COVID trece, CAPVID rămâne!

Evaluaţi acest articol
(35 voturi)
2 comentarii

COVID-19 (asta-i boala!) şi-a cam trăit traiul. În condiţiile în care medicii s-au pus de acord asupra unei scheme de tratament (antiviral + anticoagulant + antiinflamator) care dă rezultate, iar în plus există şi varianta plasmei imunizate, recoltată de la bolnavii deja vindecaţi, COVID-19 nu va mai pune presiune pe sistemul de sănătate, aşa cum s-a întâmplat la debutul său, acum 2-3 luni. Vor mai fi cu siguranţă destule decese, printre pacienţii aflaţi deja în secţiile de terapie intensivă sau care au multiple comorbidităţi, dar boala nu mai reprezintă necunoscuta care a panicat planeta până acum.
SARS-COV-2 (ăsta-i virusul care provoacă boala!), în schimb, e bine mersi şi va continua să circule prin lume o bună bucată de vreme, dar şi să revină periodic mai apoi, cu mutaţiile de rigoare. Se vorbeşte de un al doilea val epidemic în toamnă, chiar şi de un val 3 în cursul anului viitor, dar acestea sunt deocamdată doar supoziţii. La modul general, cu un tratament aproape pus la punct şi cu măsuri de protecţie adecvate, sistemele de sănătate vor face faţă cu siguranţă noilor cazuri înregistrate, mai ales că s-au şi investit sume serioase în ultimele luni, cam peste tot. Iar posibilul val 3 ar putea fi lovit chiar şi de un vaccin, la care lucrează mai toate marile corporaţii farmaceutice ale lumii.
În viitorul foarte apropiat, însă, vor apărea cu siguranţă numeroase noi îmbolnăviri, dar asta ţine de-acum de responsabilitatea individuală a fiecăruia. În România, chiar mă tem de o "explozie" de infectări, după marea relaxare de pe 15 mai, care numai cu discernământ n-a fost tratată. În condiţiile în care, practic, totul ţine numai de noi, ceea ce am văzut în ultimele zile nu îndeamnă deloc la optimism. E plin oraşul de indivizi care se "bucură" de o socializare de câteva ore, fără să realizeze riscul major de a-şi îmbolnăvi familiile, părinţi şi bunici aflaţi poate într-o stare de sănătate nu foarte bună, după zeci de ani de muncă în praf de cocs sau în vapori de vopsea la dublu fund. Dar ce mai contează pentru un astfel de CAPVID siguranţa celor dragi, când singura "mutare" logică de care este capabil e să calculeze de câte ori va mai ajunge la el sticla de rachiu care simbolizează "libertatea".
Medicii ne vor trata la nevoie, boala nu mai este necunoscuta înspăimântătoare de acum trei luni, dar cel mai bine ar fi să nu ajungem în spital. Iar pentru asta, din păcate, suntem pe cont propriu, pentru că un lucru e sigur: COVID trece, CAPVID rămâne!

Citit 1881 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2020 19:58

2 comentarii

 • postat de Romania, tara lui CAPVID !!! :))) Miercuri, 20 Mai 2020 13:33 77.111.245.*** Link la comentariu
  4
  13

  Corect articolul !
  Genial termenul de CAPVID !!! :)))

  Cu toate ca aceasta pandemie a fost (si este) mult supraevaluata si cu toate ca masurile restrictive (exagerate si, uneori, aberante...) au fost deturnate (cel putin de catre conducerea actuala a Romaniei) catre o directie cu mult mai periculoasa (si este abia inceputul !) decat ,,pandemia" in sine, spiritul articolului este corect si de bun-simt.

  Comportamentul acestei nou-aparute categorii de creaturi de tip CAPVID este (din pacate) unul generalizat si nu are legatura strict cu evolutia acestei boli necunoscute, provocate de SARS-CoV-2, aceste capete vide manifestandu-se in stilul lor cretin in oricare moment al vietii lor daunatoare pentru toti cei din jur si pentru ei insisi...

  Creaturile de tip CAPVID sunt rodul distrugerii sistematice la care a fost supusa Romania incepand cu anul 1990 si, in special, in ultimii 10 ani de zile de cand, in afara de ramanerea fara cea mai mare parte a resurselor naturale si de distrugerea ajunsa la final a intregii industrii a tarii, agricultura si zootehnia traindu-si si ele ultimele clipe de agonie...a fost atacat si corupt si pervertit insusi factorul uman din tara asta, ajungandu-se in momentul de fata ca tara sa fie populata , incet-incet, de niste turme din ce in ce mai mari de vietati de tip CAPVID, care vor ,,evolua" in prostia lor si, in anii urmatori, se vor duce si ne vor duce pe toti in prapastie.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 20 Mai 2020 11:42 95.76.2.*** Link la comentariu
  2
  13

  Vidul din capul multor concetateni se poate exprima si evalua la modul general; hai, acum, cu covid-ul, aducand in discutia zilnica a momentului, insa vorbind si de celelate reguli de comportament in comunitate, multe cu baza in bunul simt, lasa de dorit, rezultatul fiind calitatea societatii in general si caltatea vietii in special!

  Ne ducem pe copca, nefiind niciun semn catusi de mic ca ne schimbam!

  Multi speram la o schimbare dupa aceasta pandemie, o schimbare comportamentala, fireasca, spre bine, dar efectul acestei boli insotit de multe lipsuri, il va inrai si mai mult pe om!

  Ne asteapta zile grele, in special din toamna!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.