Dunărea nu trece doar o zi pe an prin Galaţi

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

„Galaţi, oraşul binecuvântat de Dunăre”, se intitulează filmul de promovare a municipiului nostru, pe care Primăria l-a lansat acum opt luni de zile. Pe YouTube, clipul în limba română a adunat 12.000 de vizionări, şi doar 714 în varianta engleză. Un video care, la fel ca logo-ul oraşului, încearcă să lege identitatea Galaţiului de fluviul Dunărea.
O Dunăre căreia, cu mai mult sau mai puţin fast, îi celebrăm ziua internaţională pe 29 iunie, dar o ignorăm, pe nedrept, în mai tot restul anului.
Dunărea lui Johann Strauss o fi albastră, dar nu şi la Galaţi. Aici, în fiecare primăvară o umplu gunoaiele şi toţi se eschivează să le cureţe. Vorbim despre Dunăre când îi cresc apele şi se inundă Faleza, când îi seacă undele şi răsare din nou celebra insulă de pe Dunăre.
În rest… aproape că n-o mai zărim din cauza construcţiilor, unele mai urâte ca altele, ridicate pe malul ei. A pontoanelor neîngrijite, unele ruginite şi pline de gunoaie, care-au fost odată restaurante. Ah, şi a sărmanului ponton de ambarcaţiuni, pe jumătate distrus, dar care-şi leagă numele şi notorietatea de fostul ministru Elena Udrea.
O Dunăre pe care o avem, dar zău dacă o merităm! Dovadă că singura formă de „agrement” pe Dunăre este traversarea cu bătrânul şi ostenitul bac, pentru care, mai tot sezonul estival, se stă la coadă lungă să ne-ajungă.
Deşi mult-dorite şi propovăduite, plimbările cu vaporaşul pe Dunăre se întâmplă doar o zi pe an, şi asta pentru că Primăria le organizează prin intermediul unui contractor. Deşi plătesc din banii noştri pentru minicroaziere, autorităţile susţin că nu e treaba lor să faciliteze şi în restul anului plimbările pe Dunăre. Şi pare ciudat că niciun agent economic n-a descoperit, până acum, această oportunitate de afacere. Deşi gălăţenii susţin că ar plăti un preţ corect şi decent pentru a se bucura mai des de experienţa „barca pe valuri pluteşte uşor”...
Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere… sau vorba unui politician local "Dunărea este cea mai mare autostradă a noastră". Păcat că, din câte se vede, Dunărea pare să treacă doar o zi din an pe la Galaţi. Însă, şi atunci, cam degeaba.

Citit 1591 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 18:51

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Violeta Ionescu
  Joi, 04 Iulie 2019 17:51
  5.13.190.***
  Bravo, Anca, mi-ai luat vorba din gură, cum se zice. Nu se poate să avem Dunăre, să ne lăudam cu ea, ca și cum ar fi meritul nostru că ne spală zilnic malurile, dar să nu facem NIMIC, dar absolut NIMIC pentru a fi cu adevărat a noastră. Eu am mai zis cândva și o repet: malul celălalt al Dunării nu mai este Turcia, de peste 160 de ani, este România, deci, care este problema noastră că nu putem să avem acolo un ștrand, pe locul vechii plaje „Cocuța”? Sau că nu putem face un pod peste Dunăre? Sau că nu putem organiza concursuri nautice? Sau că iarna, când îngheață Dunărea, nu putem amenaja un patinoar, ca în interbelic? Sau că nu putem face curse Galați-Brăila ori Galați-Tulcea, ori Galați-Giurgiu sau Calafat, de exemplu? Nu am cuvinte. Nu mai am. Anca, mulțumesc ție, că le ai tu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 02 Iulie 2019 05:14
  82.79.132.***
  „Galaţi, oraşul binecuvântat de Dunăre”, orice alt oras ,din orice alta tara ,riveran Dunarii ,poate fi si este asa cum spuneti . La Galati si de-a lungul celor 1075 Km ,distanta cat este riverana cu Romania ,Dunarea ,in aceste vremuri anormale , aduce cetatenilor , mai multe necazuri ; ne vinde apa potabila si de irigat -scump , cateodata ne da prea multa si ne inunda ,ne pune sa platim din ce in ce mai scump ca sa o traversam, sa platim daca vrem sa invatam sa inoate o rama ,la capatul unui fir de undita ,mai fura cate o viata a acelora care, din lipsa de stranduri ,incearca sa se racoreasca in valurile ei , aduce gunoaiele din toata Europa .Chiar sa fie o binecuvantare numai pentru ca mai functioneaza santierul nava si din cand in cand, mai urca si cate un vapor pentru a fi operat in aproape inutilele porturi galatene si pentru posibilitatea ca ,0,03 % din cetateni , sa faca o plimbare ,de o ora ,cu vaporul ,numai in una din cele 365 zile ale anului ?
  2
  6
  Raportează
 • postat de Lia Ologuta Vasiliu
  Marți, 02 Iulie 2019 05:13
  89.137.224.***
  Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista, fa pesede fa !
  4
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.