Când pila bate meritocraţia

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Scandalul creat în jurul cursurilor de numerologie promovate în rândul profesorilor de Inspectoratul Şcolar Galaţi pare să se fi aplanat printr-o clasică batistă pusă pe ţambal. Concret, Inspectoratul a venit, la o săptămână după adresa iniţială, cu o dezminţire de patru rânduri, în care scrie că "în urma analizei conţinuturilor proietului (sic), le apreciem ca fiind irelevante în raport cu priorităţile de politică educaţională pe care le promovăm. În consecinţă, ne delimităm de proiectul menţionat şi revocăm adresa".

După ce toată ţara a putut vedea, în conferinţă de presă, că, de fapt, şefii instituţiei gălăţene erau "trup şi suflet" pentru promovarea numerologiei, această nouă adresă este, cel mai probabil, consecinţa vizitei la Galaţi a corpului de control al ministerului, care n-a avut însă curajul să ia o decizie mai dură (şi extrem de logică, după ceea ce s-a întâmplat). A contat în acest caz, mai mult ca sigur, "pila" pe care şefa Inspectoratului gălăţean o are în mediul politic local, care de altfel a şi determinat desemnarea unei învăţătoare de la ţară (profesor pentru învăţământul primar, pe stil nou şi pompos) la conducerea unei instituţii care coordonează mii de profesori, mulţi cu CV-uri de top, care ar merita cu prisosinţă să modeleze destinele celor 70.000 de elevi din judeţ.

Decizia de a menţine status-quo-ul la şefia Inspectoratului va afecta, însă, serios, credibilitatea instituţiei, mai ales în condiţiile în care marea majoritate a profesorilor s-au delimitat din start de aberaţia promovării numerologiei. Cum să mai aibă aceştia încredere într-o conducere pentru care orice mail primit pe adresa Inspectoratului reprezintă "o informaţie care trebuie diseminată"? Până la urmă, şi un mail cu linkuri spre site-uri pornografice sau de videochat reprezintă o informaţie, nu-i aşa?, şi ar putea fi "diseminat" în şcoli.

În aceste condiţii, după ce toată lumea a făcut mişto de Galaţi şi de gălăţeni aproape o săptămână, decizia ministerului de a nu face practic nimic pică extrem de prost, pentru că imaginea unei instituţii foarte importante pentru viitorul unei naţiuni nu se retuşează cu o dezminţire de câteva rânduri. Multă vreme de-acum încolo, şefa Inspectoratului local va rămâne pentru publicul larg "numeroloaga de la Galaţi", iar acest lucru nu poate decât să ducă în derizoriu orice acţiune sau iniţiativă a instituţiei, oricât de valoroase ar fi acestea de-acum încolo. Şi totul din cauza unei "pile", care a mai făcut încă o dată praf mult-clamata meritocraţie, pe care guvernanţii o tot vehiculează în gol în spaţiul public de 30 de ani încoace.

Citit 3279 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 00:00

5 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 13:58
  84.142.175.***
  Situatia pilele functioneaza cam peste tot. Eu am gasit actual job, tot cu pile... cineva... m-a remarcat.. si am prins job-ul... nu exista concurs... anunturi.. etc.. vorbind de Vest. Daca ma gandesc bine... toate angajarile din Galati au fost cu, PCR!
  1
  10
  Raportează
 • Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 11:31
  5.13.227.***
  daca numerologia trebuie eliminata,de ce nu scrieti articole ca trebuie eliminata religia???
  6
  6
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 09:46
  82.76.159.***
  Asteptam sa se predea in scoli ghicitul in carti, in ghioc, ghicitul in palma sau mai "academic" spus chiromantia, cum se fac descantecele pentru deochi si multe alte asemenea practici 'telectuale, vorba raposatului prost, conducator de tara care a prostit poporul cu televizorul...alb-negru.
  1
  21
  Raportează
 • postat de Elev gălățean, din pacate
  Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 08:19
  5.13.148.***
  Adică, doamna învățătoare este șefa peste domnii profesori?
  Daaa, e ca la armata: funcția bate gradul. Aveam locotenent la conanda batalionul, iar un căpitan la pluton
  Mda. Vax.
  3
  17
  Raportează
 • postat de cetatean
  Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 06:58
  86.124.203.***
  “Vreme trece, vreme vine,
  Toate-s vechi şi nouă toate;
  Ce e rău şi ce e bine
  Tu te-ntreabă şi socoate;
  Nu spera şi nu ai teamă,
  Ce e val ca valul trece;
  De te-ndeamnă, de te cheamă,
  Tu rămâi la toate rece.”
  Glossă - M. Eminescu
  2
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.