Mintea partidelor cea de după vot

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

După votul în alegerile europarlamentare - euforic pentru partidele din Opoziţie, PNL şi USR-Plus, agonizant pentru actuala coaliţie de guvernare, PSD şi ALDE - a urmat, în Camera Deputaţilor, testul majorităţii. Test care a demonstrat că votul pentru alegerile europarlamentare a rămas pentru… europarlamentare.

Cu toată emoţia electorală, structura Parlamentului naţional nu s-a schimbat cu nimic, pârghiile de putere au rămas tot cele de dinainte de votul de 26 mai. Pe de altă parte, desigur, a păstra majoritatea înseamnă a rămâne „la butoane”. Din acest punct de vedere, chiar dacă a receptat în plex rezultatul alegerilor europarlamentare, PSD nu a scăpat din mână pârghiile Parlamentului. Mai întâi, în Comisia Juridică, „i s-a arătat pisica” lui Călin Popescu-Tăriceanu, ce aşteaptă acum un vot în plen privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare într-o anchetă DNA. Dacă ALDE se mai gândea ieri la o eventuală rupere a coaliţiei, acum probabil că a lăsat-o mai moale. Şi UDMR, oficial ieşit din coaliţie, are de făcut nişte concesii după ce scorul electoral i-a fost salvat în mod misterios de votul dintr-o serie de localităţi fără urmă de minoritate maghiară. Nu în ultimul rând, tot ieri a fost recunoscută oficial existenţa în Parlament a grupului Pro România. În aceste condiţii, euforia Opoziţiei s-a risipit în faţa votului parlamentar: PSD păstrează şefia Camerei Deputaţilor.

Proba majorităţii dă speranţe Guvernului Dăncilă că are şanse să scape şi din calea unei eventuale moţiuni de cenzură. Pe de altă parte, să nu uităm de unde s-a plecat. Social-democraţii au intrat, sub conducerea lui Liviu Dragnea, în mijlocul „furtunii perfecte”: şi-au pus electoratul în cap, sunt aproape decuplaţi de la familia socialistă europeană, plus bătălia internă pentru controlul partidului, în condiţiile în care vine şi asaltul din exterior al Opoziţiei.

Încercând o regrupare sub Viorica Dăncilă – ea însăşi o creaţie a lui Liviu Dragnea, PSD îşi pune acum cenuşă în cap şi promite că se va reforma. A primit, ieri, şi o gură de oxigen prin votul în Camera Deputaţilor. Ce va face mai departe? A înţeles PSD că trebuie să facă un altfel de politică sau va rămâne pe marginea hăului unde l-a adus Dragnea & comp.? Nu de alta, dar de la europarlamentare la parlamentare nu-i decât un pas.

Citit 1445 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2019 17:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.