Condamnaţi la târguială

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Ipotetica alianţă guvernamentală dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR a pornit cu stângul… Cele trei forţe politice n-au reuşit să ajungă rapid la o „rezultantă” de coaliţie, astfel încât să se prezinte luni cu o poziţie unitară la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis.

Este o pierdere şi pentru aceste partide, încrâncenarea cu care îşi dispută funcţiile în stat fiind departe de nota „interesului public pus deasupra intereselor personale” în timpul campaniei electorale, dar este o pierdere şi pentru preşedintele Iohannis. După cum ne amintim, după alegerile din 6 decembrie, preşedintele trecea cu destulă lejeritate peste scorurile electorale, care plasau PSD pe prima poziţie, şi proclama „victoria polului de dreapta”.

Acesta a fost şi motivul pentru care preşedintele a lăsat o săptămână până la demararea procedurii consultărilor cu partidele politice. Dar uite că PNL şi USR-PLUS n-au reuşit să ajungă până la întâlnirea cu Klaus Iohannis la un compromis, să dea o formă materială victoriei clamate de preşedinte. Mărul discordiei sunt şefia Camerei Deputaţilor, atât de dorită de domnul Orban, cel care „nu se cramponează de scaune”, dar şi conducerea unor ministere-cheie în ceea ce priveşte banii şi puterea - Finanţe, Economie, Transporturi şi Dezvoltare, Justiţie, pentru a aminti doar câteva dintre ele.

Ne-ar fi plăcut să vedem o luptă în numele „interesului public” pentru ministere precum Sănătatea - că tot suntem în plină pandemie sau pentru Educaţie – că tot avem cel mai mare număr de analfabeţi funcţionali din Europa! Dar, nu, bătaia e tot pe „caşcaval”, că pe acesta îl înţelege toată lumea! Pentru Sănătate şi Educaţie e nevoie de viziune, de coerenţă, de profesionalism, de colaborare! Adică taman acel cumul de calităţi la care clasa noastră politică rămâne în mod constant corijentă…

Desigur, toate aceste „mici imperfecţiuni” nu-l vor împiedica pe preşedintele Iohannis să meargă mai departe cu varianta „polului de dreapta”. Nici nu prea are de ales. PSD a câştigat alegerile, dar nu are cu cine să formeze o majoritate, fie şi dacă ar lua în calcul o „soluţie imorală” printr-o alianţă cu AUR.

Pur şi simplu, PNL, USR-PLUS şi UDMR sunt condamnate la târguială! Că o mai dura, o zi, două, o săptămână, o lună, ce atâta grabă? Doar o dată la patru ani se împarte ciolanul!

Citit 1435 ori Ultima modificare Luni, 14 Decembrie 2020 17:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.