Dobânzile neputinţei noastre

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

"Bă-băieţi, ce-aţi făcut voi cu banii de autobuze?", a fost întrebarea neprotocolară care mi-a venit în minte, urmărind cum, vreme de doi ani, s-au împuţinat cele 25 milioane de lei pe care aleşii le-au luat cu împrumut ca să cumpere autobuze noi. Şi s-au tot împuţinat până n-a mai rămas ban pe ban.

Desigur, totul perfect legal, pe baza hotărârilor de Consiliu Local, prin care, cu grosul sau cu ţârâita, banii de autobuze au fost redirecţionaţi către "alte obiective de investiţii". Necesare, nu zic nu, dar care nu figurau pe lista iniţială de lucrării şi achiziţii pentru care s-au împrumutat banii. Şi care nu cred că ar fi justificat, în urmă cu doi ani, contractarea unui împrumut care, nu-i aşa, generează rate şi dobânzi!

Iată, de pildă, resistematizarea rigolei din Cimitirul "Ştefan cel Mare", pentru care îmi place să cred că ar fi trebuit să se găsească bani în bugetul local! La fel şi pentru modernizarea Aleii Păcii sau pentru reparaţii în interiorul a trei cartiere - Ţiglina I, Mazepa I şi Mazepa II.

În toate oraşele civilizate, dezvoltarea se face cu bani împrumutaţi, aşa este! Inclusiv pentru susţinerea proiectelor cu finanţare europeană sunt contractate credite! Just şi perfect adevărat. Numai că autorităţile europene sunt atente la modul în care sunt executate investiţiile, iar în cazul în care acestea nu respectă normele europene şi condiţiile de finanţare se aplică fără milă corecţii financiare. Cu alte cuvinte, autorităţile plătesc pentru greşeli… din banii noştri.

Aşa cum se vor plăti şi ratele şi dobânzile creditelor contractate pentru lucrări executate prost sau la nimereală. Iată, de pildă, schimbarea la faţă a zonei centrale a oraşului se face cu bani de împrumut. Şi fie că vă place sau nu cum arată, veţi plăti şi dobânzi. Dobândă pentru greşeala constructorului care a îngropat pe jumătate arborii de la Spicu! Dobândă pentru arborii tăiaţi ilegal în Parcul Eminescu, pentru care o să plătiţi şi amenda aplicată autorităţilor de comisarii de mediu. Dobândă pentru dalele abia puse şi care deja clămpănesc în paviment, dobândă pentru sistemul de iluminat nou-nouţ care mai mult nu funcţionează!

Dobândă pentru neputinţa de a folosi banii împrumutaţi pentru cumpărarea de autobuze şi dobândă pentru noul credit, contractat pentru o nouă achiziţie de autobuze.

Totul, din păcate, din banii noştri!

Citit 1794 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 18:49

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Romulus Neagu
  Joi, 25 Iulie 2019 16:59
  5.13.253.***
  Excelent articol.
  Este nevoie de o constiinta treaza in randul galatenilor.
  0
  4
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 25 Iulie 2019 10:14
  89.137.137.***
  Muuuuulti, dar PROSTI !!! Asa ca are cine sa aleaga TICALOSII (destepti si rai) !!!!
  0
  9
  Raportează
 • postat de galateanca nemultumita
  Joi, 25 Iulie 2019 09:53
  5.13.211.***
  Niste nemernici, o gasca de incompetenti (de la toate partidele). Cetatenii orasului au fost intrebati, li s-a cerut parerea daca sunt dispusi sa plateasca greselile altora ? A, am uitat...reprezentantii cetatenilor sunt consilierii locali si primarul, deci au justificare, nu ? Cine a gresit sa plateasca din buzunarul lui, atunci ar casca bine ochii,nu si-ar mai permite sa foloseasca banul public cum vor muschii lor. Dar, cand stiu ca nu vor pati nimic indiferent ce vor face si lumea (?) tot ii va alege si rasalege de ce si-ar face probleme ? . Bine ca ne inghesuim si ne calcam in picioare sa platim la timp impozitele si taxele locale ca sa aiba din ce cheltui, pentru prosperitatea orasului, "alesii nostri". Parca e blestemat acest oras, are parte numai de escroci la conducere, adevaratii galateni care sa-si iubeasca orasul sunt din ce in ce mai putini, pe ceilalti veniti cine stie de pe unde, nu-i intereseaza. Administratia publica locala este infestata de politic, acum mai mult ca oricand, pana si pt. cel mai mic post trebuie sa fie "recomandare de la partid". Putini sunt functionarii din aparatul de specialitate care chiar sunt specialisti, angajati pe merit, restul habarnisti... dar pilosi si tupeisti. Articolul asta mi-a confirmat ceea ce banuiam. Camera de Conturi, DNA-ul n-au gasit nimic in neregula, nu ? Totul e OK. Cinste si corectitudine pentru bunastarea poporului !
  0
  9
  Raportează
 • postat de Cocalaur
  Joi, 25 Iulie 2019 08:17
  188.24.219.***
  Da' vilele credeti ca se fac gratuit, tovarasa?
  Sau masinile bengoase?
  0
  14
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 25 Iulie 2019 07:37
  188.24.216.***
  La vremuri NOI, tot NOI... FU r... AAMMM
  Daca scuturi la bani marunti statul roman... e curat ca lacrima, numa' putin cu varu' lu varu' meu!
  Are doar bancote de E burdusite.... prin buzunare!
  Fara presa libera, ONG puternice, sindicate.... media... vorbim in soapta... natia asta nu se va vindeca niciodata!

  Romanie, dulce Romanie, ai ajuns o colonie!
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.