Amânarea ratelor bancare, între ”mit” şi realitate

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ieri, 15 iunie, a fost ultima zi în care a mai putut fi solicitată amânarea ratelor la bănci pe motiv de pandemie. Intenţia de a le da o mână de ajutor românilor afectaţi de epidemia noului coronavirus, de pierderea temporară sau definitivă a locurilor de muncă, de reducerea drastică a veniturilor, a fost, în principiu, bună. Pe hârtie, totul părea destul de ok, mai ales dacă erai cu ratele la zi. Pentru ceilalţi, însă, totul s-a lăsat la mâna băncilor.

Mi-a povestit recent un prieten cum s-a chinuit efectiv, timp de două luni, să-şi amâne câteva rate pentru că pur şi simplu nu mai putea face faţă cheltuielilor. E adevărat, depăşise termenul ultimei rate, aşa că nu era la zi cu plăţile. Fusese trecut în şomaj tehnic începând din martie, astfel că salariul, care era deja mic, i s-a făcut şi mai mic. Au mai intervenit nişte cheltuieli total neprevăzute, o operaţie pe care n-a putut-o evita, fiind vorba de o problemă destul de gravă de sănătate, aşa că a ajuns la mâna băncii respective, cerând să fie păsuit timp de trei-patru luni măcar de plata ratelor, pentru a putea reveni pe linia de plutire. Răspunsul a venit aproape imediat: "NU", dar, desigur, ambalat în mai multe cuvinte frumoase, cum că "vrem să găsim împreună o soluţie, să vă putem ajuta... bla-bla-bla". A încercat din nou, a pus la dosar mai multe hârtii doveditoare că i-au scăzut veniturile şi că îi este imposibil, pentru o perioadă, să ajungă la zi cu plata ratelor. Acelaşi răspuns: în esenţă "NU", dar tot frumos ambalat. "Pentru cei de la bănci, găsirea unei soluţii împreună înseamnă ca tu să plăteşti, iar ei să se mai gândească dacă acceptă sau nu", mi-a zis într-un final prietenul, dezarmat de neputinţă.

Mi-e greu să cred că, dacă ar fi fost cu ratele la zi, totul ar fi decurs fără probleme. Selectez doar câteva situaţii reale, de pe un site specializat în informaţii bancare: o bancă a blocat alocaţiile pe card ale copiilor, o alta este acuzată că aplică dobândă la dobândă celor care îşi amână ratele la creditele cu garanţie imobiliară, o a treia bancă nu-şi lasă clienţii să mai folosească descoperitul de cont dacă îşi amână ratele, şi aşa mai departe.

Există nenumărate astfel de cazuri de oameni nemulţumiţi de relaţia lor cu băncile care se încăpăţânează să judece rigid, după aceeaşi "grilă", deşi fiecare caz are specificul lui. În cazul lor, "povestea" de pe hârtie a amânării ratelor este la ani-lumină depărtare de realitatea băncilor din România.

Citit 1215 ori Ultima modificare Luni, 15 Iunie 2020 21:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.