Dubai, Dubai - viaţă ca-n rai

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"Dubai, Dubai - viaţă ca-n rai şi mulţi parai/Ce viaţă de lux poţi să ai", se jeluia Adi Minune în maneaua care-mi răsuna în cartier joi, la ceas de seară. Nu discut gusturile muzicale ale vecinilor mei! Însă refrenul pe bază de "Dubai-Dubai" mi-a adus aminte de cuvintele rostite de primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, atunci când a anunţat câştigătorul premiului I la concursul de soluţii urbanistice pentru Faleza Dunării. Un proiect despre care a spus că pare "aşa, dus spre Dubai!".

Recunosc, am privit cu uimirea ochilor de profan desenele spectaculoase realizate de cei patru gălăţeni talentaţi şi inimoşi. Şi m-am bucurat că n-au uitat de unde au plecat în Capitală şi că au imaginat o Faleză a Dunării aşa cum Galaţiul ar merita să aibă dacă ar fi tratată "ca un brand al oraşului", după cum a numit-o primarul.

Chiar dacă întreba insistent cam cât ar costa o asemenea investiţie, edilul-şef părea convins că nu vom rămâne doar cu nişte desene colorate pe hârtie: "La Galaţi, jumătăţile de măsură s-au cam terminat. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să ţintim din ce în ce mai sus. Nu sunt cu nimic mai deştepţi cei din Dubai! Poate că sunt doar mai bogaţi. Dar poate noi suntem mai bogaţi sufleteşte şi atuncea vom reuşi să transformăm ideile în proiecte realizabile", declara edilul-şef, la gala de premiere a proiectelor urbanistice pentru Faleză şi Valea Ţiglinei.

Nu puţini sunt cititorii care m-au întrebat "ce-am fumat" când am scris despre "Faleza Dunării, ca în Dubai". Ar putea să se convingă singuri despre ce e vorba dacă ar avea curiozitatea să intre în holul mare al Universităţii "Dunărea de Jos" şi să vadă cu ochii lor proiectele cu sau fără iz de Dubai.

Ce-i drept, nu e prima oară când au ocazia să vadă planuri, desene şi randări spectaculoase ale unor proiecte care nu s-au materializat niciodată. În schimb, sunt contrazise brutal de realitatea de la faţa locului suprinsă atât de bine într-un comentariu postat pe site-ul ziarului nostru de o cititoare: "Falezei îi lipsesc rampele pentru persoane cu handicap, becuri pe timp de noapte şi, înspre Palatul Navigaţiei, un covor asfaltic uniform, ca să nu strici căruciorul copilului... Felicitări câştigătorilor concursului! Ne-aţi făcut să visăm la un viitor atât de frumos. Poate cândva îl vom avea..."

Până atunci, însă, nu ne rămâne decât să fredonăm cu Minune: "Dubai, Dubai, şi mulţi parai…"

Citit 2197 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2019 16:18

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

 • postat de Dreptul la libera exprimare
  Duminică, 27 Octombrie 2019 18:03
  94.217.21.***
  Eu comentez la TV asa ceva ca barosani ,imi exercit drepturile mele de om care nu sunt oricum respectate.Cand ni se ia sange in continuu nu ni se ia ca ne repezim cu pofta la analize gratis ca la facut amor ,cum se spune,ci pentru ca se zice ca e absolut vital ca sa se ia tablete.Ja, ea.....MariA.....nu ,domnule,Maria doar un nume.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Semantica
  Duminică, 27 Octombrie 2019 17:56
  94.217.21.***
  Acuzatia cu Mari A de la numele Maria dureaza numai in ultimul timp de 4 ani,aici.Dar se repeta lucrurile acestea,mereu,peste tot.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Antiviolenta
  Duminică, 27 Octombrie 2019 17:51
  94.217.21.***
  Violenta domestica cu oase pocnite si ochii stropiti de lacrimi duce la suferinte emotionale,psihologice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un context potrivit ,cu logica
  Duminică, 27 Octombrie 2019 17:47
  94.217.21.***
  Adecco nu inseamna ca suntem peisagisti .E rit antisocial si halucinogen. Daca vreo doamna de pe youtube ,de la Liturghia Ortodoxa de pe 24nov 2014 seamana cu mine,nu inseamna ca sunt eu.Multi semanam intre noi.Cine a incurajat sociopatologia sa-si asume consecintele,nu amaratii,ca nu sunt ei proprietarii la toti si la toate.Linguritele nu sunt oameni si provoaca boli incurabile.Avem daca avem dreptul si daca muncim,nu in orice conditii. Autoritatile trebuiau sa ridice aceste permise nu amaratii ,ca nu suntem vedete internationale.Isi bat joc de noi si ne terorizeaza zilnic,in continuare iar viata nu ne-o mai da nimeni inapoi,nici la propriu nici la figurat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de I RI NA
  Duminică, 27 Octombrie 2019 17:39
  94.217.21.***
  Ati mai auzit ca o doamna Maria sa fie acuzata ca termina oamenii mari ca valoare , ca jigneste,ca injura doar ptr ca o cheama Maria si e pronuntat Mari A si cuvantul nebune e pronuntat ne une ,cu teatru peste tot,pe strazi ,doar pentruu ca sociopatologia are permis in luna mai?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tratament,nu boala
  Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 22:25
  94.217.20.***
  Tratamentul pentru ''fire''sunt fructele mici de padure,rosii.De asta avem nevoie.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Cryss
  Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 15:44
  86.125.62.***
  E prea frumos să visăm cu ochii deschiși, dar speranța moare ultima.
  1
  3
  Raportează
 • postat de PROF.DR.MIHAI MORARU
  Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 12:20
  5.13.237.***
  SA DEA DUMNEZEU SA POATA FI INFAPTUITE ASTFEL DE PROIECTE ,ARHITECTI DE ELITA SI PEISAGISTI,DIN FERICIRE AVEM;SA VEDEM INSA CUM VOM ATRAGE FONDURI PENTRU TRANSFORMAREA FRUMOASELOR INTENTII IN REALITATE!!!CU MULTI ANI IN URMA,AM VAZUT EXPUS IN VITRINA FOSTULUI CINEMATOGRAF ,,REPUBLICA,,PROIECTUL UNUI COMPLEX ARTISTIC DESTINAT FUNCTIONARII TEATRULUI LIRIC SI A FILARMONICII!!!AM FOST ENTUZIASMAT ,DAR MI-A TRECUT ,SI ACUM TEATRUL LIRIC,NUMIT POMPOS TEATRUL NATIONAL DE OPERA SI OPERETA ISI DESFASOARA ACTIVITATEA TOT IN CLADIREA VECHIULUI CAMIN CULTURAL AL S.N.G , CONSTRUIT PRIN ANII "50!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!
  1
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.