Galațiul și bezna minții

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
2 comentarii

Avariile la rețeaua electrică ne pun creierii pe bigudiuri în fiecare zi. Paralizează activități comerciale - că și-așa înotăm în bani, nu?, țin în frig mulți gălățeni care acum depind de încălzirea electrică, lăsându-i fără duş şi pe cei care au căldură de la microcentralele de cartier, dar nu au şi apă caldă, că aşa e în tenis, şi ne produc tuturor disconfort fizic, dar şi psihic.

Mulţi dintre noi, ăştia care am prins temele făcute la lampa cu gaz sau lumânarea de cununie a părinţilor, scrâşnim din dinţi, în amintirea frigului şi întunericului de dinainte de '89. Tinereii devin furioşi, sună la deranjamente, postează pe Facebook, înjură, cât îi mai ţine bateria telefonului, se agită. Pe bună dreptate, de altfel, fiindcă normalitatea lor nu mai include aceste privări de confort.

Dar ce mai e firesc, normal, în oraşul ăsta? Pe principiul n-avem pâine, dar mâncăm cozonac, n-avem curent fiindcă sistemul electric, subdimensionat, nu reuşeşte să facă faţă încălzirii şi consumului mai mare pe timp de iarnă, n-avem semafoare, dar avem luminiţe de sărbători de câteva sute de mii de euro (e o întreagă discuţie cu contractul-cadru de până la maxim 700.000 de euro până în mai 2019, în cadrul căruia încă nu ştim exact cât vom plăti, de fapt).

O să spună Primăria că electricitatea nu e treaba ei. Nu e. Dar, pe de altă parte, nu ar fi normal să fie chemaţi reprezentanţii Electrica la nişte discuţii, să ştim şi noi cum e cu investiţiile în reţea, dacă poate şi municipalitatea, legal, evident, să ajute? Sau nu avem nici aplecare către comunicare?

De avut, o să avem însă, de Revelion, un foc de artificii de circa 10 minute, pentru care plătim 25.000 de euro. N-o să fie şi concert, din păcate, focul de artificii va fi aşa, după nimic. Încă nu se ştie unde va avea loc şi nici nu e clar de ce îşi imaginează organizatorii că vor ieşi gălăţenii din casă doar pentru artificii, dacă nu au niciun alt moment festiv. Un fel de tichie de mărgăritar fără măcar un cap chel dedesubt. Bezna minţii.

Şi, pentru ca lucrurile să fie şi mai adânc îngropate sub interese obscure (la propriu), nici măcar evenimentele care altă dată se făceau la lumină, public şi festiv, precum decernarea Premiilor Municipiului Galaţi şi a titlurilor de cetăţeni de onoare, nu se mai întâmplă cum era firesc, într-un spectacol dedicat, ci pe repede-înainte, în debutul şedinţei de Consiliu local. Ce atâta cinste, pentru un oraş fără lumină, cu căldură doar pentru unii şi, nediscriminatoriu, fără perspective?

Citit 1492 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2018 16:43

2 comentarii

 • postat de Geronimo Miercuri, 19 Decembrie 2018 10:23 188.24.226.*** Link la comentariu
  2
  12

  O alta realitate jenantă, trăită sentimental, în beznă și doar cu lumânări delicate, realitate menită să ne aducă permanent în memorie "romantismul epocii de aur". Dacă tot se apropie sărbătorile de iarnă ar merge un colind patriotard lansat de edilii actuali cu titlul"Mândru că sunt gălățean" și însoțit de replica imediată a gălățenilor fericiți și recunoscători "Bine că nu-s ardelean". Și apoi un final apoteotic susținut de "pocnitorile" din primărie. Oricum, finalmente se vor duce și sărbătorile. Când se vor trezi, gălățenii vor cânta în cor melodia făcută celebră de Petru Cercel după accidentarea suferită în roata dințată "Văleu mamă văleleu!".

  Raportează
 • postat de Bau-bau Miercuri, 19 Decembrie 2018 06:06 86.124.201.*** Link la comentariu
  3
  16

  1. si daca ai centrala proprie , pe gaz si nu ai curent tot fara apa calda si caldura se cheama ca stai.
  2. cand lumea spunea ca primaria desfiinteaza sistemul centralizat dar reteaua electrica nu face fata la atatea centrale pe gaz... nu au spus nimic de cele electrice ... deci? Primaria NU E VINOVATA???

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.