Pod la Brăila, aeroport la Galaţi

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

„Seamănă cu un hangar!”, a fost primul gând care mi-a venit în minte când, în urmă cu un an, am intrat, pentru prima dată, în biroul primarului Galaţiului din noul sediu al administraţiei locale. Nu pentru că încăperea e cu adevărat mare faţă de biroul pe care l-au avut edilii urbei, ci pentru că are tavanul rotunjit! Aşa cum am putut vedea în hangarul de la intersecţia străzilor Basarabiei – Anghel Saligny, care serveşte pe post de service auto Serviciului Public de salubritate Ecosal. Şi, fără să vreau, mi-am amintit comentariul ironic al arhitectului Sergiu Porumboiu când i-am arătat „cozorocul metalic” care tocmai îi creştea, din frunte, Primăriei aflate în construcţie: „Ce-i cu avionul acela?!”. Aluzie la faptul că asemenea copertine mari, generoase şi atotcuprinzătoare sunt specifice… aeroporturilor!

Îmi sună, parcă, pe dos pluralul acestui substantiv „aeroport – aeroporturi”! Nici nu-i de mirare în aste vremuri în care Galaţiul pare că nu există pe harta României. Şi toţi ne ocolesc de parcă am fi ciumaţi. Şi nu vorbesc despre pesta porcină!

Zău dacă nu mă umple amarul când mi-aduc aminte că au fost vremuri în care Guvernul României se ruga de autorităţile gălăţene să accepte construirea la Galaţi a unui aeroport civil, pe lângă aerodromul militar existent. Şi, paradoxal, conducerea oraşului se împotrivea! Iar acum visăm la orice ne-ar pune pe harta infrastructurii de transport – autostradă, drum rapid, şosea ocolitoare…

Şi iar mă întorc la vremurile în care Galaţiul era de două ori pe harta aviaţiei româneşti, o dată pentru aerodromul militar, şi încă o dată pentru aeroportul civil, şi-mi aduc aminte că primul pasager al unei curse interne Bucureşti-Galaţi a fost un brăilean! S-a petrecut pe 15 iunie 1926! Cum ar fi ca o sută de ani mai târziu istoria să se repete?

„Guvernul trebuie să ţină seama că la Brăila se va construi podul peste Dunăre şi să ne conecteze de restul ţării!”, îmi spunea unul dintre oficialii Galaţiului, în primăvara acestui an. Achiziţiile publice făcute de Consiliul Judeţean în vederea unui aeroport internaţional la Galaţi mă fac să sper. Să sper că nu sunt nişte documentaţii plătite şi menite să se prăfuiască în sertare lângă toate celelalte documentaţii irosite pentru tunel, drum expres, spital regional... şi câte şi mai câte! Şi-mi place să cred că aşa ar fi corect: Pod la Brăila, aeroport la Galaţi!

Citit 4112 ori Ultima modificare Duminică, 09 Septembrie 2018 16:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.