Ultimul stinge lumina

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
4 comentarii

În octombrie 2020, pe parcursul unei singure luni, populația județului Galați a scăzut cu 263 de persoane, după ce numărul deceselor l-a depășit cu mult pe cel al nașterilor. Vorbim despre populația unui sat de dimensiuni mici spre medii, pe care județul nostru o pierde în fiecare lună. În acest ritm, care se menține deja de ani buni, populația Galațiului se împuținează cu peste 10.000 de persoane la fiecare cinci ani. În ciuda evidențelor, statul român nu pare dispus să miște niciun deget pentru a acoperi această hemoragie demografică, valabilă pe tot teritoriul țării.
Fără un sprijin real din partea statului, tinerele familii din România nu par dispuse să mai aibă copii. Nu este atât o problemă de mentalitate, cât una care ține, mai degrabă, de realitățile sociale și economice pe care le trăim. Argumentul în acest sens vine tot din cifre, care ne arată că, în Germania, dintre toate țările europene, copiii români sunt a doua cea mai numeroasă populație rezidentă cu vârsta de până la zece ani, după nemți.
Pe de o parte, acest lucru ne arată că românii care s-au stabilit în Germania sunt tineri, care fie s-au mutat acolo cu tot cu copii, fie au ales să își întemeieze o familie acolo. Pe de altă parte, vedem că nu mentalitatea tinerei generații este de vină atunci când este pusă în discuție decizia de a avea sau nu copii, ci condițiile de trai și contextul social.
Atât tinerii români care au rămas în țară, cât și cei care au plecat peste granițe (iar cazul Germaniei este unul din multe altele) provin din același areal cultural, au beneficiat de aceleași modele familiale și au avut parte de aceeași educație. Totuși, tinerii care și-au întemeiat familii în România nu par atât de dornici să devină părinți precum cei stabiliți în alte țări. Singura diferență este că respectivele țări acordă facilități importante pentru copii, în timp ce în România acest lucru nu se întâmplă.
Natalitatea scăzută duce și la o îmbătrânire a populației, dar și la o presiune din ce în ce mai mare pe serviciile sociale. Pentru a putea susține pe linie de plutire sistemul public de pensii, de care depinde venitul a milioane de români, țara noastră va fi obligată să ia măsuri drastice și foarte nepopulare, în următorii ani. În mod paradoxal, deși pericolul este cât se poate de evident, iar consecințele vor fi dramatice, problema depopulării și a îmbătrânirii populației nu se află pe agenda niciunui partid politic din România.

Citit 984 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2021 14:14

4 comentarii

 • postat de Alexutz Luni, 25 Ianuarie 2021 15:57 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  7

  Articol perfect.....in sfarsit punct pus unde trebuie dar cine sa vada? Primarul se lauda cu tot felul de realizari dar nu a creat nici un loc de munca in acest oras, nu a creat un minim de confort pentru ca cineva sa deschida ceva in acest oras, nea Cezar directorasul de la AJOFM se lauda cu joburi facute din pix si nu stiu cate sute de persoane incadrare in campul muncii si tot asa.
  In timp ce orasul se depopuleaza masiv, in continuare in ciuda pandemiei se pleaca masiv ori in alte orase din tara ori in afara tarii.

  Raportează
 • postat de rodax Luni, 25 Ianuarie 2021 11:10 193.231.148.*** Link la comentariu
  1
  6

  nu acestea sunt motivele reale pentru scaderea natalitatii.in tari ca bangladesh,india,pakistan sau africa subsahariana nivelul de trai e la cote minime si totusi acolo e cea mai mare natalitate din lume.peste tot in lume femeile albe nasc din ce in ce mai putini copii.cauzele urmeaza sa fie studiate de catre sociologi si alti specialisti,daca vor fi lasati sa-si faca treba.

  Raportează
 • postat de corneliu Luni, 25 Ianuarie 2021 10:34 92.85.13.*** Link la comentariu
  2
  12

  Nu este problema statului depopularea din Galati, este problema administratiei locale!Increderea cetatenilor in autoritatile locale se castiga greu si se pierde usor. De ex.:intentia de a mari taxele auto locale nejustificat va reduce cu siguranta baza de impozitare. Acum inca nu pot, dar va promit, pentru ca nu o consider o masura justa, ca in august mut masina pe alt judet unde am un drept locativ.

  Raportează
 • postat de un observator Luni, 25 Ianuarie 2021 10:05 193.230.156.*** Link la comentariu
  3
  4

  Corect este asa: primul descuie si aeriseste iar ultimul incuie si stinge lumina.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.