Un leu, un leu aveţi, un leu?!

Evaluaţi acest articol
(41 voturi)
8 comentarii

„Un leu, un leu aveţi, un leu?! Un leu, vă rog, un leu?!”, este litania pe care, fie că vreau sau nu, sunt nevoită să o ascult, în autobuz, cel puţin o dată pe zi, pe distanţa mai lungă sau mai scurtă dintre două staţii de transport public local. Tânărul care o îngaimă la nesfârşit, cu glas cântat şi tare, se plimbă de la un capăt al autobuzului cu mâna întinsă, şi pare, cumva, în lumea lui. Rareori primeşte câte un ban, dar asta nu-l opreşte să cerşească. Insistent!

O dată mi s-a întâmplat să-l aud intervenind pe şoferul autobuzului în care mă aflam. I-a cerut să coboare în staţia în care tocmai oprea, iritat, probabil, şi dânsul de refrenul pe care, cu siguranţă, îl aude mai des decât mine.

Se poate, însă, ca lucrurile să degenereze. Un gălăţean mi-a povestit că acelaşi cerşetor l-a înjurat şi chiar a încercat să-l lovească atunci când, enervat de litania lui, a încercat să-l facă să se îndepărteze. Doar intervenţia promptă unui alt călător a făcut ca mâna cerşetorului să fie oprită înainte de a lovi. Gălăţeanul era contrariat că şoferul nu a intervenit să-l dea jos pe cerşetor, dar ceea ce avea să urmeze l-a siderat. Şoferul autobuzului a devenit foarte vigilent atunci când în mijlocul de transport a urcat un bărbat şi însoţit de un copil, cel mai probabil tată şi fiu, cu o mică bicicletă. Şi le-a cerut pe ton să coboare că nu e voie cu bicicleta în autobuz. Dar cu cerşitul se pare că e voie…

Recunosc deschis, de când am văzut filmul „Filantropica”, rareori mă mai impresionează vreun cerşetor, indiferent de vârstă. Iar dacă simt că are, într-adevăr, nevoiede ajutor, prefer să-i ofer ceva de mâncare decât să-i dau banul care, cel mai probabil, va ajunge în mâna celui care l-a trimis la cerşit. Însă tânărul care-şi cerşeşte leul nu-mi inspiră câtuşi de puţin milă, ci doar iritare.

Iritare că într-un autobuz vechi şi murdar, care miroase urât, a întârziat şi abia se târâie pe stradă, sunt obligată să suport persoane care nici măcar nu plătesc preţul unui bilet de călătorie, în schimb produc disconfort: oameni ai străzii, murdari şi beţi, dormind pe câte două scaune, cerşetori care s-ar putea transforma la fel de bine în agresori… de care e greu de spus cine ar trebui să ne apere. Pentru că ar fi greu să circule nonstop câte un poliţist în fiecare autobuz. Iar confortul şi mai ales siguranţa noastră preţuiesc mai mult de un leu!

Un leu, un leu aveţi, un leu?!

Citit 6056 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2019 18:15

8 comentarii

 • postat de X Vineri, 29 Martie 2019 20:11 93.122.250.*** Link la comentariu
  0
  3

  Acum ceva timp treceam de multe ori prin parcul acela situat intre piata centrala si albatros, unde vedeam mereu o batranica care nu era tiganca, imbracata asa cum se imbraca majoritatea bunicutelor noastre, fusta, batic, ilic.. De fiecare data ma gandeam ca probabil nu ii ajunge pensia si este nevoita sa ceara pe strada. Iar in alta zi am vazut tiganca care vinde tigari ca a luat-o cu tot cu sacosele cu alimente primite de la oameni. Mi-a parut rau ca i-am dat bani de cateva ori pt ca banii sigur au ajuns in buzunarul altcuiva...

  Raportează
 • postat de Magda Joi, 28 Martie 2019 11:03 86.124.203.*** Link la comentariu
  3
  16

  Sa AJUTAM este un gest de noblete sufleteasca si un sprijin pentru cei aflati in nevoie, insa ne confruntam cu fenomenul cersetoriei ca afacere sau cu un proces nedorit, persistent, de incurajat.

  De aceea, uneori mai dam acel leu solicitat, dar mai bine dam o paine, o portie de mancare sau il invatam pe acel om sa mearga sa mature in fata unui magazin, sa debarseze niste mese la o terasa, sa sape o gradina, sa curete pomii, sa aduca un folos unei zone si sa castige painea pe mai multe zile in mod meritat.

  Invata-l pe om sa "pescuiasca" cinstit, redandu-i demnitatea, nu sa fure sau sa stea permanent in starea de umilinta.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 28 Martie 2019 09:25 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  10

  MONOPOL = Calitate CANCI !!!!!

  Raportează
 • postat de rodax Joi, 28 Martie 2019 08:53 193.231.148.*** Link la comentariu
  1
  12

  asta e rezultatul lipsei de educatie si de pregatire scolara a populatiei,care se raspandeste in societate zi de zi.educatia si scoala sunt privite cu dispret de majoritatea locuitorilor acestor meleaguri si asta a inceput sa se reflecte in peisajul social din ce in ce mai mult pe masura trecerii timpului.

  Raportează
 • postat de Trasnport_Civilzat Joi, 28 Martie 2019 08:51 88.79.224.*** Link la comentariu
  10
  14

  Pe vremea cand erau Maxi-Taxi nu se urca nici un cersetor si nici un hot masina. Erai scutit de cersetori si de hoti platind acelasi pret ca si la transportul in comun . Acum ....platesti si pretul pe care il impune Transurbul , ca un monopol, ai parte si de cersetori si hoti care au 'grija' de tine ! PSD ati votat ... PSD ati primit !

  Raportează
 • postat de Christine Joi, 28 Martie 2019 06:46 5.13.164.*** Link la comentariu
  0
  7

  Toata lumea ill ignora si liceenii se distreaza de mama foculuide 'spectacol'.Totusi nu se oboseste nimeni sa ia vre-o masura dintre cei care primesc salarii majorate platite din impozitele noastre?
  O singura data un sofer care ascultase litania tot traseul a oprit masina si a strigat : LEULEEEE.. JOSSSS !
  A coborat fara comentarii rapid. Si s-a urcat in urmatorul autobuz....
  In decursul timpului vazand ca nimeni nu-i da nici un ban din cei 2-3 calatori prezenti s-a asezat pe o banca si a scos telefonul purtand o discutie relativ normala cu cineva de acasa. Oare e doar o sceneta teatrala care sa aduca la exasperare locuitorii Galatiului ?

  Raportează
 • postat de Călin Ilona Joi, 28 Martie 2019 06:30 188.24.244.*** Link la comentariu
  0
  10

  Adevarat,asa se întâmplă în orașul nostru și nu se iau masuri, trist dar adevarat. ?

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 28 Martie 2019 01:20 82.76.9.*** Link la comentariu
  2
  13

  Imaginea acelui cersetor imbracat care cere leul lui nemeritat... este identica cu a statului Roman, care desi e putred de "bogat" o face pe saracul, ia tot si nu ofera nimic! Un leu, va rog! Ma dezgusta prostia, delasarea si marlania acestui popor... preponderant fara sa invete din propriile greseli niciodata... cea ce va si duce la autodistrugere... pacat de meleagurile superbe... in rest... de morti numai de bine!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.