Statul social, statul criminal

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În articolului 1 din Constituţie se spune că ţara noastră este un stat cu caracter social. Printre drepturile garantate într-un astfel de stat se numără şi acela la sănătatea populaţiei, drept încălcat în mod frecvent şi repetat în România. Un exemplu în acest sens este neasigurarea unui stoc suficient de vaccin antigripal pentru populaţia care, conform legii, beneficiază de vaccinare gratuită. Numărul morţilor cauzate de gripă în ultimele luni a depăşit deja pragul de 90, iar medicii se aşteaptă ca situaţia să devină din ce în ce mai gravă în perioada următoare. Alertaţi de avalanşa de îmbolnăviri, români care în mod normal nu s-ar fi vaccinat au mers la medicii de familie şi în farmacii în căutarea vaccinului. Doar că serul lipseşte aproape în totalitate de peste tot, ceea ce înseamnă că multe persoane rămân fără protecţie în faţa virusurilor gripale.

S-a ajuns în această situaţie pentru că Ministerul Sănătăţii nu a importat din timp suficiente doze de vaccin, aşa cum ar fi trebuit, potrivit situaţiilor transmise la Bucureşti de direcţiile judeţene de sănătate publică. Am rămas practic fără singurul mijloc eficient de prevenţie contra gripei în plină epidemie.

Acum se vede mai bine ca niciodată greşeala pe care statul român a comis-o atunci când a permis unor directori cu interese obscure să saboteze din temelii Institutul Cantacuzino, instituţie strategică unde, în 2010, încă erau fabricate 17 produse biologice, printre care şi vaccinul antigripal. În timpul pandemiei de gripă porcină din 2009, datorită vaccinurilor autohtone produse la Cantacuzino, statul român a făcut o economie de milioane de euro. 2013 a fost ultimul an în care România a produs vaccin antigripal.

Dincolo de economia, de altfel importantă, de bani, producţia autohtonă a vaccinului antigripal ne-ar fi permis să acţionăm mult mai eficient şi în cazul actualei epidemii. În lipsa produsului românesc depindem de vaccinurile din import, duble ca preţ şi mult mai greu de procurat. Marile companii farmaceutice producătoare de vaccin şi distribuitorii de medicamente sunt singurii care au avut de câştigat de pe urma prăbuşirii Institutului Cantacuzino. De pierdut are însă toată populaţia, lăsată practic fără umbrela protecţiei sociale într-o chestiune extrem de gravă de sănătate publică.

Citit 1844 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2019 17:21

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Suzana
  Vineri, 08 Februarie 2019 13:26
  82.137.13.***
  Institutul care producea Vacciurile antigripale era să dispară dacă PENALII DIN PSD NU CÂȘTIGAU ALEGERILE IN2016 Să reușit prin transfer la Ministerul Apărării naționale și TRASFORMAREA INSTITUTULUI IN Unitate Militară să nu FIE DEMOLAT ȘI TRANSFORMAT ÎN CARTIER DE VILE PENTRU BĂIEȚII DEȘTEPȚI /// LA GALATI DACĂ TE LOVEȘTE O Criză de inimă cele mai apropiate Aparate Medicale de investigații medicale și intervenții chirurgicale le găsim la Iași și la București Dacă este Iarnă și noapte PUTETi Deceda Frumos Elegant Cat de Cât //// DAR DOUA ZILE SUNTEM PRIMIȚI LA IAȘI ȘI DOUĂ ZILE LA BUCUREȘTI . DACĂ NU ZBOARĂ ELICOPTERUL NU AI NICI O ȘANSĂ DE SUPRAVIEȚUIRE/// IN GALAȚI SUNT DOCTORI CARE SUNT SPECIALIZAȚI ÎN DOMENIUL ACESTA DAR APARATURĂ SALVATOARE NU AVEM PENTRU CĂ NICIUN CONSILIUL LOCAL NU A VOTAT CUMPĂRAREA APARATURII MEDICALE ///DAR VINE PRIMĂVARA SI O SA VEDEȚI ATUNCI CUM SE VOTEAZĂ CU DOUĂ MÂINI PANSELUȚE OLANDEZE SI ORNAMENTE PERSONALIZATE ȘI MAI ALES CĂUTAREA DE MOAȘTE LA CAVOUL ROMAN ȘI POARTA TURCEASCĂ
  1
  2
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Vineri, 08 Februarie 2019 10:10
  194.105.20.***
  Si va fi si MAI RAU !!! Sigur !!!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 08 Februarie 2019 08:56
  5.13.235.***
  Delasarea si coruptia ucide! Cea mai tare replica ramane dintr-un film interzis in Europa 35 de ani... pentru ca deranja fireste: Liniste, pe frontal de Vest!
  Acolo, o reclica a unor soldati dezervori, care pur si simplu nu vroiau sa omoare oameni necunosucti pentru nu stiu ce tresa aparuta pe pieptul unui general: Astia toti de sus care , ne trimit prin naivitate sau forta spre moarte, ar trebui lasati in lenjeria intima, cate o bate si sa-i lasam sa se ciomageasca intre ei... iar noi sa privim de pe margine!
  DA, statul roman este un criminal... de 30 de ani mai mare ca Ceausescu.... ala macar avea 4 clase su suferea de megalmanie... astia sufera de repetintie si incopetenta pe toata linia!

  Dar stim asta cu totii.. se vede... dar toti tac... tac pentru ca tacerea e de aur! - Toma Caragiu!
  1
  8
  Raportează
 • postat de pinguinu
  Vineri, 08 Februarie 2019 08:19
  109.102.62.***
  Multi ziaristi merg pe ideea ca diluarea dezinfectantilor la Hexi Pharma a avut ca scop un profit mare. Parerea mea este ca a fost un act voit de imputinare a populatiei. Nu a fost vorba niciodata de bani.
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.