Vina de a te îmbolnăvi

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În ”Erewhon”, roman publicat de Samuel Butler, acum aproape 150 de ani, eroul plecat într-o călătorie prin munți nimerește într-o țară de care nu mai auzise, unde legile și normele sociale erau interpretate în sens invers față de cum ar cere-o buna cuviință. Printre legile care guvernau distopia din ”Erewhon” se număra și aceea că persoanele care se îmbolnăveau erau considerate vinovate și judecate, în consecință, de un tribunal.

Episodul cu pricina mi-a venit în minte atunci când am citit declarația făcută de premierul Ludovic Orban, într-un interviu la Europa Liberă. Prim-ministrul explică de ce rata mortalității prin COVID-19 este mai mare în România decât în alte țări prin faptul că ”totul se datorează (sic!) persoanelor care se îmbolnăvesc. Dacă persoanele care se îmbolnăvesc sunt persoane care au și alte boli sau au vârste înaintate, boala afectează mult mai tare aceste persoane (…) Asta este”.

În primul moment, această declarație mi-a adus aminte de discursul Vioricăi Dăncilă. După ce m-am asigurat că nu este cazul, ce mi s-a părut izbitor, dincolo de dovezile clare de agramatism, este cinismul care răzbate din cele câteva tentative de fraze.

Cu alte cuvinte, autoritățile, la cel mai înalt nivel, au găsit și țapul ispășitor pentru rata crescută a deceselor provocate de COVID-19. De vină pentru mortalitatea crescută nu e faptul că guvernările din ultimii 30 de ani nu au făcut nici măcar un pas pentru a implementa politici eficiente de prevenție care să prevină apariația bolilor cronice. De vină par să fie, în concepția lui Orban, bolnavii cronici care au îndrăznit acum să se îmbolnăvească de COVID-19.

De vină pentru faptul că România are acum o populație îmbătrânită nu e corupția care macină societatea românească de zeci de ani și care i-a descurajat pe tinerii care au mai rămas totuși în țară să devină părinți. Nici faptul că aceleași autorități corupte și mai mult decât incompetente nu au mișcat un deget pentru a încuraja natalitatea în vreun fel. Vina este a bătrânilor bolnavi, care au avut acum obrăznicia să ia noul coronavirus.

Nici pentru spitalele noastre infecte, în care oamenii se îmbolnăvesc fără să știe, autoritățile nu au vreo responsabilitate. Tot a bolnavilor este vina.

Până la urmă, orice societate are parte de politicienii pe care îi merită. Dacă în trei decenii de așa-zisă democrație nu am reușit să alegem altceva decât asemenea indivizi, ”asta este”.

Citit 1490 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2020 17:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.