Miniştrii spun lucruri trăsnite

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În tevatura stârnită de declaraţiile de marţi ale ministrului Eugen Teodorovici, privind eventualele restricţii ale cetăţenilor români pe piaţa muncii din UE, au trecut aproape neobservate declaraţiile la fel de "înţelepte" ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în privinţa găsirii unui mod de a-i obliga pe rezidenţi să profeseze în ţară. Cele două ieşiri au un fond extrem de asemănător, care constă în faptul că încalcă în mod flagrant chiar principiile fondatoare ale Uniunii Europene.

Înainte de a se gândi însă la măsuri restrictive pentru tinerii medici, Sorina Pintea ar trebui să rezolve problema asigurării posturilor pentru toţi aceşti rezidenţi. Ceea ce se face că nu observă doamna ministru este faptul că, în ciuda creşterii salariilor, mulţi rezidenţi pleacă din ţară din cauza condiţiilor precare de pregătire de care au parte aici, precum şi deoarece posturile care contează sunt date de multe ori cu dedicaţie, nu pe merit.

Mulţi dintre tinerii rezidenţi obligaţi să înveţe pe dinafară mii de pagini de teorie vor rămâne poate în ţară în momentul în care spitalele din România nu vor mai arăta ca cele din lumea a treia şi atunci când nu vor mai vedea cu neputinţă şi frustrare că cei care au avut pile au putut deveni medici specialişti fără a-şi mai bate capul cu etapa rezidenţiatului. Nu discutăm la modul general, ci este vorba de situaţii abuzive concrete, pe care orice ministru interesat ar putea lesne să le afle.

Ce rost are să mai discutăm despre oportunităţile practic inexistente de cercetare pe care tinerii medici români le au la dispoziţie în ţară şi despre faptul că cine alege să rămână demn, fără a face plecăciuni în faţa unui profesor fosilizat pe un post, este ţinut la distanţă şi privit ca neadaptat?

Aşa cum era şi de aşteptat, simpla creştere a salariilor nu a făcut nimic pentru a rezolva problemele de fond. Într-un mod devenit deja proverbial, Dragnea şi gaşca lui nu au fost capabili să gândească un plan care să treacă mai departe de mărirea unor venituri din pix, pentru o minoritate dintre români, indiferent de consecinţele pe care această decizie le va avea, în viitorul apropiat, pentru toţi românii.

Citit 1770 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 17:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.