Caruselul vremurilor

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Știați vorba din bătrâni cu gerul Bobotezei, nu? Ei bine, după o vreme neobișnuit de caldă, azi, la ora la care scriu, încă ninge mărunt, dar încăpățânat, semn că mereu ne ajunge din urmă vremea cea rea, iar de inevitabil nu te prea poți ascunde. Aşa și cu vremurile.

Ca într-un carusel care nu se oprește niciodată, după bine, vine rău, după liniște și pace, vin tensiuni de tot felul, amenințări cu violență, cu interzicerea unor drepturi. După amenințări, de regulă, vin faptele, implacabil.

Tot ceea ce se întâmplă, în ultima vreme, în țară și împrejurul ei mă face să mă duc la culcare cu un nod în gât și să mă trezesc așijderea. Personal, nu am motive de anxietate, așa că toată tensiunea pe care o resimt vine, clar, din calitatea vieții în societate, fie ea națională sau internațională. În România, este o luptă continuă între PSD și populația pro PSD și restul națiunii. Nu mai intru în detalii, că le știm deja cu toții. Deja se resimt efectele, atât prin buzunarele noastre, cât și prin întârzierea plății pensiilor, care le-a făcut vârstnicilor noștri o frumoasă surpriză după Crăciun și Revelion. Aud că bugetarilor care nu sunt în instituții-cheie deja nu li se mai plătesc niște drepturi. Nu îi plâng neapărat, dar faptul că le-au zburat pe geam niște sporuri sau beneficii aferente lunii decembrie 2018, înseamnă că nu le vor mai avea nici în 2019, fiindcă legea spune că ele trebuie menținute la nivelul din decembrie trecut. Iar asta înseamnă că sunt găuri mari la buget, în ciuda asigurărilor guvernamentale. Nici pe lângă noi lucrurile nu stau prea bine. Ucraina se zbate să-și mențină integritatea teritoriului care i-a mai rămas, în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive, în Polonia reformele legislative controversate provoacă din ce în ce mai mari tensiuni, vecinii unguri se află sub cizma unuia dintre cei mai autoritari lideri din perioada postbelică, Brexitul creează alte dezechilibre în partea de vest a UE, iar în Germania de după era Merkel viitorul sună cel puțin confuz.

De ce ne interesează pe noi toate astea, veți spune, când noi nu avem șosele cum trebuie, încă avem gălățeni care stau în frig, nu avem un spital nou, nu avem o autostradă sau măcar un drum expres? Ca să nu mai vorbim de avioane, la propriu, sau pod peste Dunăre. Ne interesează fiindcă, în Europa de azi, totul este interconectat. Nimeni şi nimic nu funcționează independent de context. Exact ca în carusel, oriunde ai sta, ajungi la un moment dat în bătaia bliţurilor spectatorilor. Care pot fi prietenoşi sau nu. Ca vremea în ianuarie.

Citit 1456 ori Ultima modificare Duminică, 06 Ianuarie 2019 17:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.