Între corupție și incompetență

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Asociația ”Dăruiește Viață” a anunțat că începe să strângă fonduri, din donațiile românilor, pentru construirea unui spital modular ATI la Piatra Neamț, după ce secția ATI a fost distrusă într-un incendiu. Vestea vine din partea unui ONG care, în ultimii ani, exclusiv din donații, a reușit să facă ceea ce statul român nu a fost capabil în ultimele trei decenii: să ridice un spital modern, de la zero, destinat tratamentului copiilor cu diferite tipuri de cancer.

Ce s-ar mai putea spune nou despre spitalele din România? Cu o singură excepție, aceea a spitalului din Mioveni, restul unităților sanitare din țara noastră funcționează în clădiri vechi și foarte vechi. Statul român nu a fost in stare, de peste 30 de ani, să ridice aproape niciun nou spital. Din contră, multe dintre cele deja existente au fost închise, de-a lungul timpului.

De ce este România, țara care alocă cei mai puțini bani de pe continent pentru sănătate, lipsită de capacitatea de a ridica și a da în folosință spitale care să asigure asistență medicală la standarde moderne? Că nu avem noi bani pentru a construi spitale sau autostrăzi este un aspect, dar că nu reușim să facem acest lucru nici când fondurile vin de la UE este lipsit de orice scuză.

Actuala criză sanitară ne-a luat pe nepregătite și a scos la iveală lipsurile grave ale sistemului medical autohton: cu majoritatea spitalelor transformate în unități COVID, nu prea au mai rămas locuri pentru tratamentul bolnavilor cronici. Vorbim astfel despre suferința a sute de mii de pacienți, pentru care dreptul fundamental la asigurarea asistenței medicale este sistematic încălcat.

Exemplele date de ”Dăruiește Viață” ne arată că statul român nu este capabil să construiască noi spitale pentru că nu urmărește acest lucru. Ne limităm la a trimite anual mii de pacienți la tratamente în străinătate, lucru pentru care plătim zeci de milioane de euro, în loc să încercăm să le asigurăm acestor bolnavi un tratament chiar aici, în țara lor. În timp ce mulți români internați în spitale se infectează din saloane cu bacterii periculoase, conducerile unităților sanitare și autoritățile publice nici măcar nu recunosc oficial acest lucru.

Am ajuns aici nu doar din cauza corupției generalizate, ci și a incompetenței incredibile a multora dintre funcționarii publici. Iar atât timp cât politicul va continua să decidă numirea unor persoane servile și nepregătite profesional în funcții cheie, lucrurile nu au cum să meargă decât din rău în mai rău.

Citit 1390 ori Ultima modificare Duminică, 20 Decembrie 2020 18:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.