident, făcând aceleaşi prostii ca atunci când aveau permisul.

La unii, aşa cum e cazul de ieri al şoferului de 21 de ani care a lovit doi pietoni, a fugit de la locul accidentului, iar ulterior a forţat şi un baraj al poliţiei, putem spune că vârsta şi teribilismul sunt de vină. Dar, în condiţiile în care aceste cazuri de conducere fără permis au ajuns să fie o "întâmplare" zilnică, ce mai e de făcut? Pe noi, oamenii normali la cap, fie ei şoferi sau pietoni, cine ne mai apără de dezaxaţii regi ai şoselelor?

Citit 3019 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Septembrie 2018 17:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.