Evaluaţi acest articol
(26 voturi)
2 comentarii

Toți gălățenii care s-au distrat pe seama copertinelor cu forme interpretabile montate la extremitățile pasajului "Dunărea" pot vedea acum că lucrarea de modernizare încheiată cu doar trei luni înainte nu are doar o problemă de aspect, ci și una, deloc nostimă, de calitate a execuției. Mai multe imagini apărute zilele trecute arată că pasajul este deja afectat de infiltrații. La intrarea în subteran dinspre Romarta, tavanul este umezit, iar tencuiala este crăpată și desprinsă.

Detaliile proiectului sunt esențiale, în discuția de față. Proiectarea și executarea lucrărilor de reabilitare a pasajului au fost făcute de asocierea de firme Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - BTFarch Ro Company SRL. Modernizarea pasajului, după ce acesta fusese lăsat să ajungă într-o stare avansată de degradare, a costat aproape 2,3 milioane de lei, cu TVA. Suma ar fi trebuit folosită, ce ironie, tocmai pentru a elimina infiltrațiile, pentru reparații la pardoseli, pereți, tavane, placaje, trepte și balustrade, așa cum a anunțat Primăria Galați. Aceeași instituție spune acum că lucrarea este în garanție (chiar ne gândeam că a ieșit deja din garanție) și că a fost dată constructorului pentru remediere.

Întrebarea care apare este de ce trebuie să remediem acum o problemă care din start nu ar fi trebuit să existe? Ani la rând, Primăria Galați ne-a obișnuit cu lucrări de mântuială, făcute la infrastructura urbană moștenită din vremea comunismului. Acum, ni se bagă pe gât cârpeli nu doar la lucrări vechi de zeci de ani, ci și la proiecte abia finalizate. Atât merităm, se pare, în opinia autorităților gălățene.

Oricum, problema apărută nu denotă incompetență și superficialitate doar din partea constructorilor, ci și a autorităților locale, în egală măsură. Este limpede că reabilitarea pasajului "Dunărea" a avut și o motivație electorală. Ne-o arată momentul inaugurării sale, cu doar o lună și jumătate înainte de alegerile locale. Am fi putut spune că este doar o coincidență, dar problemele apărute la scurtă vreme de la deschidere ne arată, din nou, că nu trebuie să credem în coincidențe, mai ales când la mijloc este banul public. Iar incompetența și superficialitatea nu sunt cu nimic mai scuzabile decât corupția.

Este bine să știm acum că aspectul întreg centrului Galațiului a fost lăsat pe mâini de nădejde. Doar aceleași firme de la pasajul "Dunărea" s-au ocupat și de modernizarea de la Potcoava, și de cea de la Spicu, și vor rezolva și perimetrul dintre Potcoava și strada Roșiori. Culmea, totul s-a întâmplat când noi chiar credeam că actualul primar se pricepe de minune la betoane.

Citit 2459 ori Ultima modificare Duminică, 22 Noiembrie 2020 23:16

2 comentarii

 • postat de Ing. Radu Iulian-agronom Luni, 23 Noiembrie 2020 09:55 81.12.150.*** Link la comentariu
  0
  20

  Problema nu este de arhitectura urbanistica de suprafata. Solutia cu ,,protectie intrare-iesire,, este o solutie interesanta, foarte asemanatoare cu ceva ce este in Viena, doar ca acolo bulevardul avea sase benzi (3 cu 3). Problemele mari chiar foarte mari sunt ,, asistenta pe timpul executiei" din partea investitorului, a Primariei. Este vorba de DIRIGINTII DE SANTIER pe domeniul ,,edilitare-alimentari cu apa,,.,,Diriginti de casa,, ai primariei fara pregatire profesionala adecvata lucrarilor de alimentari cu apa, evacuare ape uzate si pluviale, alei, irigatii, arhitectura peisagistica, fara lucrari in picioare de acesta natura.
  Ne asteptam ca singurul pasaj din Galati sa fie o bijuterie arhitecturala in subteran cu ceva dotari de atractie o cafenea, o pizzerie. o florarie etc. cu lumini, cu vitrine atragatoare.
  RECOMAN PRIMARIEI GALATI SA SE INDREPTE SPRE dirigintii de santier EDILITARE alimentari cu apa IMBUNATATIRI FUNCIARE ATESTATI pentru alimentari cu apa, edilitare, irigatii, eroziunea solului, alunecari de teren, lucrari silvice, protectie versanti ( ATENTIE la FALEZA....!!!) eu am lucrat si lucrez cu ei si slava DOMNULUI nu am avut,nicio avarie in perioada de probe si garantie a lucrarilor. Nu este reclama, este o realitate.
  Dirigentia de santier nu mai este controlata de Primarie, a devenit un ,,cartel'' impus de constructori...!!!
  Deci nu numai pasajul are probleme dupa receptia la terminarea lucrarilor vezi Parcul Eminescu, Gradina Publica, Parcul de la noul Muzeu de Arte-Vizuale. Urmeaza Faleza. Acum se planteaza platani in locul teilor uscati datorita dezinteresului si indiferentei administratiei. Se planteaza de salariati de la ecosal si de la gospod, urbana fara asistenta de specialitate, fara firme autorizate pentru executie de lucrari silvice. Si ne miram de rebuturi, de uscaciuni, de surupari, de infiltratii etc.

  Raportează
 • postat de dragos Luni, 23 Noiembrie 2020 08:12 5.2.209.*** Link la comentariu
  2
  18

  hei, dar ce e asta? un articol bun, scris curat si pus in forma corect! bravo!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.