Lupta nu e contra coronavirusului

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
4 comentarii

Lupta mondială contra noului coronavirus (COVID-19) nu este de fapt contra coronavirusului în sine, ci o bătălie cu viteza lui de răspândire. Fiind extrem de contagios, în condiţiile unei imunităţi inexistente, noul coronavirus determină practic, prin numărul mare de îmbolnăviri simultane, depăşirea capacităţii spitalelor, astfel că acestea sunt sufocate de noi şi noi pacienţi, pe care nu mai au cum să-i trateze. Astfel se explică numărul foarte mare de decese din ţările puternic afectate, cei care nu mai prind un loc în secţiile de terapie intensivă fiind, practic, condamnaţi. Iar pentru cei foarte bătrâni şi cu boli grave asociate, această condamnare este egală cu moartea.

Spre exemplu, România are 2.653 de paturi la terapie intensivă şi numai 1.361 de ventilatoare pulmonare mecanice, pentru cazurile foarte grave. În momentul de faţă, doar 18 persoane sunt internate la terapie intensivă, din care numai opt sunt în stare gravă. S-ar putea spune că stăm foarte bine, numai că e clar că suntem abia la începutul răspândirii comunitare a virusului. Spitalele vor fi probabil depăşite curând de situaţie şi la noi, aşa cum se întâmplă în Italia sau Spania, iar medicii vor fi nevoiţi să aleagă între viaţă şi moarte, prin trierea pacienţilor cu şanse mici de supravieţuire. Ca exemplu pozitiv, atât cât se poate în situaţia dată, Germania are mult mai puţini morţi, tocmai datorită faptului că dispune de capacităţi tehnice mult superioare în cadrul spitalelor.

Cât va dura nebunia, e greu de spus. China pare să fi rezolvat situaţia în circa două luni, luând măsuri militare extrem de dure. Europa, care nu este obişnuită cu aşa ceva, ar putea să sufere ceva mai mult. Practic, epidemia se va opri atunci când mare parte din populaţie va fi imunizată prin... îmbolnăvire, pentru că, deşi cercetătorii din întreaga lume lucrează intens, un vaccin nu poate fi disponibil în viitorul foarte apropiat, din cauza timpului mare necesar pentru testare. Cumva liniştitor este faptul că, pentru 90 la sută din populaţie, îmbolnăvirea nu este mai periculoasă decât o gripă ceva mai severă. În cazul celor din categorii de risc, însă, care ne pot fi părinţi şi bunici, singura variantă de a reduce numărul de decese este distribuirea pe o perioadă cât mai lungă a îmbolnăvirilor grave, pentru ca toţi sau cât mai mulţi să poată fi trataţi. Iar singura soluţie raţională de a încerca limitarea vitezei de propagare a virusului este să ne reducem fiecare contactele la maximum. Aşadar, staţi în casă!

Citit 1954 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2020 09:06

4 comentarii

 • postat de Virusul acesta ucide! Aveti mare grija! Vineri, 27 Martie 2020 21:17 84.117.41.*** Link la comentariu
  0
  4

  Ce nu intelege lumea e ca degeaba stai in casa si apoi iesi si intri in contact cu ceilalti sau cu membrii familiei si nu stii ce sa faci ca sa nu te infectezi.
  Purtati manusi dar aveti grija ca acestea sunt periculoase daca nu le aruncati la timp sau inde trebuie. Purtati masca dar si asta trebuie schimbata dupa o zi.
  Stergeti toate clantele la usi, suprafete, decontaminati si spalativa de fiecare data cand ati pus mana pe bani, suprafete suspecte, manere etc
  Nu duceti mana la gura , ochi, nas daca nu sunteti dezinfectati pe maini.
  nu intrati in contacti cu altii si daca stiti ca aveti rude care vin din strainatate anuntati imediat si nu intrati in contact cu acestia.
  Inchideti granitele pentru cei care vor sa vina de pasti acasa pt ca va urma mii de infectari si decese.
  Cumparati teste si testati prima data medicii apoi personalul din fabricile de productie strategice , magazine, institutii etc
  Nu mergeti in grupuri nici macar de doua persoane. Pastrati o distanta de 1,5 - 2 metri fata de cealalta persoana.
  Vor urma mii de someri si sitemul nu cred ca va face fata.
  Trebuie salvata tara!

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 27 Martie 2020 09:50 86.124.202.*** Link la comentariu
  1
  4

  Au inteles ceva din faptul ca a trebuit sa se dea lege special pentru ei ? Fiindca nu sunt ziarist, deci nu in concurenta, va indrum sa cereti DSP ului o informare privitoare la cererea de medicamentul numit Triferment sau similar in luna martie, ca sa puteti publica si stabili exact ce inseamna pentru poporul roman din jud. Galati carantina..... Si la nivel national e la fel sunt convins dar nu discut. Fiindca toate farmaciile folosesc soft dedicat, nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute pentru cei de la DSP. Astia de bantuie pe strazi de a trebuit sa fie tinuti in casa cu Armata nu au alta grjia decat matul, iar peste cateva zile vor intra din nou in fibrilatie ca de, vine Pastele si trebuie sa ajunga in Urgente si din cauza de miel si bautura. Asta cu cine a murit si inviat si cand, mai greu de tinut minte dar mielul va garantez ca nu il confunda nimeni cu porcul

  Raportează
 • postat de ariciul Vineri, 27 Martie 2020 08:00 89.39.81.*** Link la comentariu
  0
  1

  Da ma stau in casa.dar sunt bolnav de o raceala sau gripa care nu mai trece de vreo doua saptamani.iar pana la situatia de urgenta cei din familie au plecat la servici la scoala,Daca am coronairus pe cati am infectat ....de acasa?

  Raportează
 • postat de Social Unrest Vineri, 27 Martie 2020 04:15 77.111.247.*** Link la comentariu
  0
  2

  ,,Cât va dura nebunia, e greu de spus. China pare să fi rezolvat situaţia în circa două luni, luând măsuri militare extrem de dure. Europa, care nu este obişnuită cu aşa ceva, ar putea să sufere ceva mai mult."

  Cu respect...in primul rand ca nu e ,,nebunie" (inca !!!) ci este o PANDEMIE. Nebunia ar putea aparea dupa ce se va (mai) termina pandemia daca starea de frustrare a populatiei va depasi un anumit prag.. Daca starea (necesara si justificata) de urgenta se va prelungi intr-un mod insuportabil de mult si daca guvernul nu va sti (in continuare) ce semnale sa transmita catre populatie si cum sa comunice cu aceasta si cum sa puna in balanta, pe de o parte, constrangerile la care romanii sunt supusi si, pe de alta parte, indeplinirea telului propus (incetarea contaminarii si normalizare situatiei) si daca presedintele va continua sa transmita semnale incoerente si ambigui si inconsistente si neconvingatoare, asa cum a facut-o inca din prima zi a declansarii acestei crize si continua sa o faca, atunci va trece pe planul doi pandemia si va urca pe primul plan NEBUNIA. Dezechilibrul grav si indelungat intre aceste doua considerente va duce la pierderi mai mari de pe urma nebuniei decat a pandemiei.

  Este o vorba din batrani care sintetizeaza cel mai bine toata aceasta situatie: BOALA LUNGA, MOARTE SIGURA !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.