Dubai, Dubai - viaţă ca-n rai

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"Dubai, Dubai - viaţă ca-n rai şi mulţi parai/Ce viaţă de lux poţi să ai", se jeluia Adi Minune în maneaua care-mi răsuna în cartier joi, la ceas de seară. Nu discut gusturile muzicale ale vecinilor mei! Însă refrenul pe bază de "Dubai-Dubai" mi-a adus aminte de cuvintele rostite de primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, atunci când a anunţat câştigătorul premiului I la concursul de soluţii urbanistice pentru Faleza Dunării. Un proiect despre care a spus că pare "aşa, dus spre Dubai!".

Recunosc, am privit cu uimirea ochilor de profan desenele spectaculoase realizate de cei patru gălăţeni talentaţi şi inimoşi. Şi m-am bucurat că n-au uitat de unde au plecat în Capitală şi că au imaginat o Faleză a Dunării aşa cum Galaţiul ar merita să aibă dacă ar fi tratată "ca un brand al oraşului", după cum a numit-o primarul.

Chiar dacă întreba insistent cam cât ar costa o asemenea investiţie, edilul-şef părea convins că nu vom rămâne doar cu nişte desene colorate pe hârtie: "La Galaţi, jumătăţile de măsură s-au cam terminat. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să ţintim din ce în ce mai sus. Nu sunt cu nimic mai deştepţi cei din Dubai! Poate că sunt doar mai bogaţi. Dar poate noi suntem mai bogaţi sufleteşte şi atuncea vom reuşi să transformăm ideile în proiecte realizabile", declara edilul-şef, la gala de premiere a proiectelor urbanistice pentru Faleză şi Valea Ţiglinei.

Nu puţini sunt cititorii care m-au întrebat "ce-am fumat" când am scris despre "Faleza Dunării, ca în Dubai". Ar putea să se convingă singuri despre ce e vorba dacă ar avea curiozitatea să intre în holul mare al Universităţii "Dunărea de Jos" şi să vadă cu ochii lor proiectele cu sau fără iz de Dubai.

Ce-i drept, nu e prima oară când au ocazia să vadă planuri, desene şi randări spectaculoase ale unor proiecte care nu s-au materializat niciodată. În schimb, sunt contrazise brutal de realitatea de la faţa locului suprinsă atât de bine într-un comentariu postat pe site-ul ziarului nostru de o cititoare: "Falezei îi lipsesc rampele pentru persoane cu handicap, becuri pe timp de noapte şi, înspre Palatul Navigaţiei, un covor asfaltic uniform, ca să nu strici căruciorul copilului... Felicitări câştigătorilor concursului! Ne-aţi făcut să visăm la un viitor atât de frumos. Poate cândva îl vom avea..."

Până atunci, însă, nu ne rămâne decât să fredonăm cu Minune: "Dubai, Dubai, şi mulţi parai…"

Citit 2505 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2019 16:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.