”15 minute”... Şi apoi?

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Metodă onestă de protest sau simplă acţiune de imagine şi marketing, iniţiativa inedită a omului de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, de a întrerupe activitatea timp de 15 minute, în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor din România şi mai ales din zona Moldovei, are toate şansele să fie o simplă sclipire efemeră într-o mare de indiferenţă şi duplicitate.

În ciuda popularităţii imense de care filmuleţul de prezentare a protestului s-a bucurat pe reţelele de socializare, campania omului de afaceri sucevean nu va impresiona, cel mai probabil, pe nimeni de la Bucureşti. Autorităţile centrale sunt de mult călite în ceea ce priveşte astfel de acţiuni, agenda politică actuală fiind de altfel acaparată de problemele penale ale liderul principalului partidul de guvernământ. Din ceea ce a spus până acum, Ştefan Mandachi protestează ca simplu cetăţean şi ca om de afaceri român.

Pentru ca acţiunea sa să se transforme în kilometrul zero al unei mişcări civice ar trebui ca mulţi alţi oameni de afaceri din zona Moldovei şi nu numai să i se alăture. Din ce am putut vedea până acum, în decursul anilor, fiecare antreprenor s-a mulţumit să-şi gestioneze afacerile adaptându-se la specificul locului, fără a ieşi prea mult în evidenţă, de teama unor posibile repercusiuni, din indiferenţă sau din complicitate.

Dincolo de reacţia în lanţ provocată prin empatie de campania lui Ştefan Mandachi, rămân datele seci, dar grăitoare. Potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură, scenariul realist arată că România va construi doar 43,28 de kilometri noi de autostradă în acest an, dintre care niciun metru, cu excepţia celui deja turnat de omul de afaceri sucevean, nu va fi pe teritoriul Moldovei. La cum merg acum lucrurile, este cât se poate de rezonabil să ne gândim că ne vom afla în aceeaşi situaţie şi peste zece sau 20 de ani.

Bineînţeles, la urma urmei, un protest precum cel de azi, chiar şi singular şi izolat, ne îndeamnă să fim solidari. Singura şansă a societăţii civile şi a oamenilor de afaceri români de a schimba ceva din deciziile celor de la Bucureşti constă în unitate şi în curajul de a nu accepta ceea ce ni se serveşte. Iar mărturie în acest sens stau protestele de amploare din ianuarie - februarie 2017.

Citit 2248 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2019 15:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.