Galațiul și bezna minții

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Avariile la rețeaua electrică ne pun creierii pe bigudiuri în fiecare zi. Paralizează activități comerciale - că și-așa înotăm în bani, nu?, țin în frig mulți gălățeni care acum depind de încălzirea electrică, lăsându-i fără duş şi pe cei care au căldură de la microcentralele de cartier, dar nu au şi apă caldă, că aşa e în tenis, şi ne produc tuturor disconfort fizic, dar şi psihic.

Mulţi dintre noi, ăştia care am prins temele făcute la lampa cu gaz sau lumânarea de cununie a părinţilor, scrâşnim din dinţi, în amintirea frigului şi întunericului de dinainte de '89. Tinereii devin furioşi, sună la deranjamente, postează pe Facebook, înjură, cât îi mai ţine bateria telefonului, se agită. Pe bună dreptate, de altfel, fiindcă normalitatea lor nu mai include aceste privări de confort.

Dar ce mai e firesc, normal, în oraşul ăsta? Pe principiul n-avem pâine, dar mâncăm cozonac, n-avem curent fiindcă sistemul electric, subdimensionat, nu reuşeşte să facă faţă încălzirii şi consumului mai mare pe timp de iarnă, n-avem semafoare, dar avem luminiţe de sărbători de câteva sute de mii de euro (e o întreagă discuţie cu contractul-cadru de până la maxim 700.000 de euro până în mai 2019, în cadrul căruia încă nu ştim exact cât vom plăti, de fapt).

O să spună Primăria că electricitatea nu e treaba ei. Nu e. Dar, pe de altă parte, nu ar fi normal să fie chemaţi reprezentanţii Electrica la nişte discuţii, să ştim şi noi cum e cu investiţiile în reţea, dacă poate şi municipalitatea, legal, evident, să ajute? Sau nu avem nici aplecare către comunicare?

De avut, o să avem însă, de Revelion, un foc de artificii de circa 10 minute, pentru care plătim 25.000 de euro. N-o să fie şi concert, din păcate, focul de artificii va fi aşa, după nimic. Încă nu se ştie unde va avea loc şi nici nu e clar de ce îşi imaginează organizatorii că vor ieşi gălăţenii din casă doar pentru artificii, dacă nu au niciun alt moment festiv. Un fel de tichie de mărgăritar fără măcar un cap chel dedesubt. Bezna minţii.

Şi, pentru ca lucrurile să fie şi mai adânc îngropate sub interese obscure (la propriu), nici măcar evenimentele care altă dată se făceau la lumină, public şi festiv, precum decernarea Premiilor Municipiului Galaţi şi a titlurilor de cetăţeni de onoare, nu se mai întâmplă cum era firesc, într-un spectacol dedicat, ci pe repede-înainte, în debutul şedinţei de Consiliu local. Ce atâta cinste, pentru un oraş fără lumină, cu căldură doar pentru unii şi, nediscriminatoriu, fără perspective?

Citit 1846 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2018 16:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.