„Rezolvat!” Şi mai departe?

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
4 comentarii

Ei bine, Guvernul Dăncilă a picat! După „lupte seculare” în care Opoziţia a făcut şi a desfăcut cum să iniţieze şi să susţină o moţiune de cenzură în Parlament, iată, avem rezultatul! Teoretic, am putea spune că este pe cale să se încheie epoca Dragnea, una dintre cele mai nocive pentru România ultimelor trei decenii. „Rezolvat!”, ne anunţa concis de surâzător preşedintele Klaus Iohannis. Lucrurile ar fi însă prea frumoase dacă am putea spune că, de astăzi, s-a terminat cu o guvernare toxică şi putem trece, cu o nouă majoritate parlamentară, la formarea unui nou Guvern, mai competent, desigur.

Din păcate, încă din primele minute de după adoptarea moţiunii de cenzură, s-a văzut clar că una este să ai o Opoziţie, şi alta să ai o majoritate parlamentară. Aparent paradoxal, din multitudinea partidelor care ieri susţineau îndepărtarea Guvernului Dăncilă, puţine sunt, de fapt, chiar atât de dornice să intre la guvernare. PNL-ul lui Ludovic Orban pare cel mai vocal în a-şi adjudeca acum rolul de „vioară întâi” într-un viitor guvern. Dar asta nu înseamnă că va reuşi să realizeze, chiar şi cu sprijinul preşedintelui Iohannis, mai mult de un guvern minoritar. Adică, un guvern nevoit să-şi negocieze, în Parlament, fiecare pas, vulnerabil la atacuri. Există, totuşi, concurenţă! Victor Ponta, liderul Pro România, pare dornic a-şi reînnoi jurămintele cu PSD şi i-a făcut o ofertă pentru a… reveni la guvernare, fără Dăncilă, într-o alianţă împreună cu ALDE, uniţi în cuget şi simţiri în susţinerea lui Mircea Diaconu la prezidenţiale!

Există însă şi alte opţiuni. După cum a anunţat Dan Barna, USR nu vrea să facă parte dintr-un viitor guvern! Motivele sunt lesne de înţeles: USR nu vrea să deconteze, la alegerile locale de anul viitor, efectele guvernării PSD! Desigur, nici cu Dăncilă nu era bine, aşa că USR merge în discursul public pe varianta alegerilor anticipate şi cel mult pe o susţinere selectivă, în Parlament, a unui eventual Executiv iniţiat de PNL. Dar relaţia USR - PNL ar fi una cu toate, pentru că Barna, aspirant la turul doi al prezidenţialelor, este un contracandidat direct al preşedintelui Klaus Iohannis.

Până una, alta, vom avea consultări. Partidele politice vor face turul Cotroceniului pentru a a-şi prezenta mai limpede poziţia şi pentru a testa, fiecare în parte, dacă poate genera un nou Guvern. În acest timp, Guvernul Dăncilă se va ocupa strict de actele cu caracter administrativ. Va fi un guvern… de tranziţie în aşteptarea „performanţei colegilor din Opoziţie”. Hm, nu prea e clar încotro se îndreaptă lucrurile, dar parcă, pe undeva, istoria se repetă…

Citit 1876 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2019 19:45

4 comentarii

 • postat de macarie banu Vineri, 11 Octombrie 2019 17:29 95.76.3.*** Link la comentariu
  1
  2

  mai departe?!!.......pai, mai departe scrie in carte.PSD are puterea de reorganizare iar daca,chiar si prin aliante,vor avea majoritate in Parlament atunci cei care vor fi la conducere vor fi degeaba.S-a mai intamplat.Nu vor putea lua decizii,nu vor putea schimba,enunta sau aplica legi,nu vor putea sa faca nimic.Tot timpul se va vota impotriva cu majoritate de voturi.Vor fi legati de maini.Dar........sa speram ca nu se va ajunge acolo.Sa speram ca cei noi si-au invatat lectia si vor actiona in consecinta,desi ideea cu Orban premier mi se pare cam nelalocul ei.

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Vineri, 11 Octombrie 2019 11:34 5.13.184.*** Link la comentariu
  3
  9

  Acum urmeaza faza cu "greaua mostenire lasata de fostii" ... si noi ramanem tot ca prostii.

  Raportează
 • postat de profesor istorie Vineri, 11 Octombrie 2019 10:19 82.208.137.*** Link la comentariu
  2
  6

  In situatia in care Opozitia darama Guvernul pentru derapaje clare de la principiile statului de drept si nu doreste sa-si asume guvernarea, urmeaza alegeri anticipate.Asa este corect si democratic. Din pacate Opozitia care a demolat Guvernul are elemente toxice: Ponta, Tariceanu si complicii iar acestia nu vor avea bunul simt sa se retraga din viata publica.

  Raportează
 • postat de MIHAIL Vineri, 11 Octombrie 2019 07:24 5.13.237.*** Link la comentariu
  3
  5

  SCHIMBAREA REGILOR,BUCURIA NEBUNILOR!!!DE FAPT,DUPA CUM ARATA DE JALNIC CA SI COMPONENTA PNL,TOTUL CRED CA ESTE O APA SI UN PAMANT!!!!VAI DE MAICUTA NOASTRA!!!SA-L PUI PREMIER PE UNUL CA ,,MANDOLINA,, SAU ,,FRIZERUL,,,FIGARO,CUM INSPIRAT II SPUNE UN AMIC,ESTE DE RASUL CURCILOR ,SAU CRED,SCUZE,CA MAI POTRIVIT ESTE DE RASU-PLANSU!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.