Militărie la coada mâţei

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Îmi amintesc de cei care, după prăbuşirea blocului comunist şi sfârşitul Războiului Rece, se întrebau – „Ce ne mai trebuie, dom’le, armată, avioane, tancuri, nave de război? S-a terminat cu războaiele, n-ar cine să ne atace!” O astfel de opinie nu era tocmai absurdă. Existau destui politologi care, pe valul idealismului, considerau că victoria democraţiei va face, practic, imposibile conflictele între naţiuni… În plus, după colapsul URSS, Rusia era departe de a-şi afişa vreo pornire expansionistă.

Pe de altă parte, cei care deja urcau armata în pod uitau, din lecţiile istoriei, cât de fragilă este pacea, cât de uşor am ajuns să fim atraşi în două conflagraţii mondiale în condiţiile în care nimeni nu credea că un război în Europa ar mai fi posibil. Între timp, de la agresiunile Rusiei împotriva Georgiei şi Ucrainei, lumea a început să sesizeze că lucrurile în vecinătatea noastră nu sunt chiar atât de liniştite. Marea Neagră a devenit destul de tulbure, cu tensiuni, demonstrații de forţă, cu ameninţări deopotrivă convenţionale sau neconvenţionale.

În acest context, demararea unui proiect de înzestrare a Forţelor Navale Române părea un pas logic. Cele patru corvete, plus modernizarea navelor deja aflate în serviciu, reprezentau ceva! Din păcate, iată, chiar şi atunci când este vorba de interesul naţional, tindem să ducem lucrurile în derizoriu. Programul de achiziţie a corvetelor – în care concurează Damen, Naval Grup şi Ficantieri – nu numai că a fost amânat foarte mult, nu numai că a devenit motiv de circ politic, dar, mai nou, a devenit subiect de cercetare pentru Parchetul Militar! Informaţii confidenţiale s-au scurs pe parcursul acestui proces de achiziţie. Cine se face vinovat de asta merită, cu vârf şi îndesat, să ajungă în spatele gratiilor! Cireaşa de pe tort este un proces deschis la Constanţa, în care se cere, cu totul, anularea HG-ului prin care s-a făcut achiziţia! Iar la noi, procesele durează mai mult decât… un război mondial.

Cum se vor termina toate astea, rămâne de văzut. Cert este că, la Moscova, vestea suspendării programului de achiziţie a fost probabil primită cu aplauze. Aliaţii NATO, în schimb, n-au de ce să fie încântaţi. România trage mâţa de coadă cu înzestrarea armatei. Din păcate, din asta nu poţi să faci „bici”!

Citit 1591 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2019 18:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.