Ne brăilim singuri şi rămânem corigenţi

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Nu mai puţin de 7.643 de locuinţe (apartamente ANL şi case individuale), un centru expoziţional prelungit cu un palat al sporturilor cu o capacitate de 5.000 de locuri, un mall cu săli de cinema multiplex, centru wellness, parc acvatic de distracţii şi o parcare subterană de 2.000 de locuri, centru spitalicesc şi de urgenţă, şcoli, terenuri de sport multifuncţionale şi locuri de joacă… Zâmbiţi visători?! Mă tem că vă veţi întrista! Pentru că toate acestea ar fi trebuit să fie realizate în cadrul megaproiectului „Cantemir”, pe cele o mie de hectare pe care, în 2002, Guvernul României le-a luat brăilenilor şi ni le-a dat nouă, gălăţenilor. E prea mult de-atunci?

Iată, acum vreo zece ani, prin 2009, 7,5 hectare din celebra mie au fost transmise de noi, gălăţenii, statului, pentru construcţia mult-doritului spital regional. Investiţie pentru care şi Brăila a pus la bătaie 7,65 de hectare, aflate chiar la graniţa cu celebrele o mie. Le-am dat şi... sănătate!

„Noul stadion al Galaţiului, construit în cartierul «Dimitrie Cantemir» - Vezi aici schiţe cu arena”, titra ziarul „Viaţa liberă” în iunie 2013, când primarul Marius Stan anunţa că „avem deja proiectul noului stadion, în colaborare cu Brăila”. Trebuia să fie un centru olimpic cu stadion de ultimă generaţie, sală de sport cu adevărat performantă, bazine olimpice şi tot ceea ce era necesar… Trebuia!

„Timpul orgoliilor a trecut! Lucrurile frumoase vor apărea şi pe această linie, Galaţi - Brăila. Sper ca în decurs de o lună, maximum două, să vă putem prezenta nişte proiecte comune", declara, în februarie 2017, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, în urma întâlnirilor cu omologul său de la Brăila, Marian Dragomir. Vorbe.

Să mai continui? Mai bine nu, pentru că am senzaţia că m-am apucat să scriu poveşti SF. Şi că numai staţie de lansare a rachetelor cosmice nu s-a construit în cartierul Cantemir, că în rest le-am avut pe toate!

Suntem în septembrie 2019, mâine avem un nou termen de judecată în procesul prin care Guvernul ne cere înapoi cele 655 de hectare pe care facem agricultură. În cartierul Cantemir cresc buruiana şi răsărita, dincolo de cele 348 de locuinţe ANL.

Atâta s-a putut, pentru că mereu şi mereu rămânem corigenţi în relaţia cu Brăila. Deşi avem nevoie unii de alţii, ne împiedicăm în orgolii, în patriotism ieftin şi-n prejudecăţi inutile. Şi în loc să construim, ne brăilim unii pe alţii furându-ne singuri căciula.

Citit 2121 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2019 18:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.