Răfuială cu repetiţie

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După răfuiala din CEX-ul PSD, Liviu Dragnea a ieşit, aparent cel puţin, învingător. Grupul "dizidenţilor" din partid a fost izolat, au apărut declaraţiile privind rolul benefic al "discuţiilor curajoase şi sincere, fără timorare", însă cu siguranţă lucrurile nu se vor opri aici. Nici Dragnea, nici contestatarii lui nu doresc acest lucru.

După cum se merg lucrurile în tabăra social-democrată, confruntarea finală a fost doar amânată, până după referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie. După scrutin va fi un nou CEX al PSD, o "analiză" privind din ce în ce mai previzibila remaniere guvernamentală. Desigur, am putea să ne întrebăm ce legătură are referendumul cu organizarea PSD şi activitatea guvernamentală. Răspunsul ar fi acela că, în ultimă esenţă, referendumul va fi un "barometru" privind popularitatea pe care PSD şi Liviu Dragnea, în prezent oricum sub cota partidului, le mai au. Un rezultat prost nu ar face decât să mai pună ceva gaz pe foc pe conflictul care mocneşte acum în PSD.

Un lucru cert în acest moment este că, în ciuda faptului că Liviu Dragnea a reuşit să se menţină la conducerea PSD, în prezent vorbim de tabere tot mai bine conturate şi tot mai antagoniste. Dacă este să privim în urmă, momentul de după alegeri, când Dragnea poza în stăpânul absolut al României, este ireal. În timp a fost un crescendo: Grindeanu, Tudose, acum un întreg grup de membri PSD marcanţi care consideră că Dragnea e "toxic" pentru PSD. Mai mult, nici măcar Viorica Dăncilă, cea atât de docilă, pare a ieşi din schema privind legile Justiţiei atât de mult dorite de Dragnea. Premierul pare a fi conştientizat că o eventuală ordonanţă privind graţierea şi amnistia i-ar aduce instantaneu nu numai oprobriul societăţii civile, ci şi responsabilitatea pentru încălcarea normelor statului de drept şi potenţiala izolare a României inclusiv la nivelul UE. Ar fi prea mult, poate, chiar şi pentru o fire atât de "neconflictuală" precum dna Dăncilă.

În fapt, vestea proastă pentru Liviu Dragnea nu este atât revolta disidenţilor, ci faptul că premierul nu pare a fi dispus să sprijine ordonanţa privind graţierea şi amnistia. "Să facă ce vor!" - a fost ieşirea nervoasă a lui Dragnea. Dosarele sale merg înainte, opozanţii săi sunt tot mai numeroşi, aliaţii tot mai greu de cumpărat cu bani şi funcţii, contestaţiile la adresa autorităţii sale sunt tot mai puternice. Dar o astfel de conjunctură nu este tocmai nouă pentru Liviu Dragnea. Doar el e cel care i-a tras preşul de sub picioare fostului preşedinte PSD, Victor Ponta. În PSD, de vreo trei decenii, istoria se tot repetă…

Citit 1683 ori Ultima modificare Duminică, 23 Septembrie 2018 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.