Scoate-te mască, pune-te mască...

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
2 comentarii

După „marea liberare” de acum vreo două luni, ne întoarcem la restricţii. „Scoate-te mască, pune-te mască…”. Din păcate, coronavirusul nu s-a dovedit a fi „o simplă răceală” ce ar putea să dispară odată cu încălzirea vremii, ci persistă chiar şi în condiţiile în care n-am dus lipsă nici de ultraviolete, nici de temperaturi ridicate… Cât despre distanţarea socială, „a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire” în multe situaţii. Numărul în creştere al cazurilor de infectări dovedeşte acest lucru.

Ce se poate remarca, însă, la acest nou sistem de restricţii este că autorităţile au încercat, pe cât posibil, să le facă oarecum mai flexibile. De exemplu, masca devine obligatorie (nu că nu ar fi bine să o purtăm în orice loc public) doar în anumite zone, în perioadele aglomerate. Un argument ar fi acela că, dincolo de teorie, practica a demonstrat că răbdarea oamenilor în aplicarea măsurilor sanitare are limite. În al doilea rând, restricţii mai stricte n-ar fi dus decât la o relaxare mai accentuată după momentul ridicării măsurilor. S-a căutat o cale de mijloc, mai uşor de acceptat, una în care coronavirusul să fie integrat în „normalitatea” vieţii de zi cu zi.

Cert este că noile măsuri sanitare nu vor putea fi impuse doar cu poliţişti, amenzi, controale etc. Nu poţi să pui paznic la fiecare colţ de stradă. Ar trebui, desigur, ca oamenii să realizeze că, într-adevăr, nu-i de glumă. Din păcate, din acest punct de vedere, tot felul de „teorii ale conspiraţiei” par a fi tot mai răspândite, aceste „scurtături” argumentative fiind mai uşor „digerabile” de către unii decât argumentele de ordin ştiinţific şi medical.

Discursul public n-a făcut decât să pună gaz pe foc. Politicienii au integrat deja coronavirusul în „normalitatea” de care pomeneam mai devreme şi se comportă ca atare. Pandemia a devenit temă de contre politice, acuzaţiile de tot felul curg între Putere şi Opoziţie, nu lipsesc, în plină criză, nici ameninţările cu moţiunea de cenzură la adresa Guvernului!

Una peste alta, de-om mai duce-o pân’ la toamnă...

Citit 1453 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2020 18:21

2 comentarii

 • postat de Ion Duminică, 02 August 2020 06:34 5.13.153.*** Link la comentariu
  1
  7

  Din nefecricire am ramas tot la nivelul de acum 100 de ani, cand singurele metode de combatere a infectiilor erau purtarea mastii si spalatul mainilor.
  Nu stiu daca sifonarea banului public era la acelasi nivel, acum 100 de ani, dar cred ca acum stam mai bine la acest capitol.- au fost multe pedepse scoase din codul penal....
  O criza generata de prostia, hotia si lenea autoritatilor si a sistemului sanitar.

  Raportează
 • postat de George Sâmbătă, 01 August 2020 19:35 89.136.76.*** Link la comentariu
  9
  3

  AUTORITATILE AR TREBUI SA CONSTIOENTIZEZE CA ORI PUNE POLITISIT LA FIECASRE COLT DE STRADA SCOTAND TOTI POLITISTIIDIN BIROURI IN TEREN DE LA CHIPIUL DE CAPITAN PANA LA CEL MAI DE JOS SI UMIL POLITIST DE SIMPLU GRAD, si scotand si jandarmii aia de au gazat si dat cu pulanu pe 10- august 2018 si scotand si armata in strada de la general pana la ultimulsoldat. ORI ROMANIA VA DISPAREA DE PE HARTA LUMII DEVENIND UN TEREN ARID NEPOPULAT. INTRAND IN ISTORIE CA SINGURA TARA DIN LUME A CAREI POPULATIE A FOST UCISA DE UN VIRUS. nICI CIUMA BUBONICA CARE A DECIMAT 75% DIN EUROPA NUA GOLIT VREO TARA. dAR ACEST CORONAVIRUS O VA FACE CU AJUTORUL IDIOTILOR

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.