Fiți calmi și spălați-vă pe mâini!

Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Avea bunica mea o vorbă, pe care o spunea, supărată, când venea duminica de la slujbă și mirosise vreunul rău prin biserică. "Mamă, dacă vrei, şi-n troaca porcului poţi să faci baie!" Nouă, copiilor, ne punea vara cearşafuri între sârmele de rufe, şi ne făcea duş cu cana, ne limpezea părul cu muşeţel sau cu frunze de nucă, iar iarna avea mereu găleata cu apă de ploaie sau zăpadă pusă pe plita sobei, la încălzit, nu ne băgam la somn fără să ne fi spălat. Ne duceam la WC în fundul curţii, unde, da, ne-am şters şi cu hârtie de ziar, că nu se găsea mereu hârtie igienică, dar ne spălam pe urmă şi uite că nu a murit nimeni. Aşa că, sincer, cât timp avem apă și săpun, eu stau liniştită.

Nu pot să înțeleg nebunia asta cu goana după hârtie igienică, nici după făină și mălai cu nemiluita. Știe toată lumea că, dacă le ții prea mult într-o cămară a unui apartament de bloc, fac fluturi. Am dubii că o să se apuce brusc toată lumea de copt pâine sau de vitejii în bucătărie. Eu una mai am niște varză murată în butoi, ceva gogonele, ambele surse de vitamine C, roșii la congelator și un borcan de miere în cămară, la o adică, e destul.

De fapt, în toată ecuația asta a răspândirii COVID-19, două chestiuni sunt fundamentale: ruperea lanțului de transmitere și spălarea sistematică a mâinilor, înainte de a atinge față, hrana, obiectele pe care le folosim zilnic, obrajii copiilor noștri etc. Văd în jurul meu o isterie crescândă legată de lipsa alcoolului sanitar. Personal, am găsit la farmacie, înțeleg că ar mai fi și în alte magazine, că în unele locuri comercianții ar fi crescut prețurile (ceea ce nu este moral, dar, atâta timp cât nu se plafonează prețurile, nu este nici ilegal, este rezultatul creșterii cererii, în comparație cu oferta), ceea ce i-a determinat pe foarte mulți să se revolte. În lipsă de spirt sau de clor (atenție, datul cu clor pe mâini este o chestiune extrem de riscantă, pe care medicii nu o recomandă), suprafețele se pot spăla cu apă și săpun. Săpunul nu am auzit să se fi terminat, eu una stau liniștită, încă mai am prin cămară o cărămidă de săpun de casă, din acela făcut cu grăsime de porc și sodă caustică, la care lumea cam strâmbă din nas, cică nu prea miroase bine. Personal, mie îmi place mirosul de rufe spălate cu săpunul acela, îmi amintește tot de bunicile mele și de copilărie, de o vreme când lucrurile erau mai simple, mai curate, și la propriu, și la figurat. Haideți să fim calmi și să ne spălăm pe mâini, să respectăm regulile și să ne păstrăm intact simțul umorului, care ne-a ajutat să trecem prin altele și mai rele.

Citit 1948 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2020 20:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.