La raport cu ”duşmanii poporului”

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Reacţiile PSD la publicarea raportului Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) este un test la adresa echipei conduse de Viorică Dăncilă. După ce Liviu Dragnea a ieşit din scena politică, una dintre primele măsuri anunţate de noua conducere executivă a PSD a fost aceea de "a nu se mai atinge de Justiţie", fie că e vorba de ordonanţe de urgenţă sau prin proiecte de lege controversate.

Realitatea demonstrează că, deşi Liviu Dragnea nu mai este la cârma partidului, PSD pluteşte în continuare în ape tulburi când vine vorba de Justiţie. Reacţia lui Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, vizavi de Raportul GRECO este elocventă. Instituţia internaţională a recomandat, printre altele, desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a infracţiunilor din Justiţie, privită în fapt ca o anomalie instituţională, un mijloc de presiune la adresa magistraţilor şi chiar un instrument de stopare a cursului unor dosare în instanţă. Experţii GRECO n-au uitat de contextul general - de presiunile la adresa DNA, de blocarea în Parlament a unor anchete şi de influenţa crescândă a politicului în procesul de numire a procurorilor şi judecătorilor.

Dacă Ana Birchall, actualul ministru al Justiției, a apreciat că este necesară aplicarea recomandărilor GRECO - "atunci când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile", Florin Iordache răspunde cu aceeaşi ţâfnă de politruc călcat pe coadă. "Suntem ţară independentă", "Parlamentul e singurul care decide", inclusiv în anomalii precum Secţia Specială. Domnul "altă întrebare" invocă din nou "voinţa populară" şi supremaţia absolută a Parlamentului, chiar şi atunci când se încalcă făţiş normele statului de drept. Semnalul dat de naţiune la europarlamentare a fost cât se poate de clar, dar celor de teapa lui Ioradche & comp. nu le pasă de nimic atât timp cât încă mai au mandatul de parlamentar în buzunar.

Este, totuşi, un progres că Raportul GRECO naşte dezbateri în PSD. Până nu demult, Comisia de la Veneţia şi GRECO erau vecine cu "duşmanii poporului" şi "agenturile străine" care ne otrăveau roşiile şi ne băgau "E-uri" în conserve. Să vedem, însă, ce tabără va avea câştig de cauză. Poate ieşi PSD-ul din anchilozarea în care l-au băgat alde Iordache, Nicolae, Nicolicea sau vom afla că Ana Birchall a fost… remaniată?

Citit 1228 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2019 18:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.