”Demnitatea nu costă bani!”

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
4 comentarii

Nu toți românii vor să slăbească peste noapte sau să se îmbuibe, așa cum tot ne îndeamnă rețetele de socializare: unii chiar vor să construiască un viitor responsabil și pentru ceilalți! Știți povestea unei grădinițe bistrițene, din Valea Vinului, construită solid și elegant, pe bani europeni, dar care se năruie, pe un sol alunecos, precum cel al Galaților. Ei bine, la Galați am întâlnit un alt exemplu, extraordinar, de omenie. Acum doi ani, părintele Lucian Petroaia, paroh al Bisericii "Trei Ierarhi", a propus Consiliului Local o asociere: astfel, casa parohială din curtea bisericii, construită cândva din donații, găzduiește gratis o grădiniță care nu avea autorizație de funcționare!
Unul dintre exemplele care poate că nu vor intra în istorie, dar continuă lungi șiruri de acte filantropice gălățene, multe anonime. Salvarea unui edificiu, a unei opere de artă, precum Cumințenia Pământului ori crăpata statuie gălățeană a lui Eminescu, că tot este "în curtea noastră", statuie unică, ridicată veacul trecut, prin subscripție publică, așteaptă inițative! Parteneriatul administrației publice cu asociațiile culturale poate fi salutar pentru ambele părți. Am văzut, pe 23 ianuarie, la adunarea de la Padeș, chiar în ziua Proclamației lui Tudor de acum două veacuri, cu câtă bucurie s-a fotografiat publicul de acolo ori venit din restul țării alături de doar doi gălățeni în straie de pandur și de arnăut, membri în două asociații culturale. În frumoasă uniformă de pandur, vicepreședintele filialei gălățene a Asociației Culturale Tomis Constanța, Adrian Tăbăcaru, a spus cu bun-simț: "Dragi români. Am dorit să facem clar dovada că acolo unde se unesc oamenii, acolo unde se unesc asociațiile, putem face ceva!". Adăugând și: "Demnitatea nu costă bani!". Între timp, un vis mai vechi al gălățeanului a prins contur: vicepreședintele asociației Danubiana Galați, Marius Crudu, cucerit de idee, a scris proiectul cultural care a câștigat finanțarea Primăriei: realizarea de uniforme pentru instituirea unei parade care atrage ochii (și turismul) la Alba Iulia - pentru care A.F.C.N. a alocat 54.000 de lei în 2016 - dar una legată de pârcălabul Galaților, de Alexandru Ioan Cuza, şi, deocamdată, mai mică... Pentru moment, cu zece uniforme uniforme câștigate de Danubiana, altele confecționate de voluntari din filiala Tomis și Frontiera Gălățeană, cu arme de epocă, prezentate deja în Lapidarium, de 24 Ianuarie, și gălățenii au fost un pic mai bogați! Și exemple tăcute de demnitate, milă, de frumoasă pasiune, de respect, mai sunt în jurul nostru. Uite că și Galațiul are cu ce! Adică, în primul rând, CU CINE!

Citit 1184 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2021 18:52

4 comentarii

 • postat de Asociatia Danubiana Galati Miercuri, 03 Februarie 2021 21:11 86.124.205.*** Link la comentariu
  0
  2

  Multumim dnule Cilinca pentru cuvintele frumoase spuse la adresa Asociatiei "Danubiaana" Galati acum si cu alte ocazii si ii asiguram pe galateni ca vom continua proiectele noastre ce tin de cultura, traditie si istoria neamului romanesc. Relatia asociatiei cu Pimaria Galati a fost bazata pe un parteneriat in urma caruia am fost sprijiniti sa realizam acesta uniforme militare care au fost prima data expuse la Biserica Vovidenia, lacasul de rugaciune al familiei Cuza, la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza in ziua de 24 ianuarie 2021. Uniformele militare, armele si sabiile(replici) , fac parte din proiect si cu acestea toate ne-am prezentat in aceiasi zi la Muzeul de Istorie Galati in Lapidarium. Cat priveste relatia noastra cu Primaria Galati, vreau sa raspund unui antevorbitor(Baubau), si vreau sa-l asigur ca nu ne-a umilit nimeni,nu am facut ce au spus ci noi am venit cu propuneri de uniforme iar in clauzele contractuale nu sunt prevazute aliniate in care sa fie specificat ca "vom juca cum se canta "(sa folosesc vorbe de duh!)...Chiar am gasit intelegere si foarte mult sprijin si pentru ca este o noutate pentru oras, vom continua cu sprijinul aceluias partener, confectionarea unor uniforme militare din primul razboi mondial si al marelui om de arme-General Eremia Grigorescu, nascut in orasul Targu Bujor- Galati!
  Este nevoie ca si noi galatenii sa avem cu ce ne mandri si doar prin asemenea actiuni aducem mai aproape istoria si inaintasii nostri . De aceea, noi Asociatia Danubiana Galati aducem multumiri finantatorului si tuturor celor ce ne-au sprijinit. Amintesc aici ca aceste uniforme , au fost purtate cu demnitate de catre cadre active din cadrul ISUJ Galati,(de unde provine si Marius Crudu-vicepresedintele asociatiei),Politia Locala Galati,Primaria Galati si cadre in rezerva din cadrul Asociatiei Frontiera Galateana si Ministerul de Justitie . Asociatia Danubiana Galati a derulat si alte activitati foarte importante pentru orasul nostru si de aceea va invitam pe pagina de facebook-Asociatia Danubiana Galati. Multumim tuturor si respect !

  Raportează
 • postat de corneliu Miercuri, 03 Februarie 2021 17:03 92.85.13.*** Link la comentariu
  0
  1

  Demnitatea a fost smulsa cu salbaticie din pamantul tarii mele! Modelul social de succes excludea in comunism acest cuvant, dimpotriva, omul nou, un degenerat sau un cretin cu acte era incurajat sa procreeze!

  Raportează
 • postat de Sandu Miercuri, 03 Februarie 2021 09:48 89.39.81.*** Link la comentariu
  0
  11

  De ce Asociatia Tomis Constanta si nu Asociatia Danubius Galati? Galatenii nostri sunt buni la altii? Laudabila initiativa locala si sa demonstram ca si vorba cronicarului "mai naste si Galatii oameni".

  Raportează
 • postat de Baubau Miercuri, 03 Februarie 2021 08:36 93.122.249.*** Link la comentariu
  1
  11

  Parteneriat cu autoritatile?
  Baietii astia nu inteleg ce munca, ce efort fizic si psihic, personal, presupune realizarea unui astfel de proiect. Apoi, dpdv financiar, te umilesc efectiv. Ca sa primesti 2lei de la ei trebuie sa te supui, sa faci ce vor ei, hartii multe, nu sa urmaresti sa rezolvi nevoia reala a proiectului tau. Efectiv te vor supusul lor. Sufera de coordonare. Ei sunt sefii. Tu, daca vrei asociere cu ei, chiar daca esti initiatorul proiectului, nu-ti mai apartii. Intr-un fel, trebuie sa le donezi proiectul. Numele institutiei trebuie sa troneze in proiectul muncit de tine. Faci ciocul mic si fa ce ti se cere daca vrei sa te asociezi cu ei.. Notiunea de parteneriat nu exista pentru ei pentru ca partenerii se asaza la masa, discuta, gasesc solutii, le pun pe hartie si le urmaresc, fiecare pe partea lui, sa le rezolve. In orasul nostru nu este cazul. Orasul are stapani, nu parteneri. Trist, dur, dar real. Cui ii trebuie un astfel de parteneriat?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.