Noi, cei dintâi

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Nu vă speriaţi, nu riscăm să le luam caimacul bănăţenilor care s-au autodenumit, poate pe bună dreptate, "fruncea"! Noi suntem cei dintâi la felul în care persistăm în a face lucrurile în pagubă, taman ca în legile lui Murphy: ce începem bine, terminăm prost, ce începem prost, terminăm şi mai prost. Galaţiul, primul judeţ din ţară unde a fost obligatorie purtarea măştilor pe stradă în plină stare de urgenţă, este acum campion la rata de infectări şi, mai rău, bâjbâie să ia nişte măsuri disperate.
O regulă simplă a fizicii spune aşa: cu cât se reduce suprafaţa, cu atât creşte densitatea. În traducere liberă, cu termenii aferenţi vremurilor pandemice, dacă lumea tot nu mai e obligată să stea în casă, măcar să îi asigurăm destul spaţiu cât să respire. Ei bine, ultimele măsuri se întrec, care mai de care, să sfideze regula de mai sus. Restrângeţi ca să aveţi unde înghesui oamenii, pare a fi vocea care le-a dictat celor în măsură să mai limiteze un pic "aria de răspândire". Păi cum aşa? În plină lună a lui Cuptor, mai pui un lacăt peste locurile de joacă, alea care oricum oficial erau închise, dar care, în realitate, gemeau de prichindei, care, logic, aveau şi ei nevoie să facă mişcare. Închizi "insulele de fitness" în aer liber. Restricţionezi astfel posibilitatea activităţilor în aer liber, în perimetre deschise, care nu implică mari aglomerări şi unde nu prea ai cum să nu păstrezi distanţarea socială. Laşi, în acelaşi timp, deschise, sălile de sport şi te faci că nu vezi locaţiile unde zeci de pensionari stau ciotcă la un şah sau la o tablă. Reduci posibilitatea de aşa-zisă promenadă şi relaxare la două, trei zone într-un oraş cu peste 200.000 de oameni. Îi sileşti să se înghesuie, să să stea nas în nas, pe aleile Grădinii Publice sau pe Faleză? Îi sileşti. Mai nou, apare premierul care emite ideea obligativităţii purtării măştilor pe malul Dunării. Să vezi controale şi amenzi pentru nedistanţare şi lipsă de mască prin preajma tonetelor cu îngheţată şi vată pe băţ! Autobuzele rămân aceleaşi, la aceleaşi intervale orare, multe suupraaglonerate pe trasee pe care lumea se duce şi vine de la serviciu. Creşte densitatea? Cum să nu! A, era să uit. Am fost primii care am avut ideea raziilor cu poliţia, când situaţia era deja groasă, de la noi împrumutându-se şi alţii prin ţară. Cum o fi servit modelul în ceasul al 13-lea, nu pricep. Cert este că mai alaltăieri anunţau că mai sunt şapte (7) paturi în spitale pentru bolnavii de Covid, în condiţiile în care zilnic apar zeci de noi confirmări. Cum o fi pandemia cu doi pe loc, om vedea. În curând.

Citit 1109 ori Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2020 18:34

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Miercuri, 29 Iulie 2020 15:50
  78.96.81.***
  Cam ce a fost de spus, s-a spus; cu spalatul pe maini, unii nici acum nu pricep: cu ce-am gresit eu dom'le, ca de cand mi-au carpit ochii, spala-te, spala-te....

  Acu, regulile astea, stai la tv, mergi pe strada, urci in autobuz, ...poarta mascaaaa; noaptea bajbai dupa masca daca visezi rau, dimineata uiti sa te speli pe dinti ca o montezi din prima.

  Repetitia mama invatarii, ne-am automatizat; mergi pe strada ca robotul, 2m distanta, urci in cabina liftului si vecinul fuge de-i sar pingelile...doamne si ce mai sporovoiam cu usa deschisa de gaseam la intoarcere frigiderul plin...

  Vine ora 13, ca pe vremuri, exact, unda vesela la radio, acum o vedem si la semafoare, dar si aducatoare de infectati si calatori pe alte meleaguri fara intoarcere;

  nimeni nu sufla o vorba, ce-o mai fi prin cimitire, mai sunt locuri, nu mai sunt, ca traim vremuri in care moartea ne copleseste si ne ingenuncheaza impotriva vointei noastre!
  3
  1
  Raportează
 • postat de CLAUdiuS JOHANIeS germanicusNERO
  Miercuri, 29 Iulie 2020 08:04
  78.96.83.***
  Lasa, dom'le, ca toata tara e cea dintai in evropa la prostitutie, saracie si hotii, nu doar galatiul la coranovirus, mai recent !
  5
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.