Mândrie şi ruşine că sunt gălățeancă

Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Nu mi-a venit să cred ochilor când, sâmbătă dimineaţă, am deschis Google şi am dat de Elisa Leonida Zamfirescu. De emoţie, am simţit cum mi se face pielea de găină: gigantul Google îi aducea un omagiu gălăţencei, la 131 de la naştere. Odată cu mine, miliarde de oameni din Europa, Asia, Oceania îi puteau vedea imaginea rulând pe prima pagină a Google.

„Elisa Leonida Zamfirescu: 5 things you should know about one of the world's first female engineers” – „Elisa Leonida Zamfirescu: Cinci lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre una dintre primele femei inginer din lume” scria jurnalista Clémence Michallon din New York în „The Independent”. Eu am aflat despre Elisa Leonida Zamfirescu de la rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea”, dar am fost curioasă să aflu ce crede jurnalista americană că ar trebui să ştiu despre Leonida Zamfirescu. 1. A fost respinsă, din cauza prejudecăţilor vremii, la Şcoala de Poduri şi Şosele, fiind acceptată cu greu la Academia Regală Tehnică din Berlin, pe care a absolvit-o în 1912; 2. A lucrat pentru Crucea Roşie, fiind chiar managerul unor spitale de campanie în timpul Primului Război Mondial; 3. A luat poziţie în favoarea dezarmării; 4. A fost pasionată şi inovatoare, dedicată muncii sale, vreme de patru decenii, la Institutul Geologic, contribuind la identificarea în România a unor noi resurse de cărbune, şisturi bituminoase, petrol, gaze naturale, roci de construcţie, crom, bauxită sau cupru; 5. "Premiul Elisa Leonida Zamfirescu" onorează contribuţia femeilor în ştiinţă şi tehnologie, iar strada din Bucureşti pe care a locuit îi poartă numele.

O stradă, deşi cu greu poate fi numită astfel, îi poartă numele şi în Galaţi. Modernizarea ei trebuia să fie gata pe 25 septembrie, conform datei trecute pe panoul de lucrări. „Lucrările de pe strada Leonida Zamfirescu se încadrează în graficul stabilit în proiect. Până în toamnă, strada Leonida Zamfirescu va fi modernizată”, dădea asigurări, pe Facebook, primarul Galaţiului, în urmă cu patru luni. Între timp, modernizarea a ratat şi termenul contractual de finalizare, 2 noiembrie. Şi e greu de crezut că va fi gata măcar pe 25 noiembrie, când se vor împlini 45 de ani de la moartea Leonidei Zamfirescu!

Cel mai realist termen de finalizare e primăvara lui 2019! Până atunci, locatarii străzii se vor obişnui cu trotuarul extrem de îngust, marcat de canalizări şi stâlpi. Şi vor afla, poate, ce rost are bucăţica de trotuar care se propteşte într-un gard. Iar eu voi înţelege cum se poate să fii mândră şi să-ţi fie ruşine, în acelaşi timp, că ești gălățeancă...

Citit 3161 ori Ultima modificare Duminică, 11 Noiembrie 2018 18:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.