Scadenţa mărţişoarelor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De azi, oficial, e primăvară. Dar asta nu ne încălzeşte prea tare, fiindcă veştile, de jur împrejurul nostru, sunt din acelea care te fac să simţi fiori reci pe şira spinării.

Unde te întorci, se vorbeşte numai despre bani, despre lipsa lor, mai exact, sau despre diverse catastrofe, mai mult sau mai puţin naturale.

Bugetul judeţului e mai mic decât anul trecut, când şi aşa fondurile au fost puţine, faţă de nevoi.

Primăria se luptă cu lucrările ISPA, pe care, din lipsă de bani, firma câştigătoare a licitaţiei le execută în relanti.

S-au scumpit biletele la teatru pentru mari şi mici.

Din nu se ştie ce motive, nici pensiile decedaţilor (acelea din luna în care se sting) nu mai ajung imediat la familii.

Alocaţiile copiilor încă nu se ştie dacă vor rămâne de 10 euro pe lună sau vor creşte la săraci şi vor sta pe loc la bogaţi.

Căldura s-a scumpit, iar primăvara asta timidă nu dă semne că ne va scăpa prea curând măcar de factură.

Între timp, ne cresc restanţele la creditele bancare, că de luat altele noi nici nu se pune problema, trebuie să fii nebun să te îndatorezi pe aşa vremuri tulburi!

Pe la diferite asociaţii de proprietari/locatari din oraş e fierbere mare, fiindcă, deşi unii achită la timp facturile la întreţinere, din cauza rău-platnicilor toată lumea primeşte apa rece cu program.

Şi, în timp ce gălăţenii din blocurile cu pricina sunt revoltaţi că nu au apă pentru mâncare şi băut, Dunărea creşte cu câte 15 cm pe zi şi se pregăteşte de o inundaţie.

Chestiune care, dacă ne gândim la groapa de la Elice, poate să devină periculoasă rău. Ne putem trezi, aşa, peste noapte, că nu mai avem deloc şosea în porţiunea cu pricina şi transformăm faleza în canal.

Gondolele ne mai lipsesc (nu alea suspendate, pe care le propunea cu ceva timp în urmă Ion Ştefan, pe atunci consilier local) şi transformăm Galaţiul în Veneţia sud-estului european!

Rămâne de văzut însă unde ancorăm bărcile, că debarcaderul inaugurat de Elena Udrea tot închis zace.

În învăţământ, situaţia salariilor de diferite mărimi, cu sau fără hotărâri judecătoreşti definitive la bază, rămâne tot încurcată.

Dascălii nu au bani mai mulţi – unii – sau au bani mai mulţi, dar nu au linişte – dacă vor trebui să-i dea înapoi?!

Între timp, am auzit că doamnelor şi domnişoarelor din sistem li se pregăteşte o surpriză: vor primi felicitări de la ISJ. Dacă bani nu sunt, măcar cu urările să ne îndulcim, nu?

Ca să fie începutul de primăvară şi mai bun, premierul i-a convocat ieri pe toţi şefii de instituţii la videoconferinţă, să le explice cum e cu priorităţile programului de guvernare pe 2010. Asta după ce au trecut deja două luni din anul curent.

Singura veste bună, aşa, de mărţişor, este că, până la 10.000 de euro, rambursările de TVA cerute de firme se vor acorda de acum fără control prealabil. Pe încredere, până la proba contrarie.

Ah, şi uitam! Tot de aici am aflat că sunt bani de pensii şi să facem bine să le spunem oamenilor, ca să nu mai circule zvonuri că n-ar fi!  Le spunem,  dar, să fie clar, de plătit, nu noi le plătim.

Cu ape tulburi, cu lipsă de fonduri, cu gropi de proporţii apocaliptice în asfaltul străzilor, cu asigurări declarative că e bine şi la vară va fi cald, de azi, cum spuneam, vine primăvara.

Şi nu ştiu cum, anul ăsta parcă şi mărţişoarele sunt mai sărace, mai triste şi mai înfrigurate. O fi venind şi pentru ele scadenţa?

Citit 782 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.