Militărie la coada mâţei

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
4 comentarii

Îmi amintesc de cei care, după prăbuşirea blocului comunist şi sfârşitul Războiului Rece, se întrebau – „Ce ne mai trebuie, dom’le, armată, avioane, tancuri, nave de război? S-a terminat cu războaiele, n-ar cine să ne atace!” O astfel de opinie nu era tocmai absurdă. Existau destui politologi care, pe valul idealismului, considerau că victoria democraţiei va face, practic, imposibile conflictele între naţiuni… În plus, după colapsul URSS, Rusia era departe de a-şi afişa vreo pornire expansionistă.
Pe de altă parte, cei care deja urcau armata în pod uitau, din lecţiile istoriei, cât de fragilă este pacea, cât de uşor am ajuns să fim atraşi în două conflagraţii mondiale în condiţiile în care nimeni nu credea că un război în Europa ar mai fi posibil. Între timp, de la agresiunile Rusiei împotriva Georgiei şi Ucrainei, lumea a început să sesizeze că lucrurile în vecinătatea noastră nu sunt chiar atât de liniştite. Marea Neagră a devenit destul de tulbure, cu tensiuni, demonstrații de forţă, cu ameninţări deopotrivă convenţionale sau neconvenţionale.
În acest context, demararea unui proiect de înzestrare a Forţelor Navale Române părea un pas logic. Cele patru corvete, plus modernizarea navelor deja aflate în serviciu, reprezentau ceva! Din păcate, iată, chiar şi atunci când este vorba de interesul naţional, tindem să ducem lucrurile în derizoriu. Programul de achiziţie a corvetelor – în care concurează Damen, Naval Grup şi Ficantieri – nu numai că a fost amânat foarte mult, nu numai că a devenit motiv de circ politic, dar, mai nou, a devenit subiect de cercetare pentru Parchetul Militar! Informaţii confidenţiale s-au scurs pe parcursul acestui proces de achiziţie. Cine se face vinovat de asta merită, cu vârf şi îndesat, să ajungă în spatele gratiilor! Cireaşa de pe tort este un proces deschis la Constanţa, în care se cere, cu totul, anularea HG-ului prin care s-a făcut achiziţia! Iar la noi, procesele durează mai mult decât… un război mondial.
Cum se vor termina toate astea, rămâne de văzut. Cert este că, la Moscova, vestea suspendării programului de achiziţie a fost probabil primită cu aplauze. Aliaţii NATO, în schimb, n-au de ce să fie încântaţi. România trage mâţa de coadă cu înzestrarea armatei. Din păcate, din asta nu poţi să faci „bici”!

Citit 1357 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2019 18:32

4 comentarii

 • postat de Adio arme (corvete) : Joi, 17 Ianuarie 2019 11:12 185.216.34.*** Link la comentariu
  0
  2

  Termenul în dosarul în care Şantierul Naval cere anularea licitaţiei pentru corvete, amânat!

  Miercuri, 16 ianuarie a.c., a debutat primul termen în procesul aflat pe rolul Curții de Apel Constanța, deschis de Șantierul Naval Constanța (asociat cu francezii de la Navalgroup), prin intermediul căruia se cere anularea HG-ului prin care a fost inițiată procedura de achiziție, de către statul român, a patru corvete ultramoderne, a avut termen. Santierul Naval Constanța a chemat, în octombrie 2018, în instanță Ministerul Apărării Naționale, dar și Guvernul României.

  Termenul a fost amânat pentru 20 februarie a.c., pentru că reclamantul, în speță Șantierul Naval Constanța, nu și-a angajat avocat. A motivat că nu a avut timp din cauza sărbătorilor de iarnă. De asemenea, compania Damen, care e înscrisă în licitația pentru corvete, a făcut cerere de intervenție în dosar, în sprijinul Guvernului. Rămâne de văzut ce va decide Curtea de Apel pe 20 februarie.

  HG nr. 48 / 2018 fundamentează derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.

  Licitaţia trebuia finalizată încă de anul trecut, însă a fost amânată de mai multe ori, iar sâmbătă, 12 ianuarie a.c., era termenul final la care trebuia luată o decizie. Ministerul Apărării Naţionale anunţa, vineri seară, că a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale şi că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Speța de la Curtea de Apel Constanța este un alt motiv care a stat la baza deciziei de suspendare. Reamintim că la licitație a depus documetația Șantierul Naval Constanța în asociere cu grupul industrial francez Naval Group, dar și Damen din Olanda și Fincantieri din Italia.

  În momentul actual, Forţele Navale Române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO şi UE..

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 14 Ianuarie 2019 09:19 194.105.20.*** Link la comentariu
  4
  4

  COLONIA "ROMINA" !!!!

  Raportează
 • postat de Remus Luni, 14 Ianuarie 2019 09:07 82.137.11.*** Link la comentariu
  6
  7

  Cei care se bucura că nu mai cumpărăm bărcuțe de un Miliard de EUROI sunt comandanții de pe PESCADOARELE TURCEȘTI DE CALCAN CARE FĂCEAU BRACONAJ PISCICOL LA CALCAN///RESTUL ȚĂRILOR SUNT NIȘTE ȚÂNȚARI PENTRU RUȘI EI NU MAI AU CE LUA DE LA NOI DOAR BOLI VENERIE///RESTUL ESTE PRAF NU O SĂ FIM ATACAȚI DE RUȘI PENTRU CĂ SUNT CA NOI///BEȚIVI ORTODOCȘI CA EI BUNI SĂ MOARĂ IN AFGANISTAN NU LÂNGĂ BORCANUL DE MURĂTURI LA ALARMĂ MAI MULT ARMATA A TRAS MAI MULT IN NOI LA ORICE RĂSCOALĂ POPULARĂ SAU REVOLTĂ ÎMPOTRIVA CELOR DE LA PUTERE /// ÎN JURUL NOSTRU ESTE PUSTIU SUNT ȚĂRI CU CARE NE BATEM NUMAI IN DECLARATII ELECTORALE IN CAMPANIILE PUBLICITARE DE DOI EUROI ASA CĂ NUMAI ARINCATI BANII PE FEREASTRA SAU VĂ OBLIGĂ CINEVA?

  Raportează
 • postat de Natie de tolomaci Luni, 14 Ianuarie 2019 09:02 5.13.201.*** Link la comentariu
  2
  12

  Tot PSDul trebuie sa infunde puscaria si totul confiscat pana la a-7a spita a carului.
  Astia sunt tradatori de tara. Ar vinde si Transilvania ungurilor sau Moldova rusilor sa mai poate fura un pic.

  Nu doar Dragnea. Toti dar absolut toti membrii PSD trebuie arestati si partidul declarat ilegal.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.