Forme fără fond la Instituţia Prefectului Galaţi

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Săptămâna aceasta am fost prezent, ca reprezentant la presei, la două evenimente organizate de Prefectura Galaţi. Este vorba despre şedinţa Comisiei de dialog social şi despre cea a Colegiului prefectural.

În cadrul întâlnirilor, directorii instituţiilor deconcentrate din subordinea Prefecturii sunt chemaţi în faţa prefectului pentru a prezenta rapoarte ce vizează activitatea din instituţiile pe care le conduc. În mod normal, în funcţie de problemele semnalate în aceste rapoarte, Prefectura ar trebui fie să încerce rezolvarea lor la nivel local, fie să informeze Guvernul, atunci când situaţia o impune. De la ce ar trebuie să se întâmple în mod normal şi felul în care decurg lucrurile în realitate este însă o distanţă astronomică.

Miercuri, la şedinţa Colegiului prefectural, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a fost chemată să prezinte un raport despre infecţiile nosocomiale înregistrate în spitalele din judeţul Galaţi. Materialul întocmit de DSP Galaţi a arătat situaţia actuală a raportărilor îmbolnăvirilor survenite în spitale, cu precizarea tendinţei managerilor de a ascunde sub preş multe dintre aceste îmbolnăviri şi cu recomandări pentru a mai reduce din amploarea fantastică a acestui fenomen. S-a vorbit, cu alte cuvinte, despre miile de oameni care se internează în fiecare an cu o afecţiune şi care se îmbolnăvesc grav acolo din cauza microbilor care colcăie în spitalele noastre. Sunt aceeaşi microbi care care i-au omorât pe mulţi dintre răniţii din Colectiv şi care continuă să omoare cu zile oameni internaţi în spitale cu boli perfect curabile, totul în timp ce autorităţile nu recunosc dimensiunea reală a problemei.

După prezentarea acestui raport, prefectul Dorin Otrocol i-a întrebat în mod pur formal pe membrii Colegiului prefectural prezenţi în sală dacă au întrebări. Fără a aştepta nici măcar o secundă o eventuală intervenţie, Otrocol a dat-o în altă formalitate, mulţumindu-le celor prezenţi pentru colaborarea avută peste an. O încercare a mea de a adresa o întrebare lămuritoare a fost curmată brusc de prefect, cu lehamite, după care toată lumea s-a ridicat grăbită şi s-a îndreptat spre ieşire. Nicio concluzie din partea reprezentantului Guvernului în judeţul Galaţi despre gravitatea faptelor enumerate în materialul DSP, ceea ce mă face să mă gândesc ori că Dorin Otrocol nu a înţeles gravitatea fenomenului, ori că Instituţia Prefectului Galaţi este doar de faţadă o instituţie în slujba cetăţeanului, aşa cum scrie în propriul statut.

Citit 1610 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 17:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.