Pe cine deranjează votul Diasporei?

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

De astăzi, diaspora românească poate să-şi exprime, la urne, opţiunile privind alegerea preşedintelui României. Până acum, au votat cei ce aleseseră votul prin corespondenţă. Se speră ca, astfel, cozile ruşinoase pe la porţile ambasadelor şi consulatelor să fie evitate, iar toţi românii care doresc să poată vota.

Între timp, dezbaterea se ascute: are sau nu diaspora dreptul moral să influenţeze, prin vot, soarta conaţionalilor rămaşi în ţară? Legal, evident, toţi cetăţenii români au drept de vot. Asta, desigur, dacă nu cumva sunt căsătoriţi cu persoane de acelaşi sex, caz în care, după cum i s-a întâmplat românului Adrian Coman, nu li se mai eliberează documentele de identitate.

Revenind la majoritatea cetăţenilor români din afara graniţelor, cei care îşi pot exprima votul, părerile sunt împărţite. Există, printre ei, oameni care simt că nu sunt suficient de informaţi în ceea ce priveşte realităţile României, deci nu consideră oportun să mai voteze, să influenţeze astfel soarta celor rămaşi în ţară. La fel, există politicieni care consideră că, plecând, aceşti români şi-au pierdut dreptul de a influenţa rezultatul alegerilor. Războiul declaraţiilor pro şi contra, al înverşunării patriotice prost plasate, îmi aminteşte de unele declaraţii de după Revoluţie, la adresa liderilor partidelor istorice, acuzaţi că au trăit bine în exil şi n-au mâncat celebrul salam cu soia. Numai cineva extrem de limitat poate să creadă că decizia plecării de ţară este una uşoară, că supravieţuirea şi adaptarea la un sistem străin, o limbă şi o cultură diferite sunt lucruri facile.

Regele Mihai I spunea că atunci când a ieşit din ţară, obligat de comunişti, a simţit că a ieşit dintr-un infern al tuturor şi a intrat într-unul rezervat numai lui: pentru că singuratatea, în exil, a fost greu de îndurat. Acelaşi lucru l-am auzit, în ultimii aproape 30 de ani, de la mulţi români. Care, fie şi doar fiindcă spun că le e dor, sunt la fel de români ca noi toţi. Poate nu suferă în mod direct efectul politicilor dezastruoase, dar mai toţi au părinţi, familie, prieteni rămaşi în ţară. În plus, au şi experienţa unui mod diferit de a conduce, iar asta nu poate fi rău.

Alegeţi bine, dragii mei români de pretutindeni!

Citit 1570 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2019 17:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.