Prinşi cu remanierea în ofsaid

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Ei bine, cu planul remanierii Guvernului se cam termina cu „revoluţia” de partid din PSD. Una câte una, Dragnea avea toate cărţile pe masă pentru a-şi elimina sau reduce la tăcere principalii adversari. „Democraţia” interioară, tovărăşească, era ca şi restaurată…

Planul nu a fost greu de conturat. Criticile la adresa liderului PSD nu erau neapărat o expresie a lucidităţii, cât mai degrabă exprimarea unor nemulţumiri sau ambiţii proprii… Dragnea ştia acest lucru şi tactica a fost simplă, dar eficientă. Pe unii, unde s-a putut, i-a eliminat pur şi simplu, pe alţii i-a mituit cu funcţii. Ecaterina Andronescu a (re)ajuns ministru al Educaţiei. Nicolae Bădălău a ajuns şi el ministru, la Economie, în locul unui Andruşca atât de incoerent încât nimeni nu-i va simţi lipsa. Desigur, funcţiile au venit la pachet cu plecarea capului şi schimbarea tonului. Pe alte posturi, mai puţin importante, miniştrii, ca apa - insipizi, incolori şi inodori.

Remanierea avea, totuşi, două mişcări surprinzătoare. Pe de o parte era înlocuirea lui Paul Stănescu din fruntea Ministerului Dezvoltării cu Ilan Laufer. E adevărat că tentativa de eliminare a lui Stănescu era previzibilă. Să plantezi însă în locul lui un personaj precum Laufer este pur şi simplu o bătaie de joc. Pe un sac de bani aproape fără fund era făcut stăpân un ministru monden, un figurant bun doar să semneze tot ce-i pune Dragnea în faţă.

A doua schimbare surprinzătoare era mutarea Olguţei Vasilescu din fruntea Ministerului Muncii la Ministerul Transporturilor. Desigur, Olguţa n-are habar de problemele legate de transporturi, dar mişcarea putea fi una preventivă. Ideea era de o ţine ocupată, pentru o vreme, suficient timp cât să nu-i vină, poate, şi ei la un moment dat ideea de a o lua pe urmele lui Firea...

Dar, ce să vezi, preşedintele Iohannis i-a lăsat pe Dragnea & Dăncilă cu remanierea în ofsaid. Propunerea lui Laufer ca ministru nu a fost acceptată, iar Olguţa a rămas, la propriu, afară din Guvern, cu demisia depusă la Ministerul Muncii, dar neacceptată la Ministerul Transporturilor! Desigur, se poate insista cu aceste propuneri, iar preşedintele ar fi obligat, până la urmă, să semneze decretele de numire. Însă ce a obţinut Iohannis este că a subliniat ridicolul legat de cele două numiri. Ele devin mai vizibile pentru opinia publică.

Acum, „mingea” remanierii este din nou la Dragnea. Ce va ieşi, rămâne de văzut. Însă, după cum merg lucrurile, greu de crezut că Guvernul Dăncilă 2 va fi mai breaz decât Dăncilă 1.

Citit 1539 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 19:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.