România, acest Congo al Europei

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
5 comentarii

S-au scurs mai bine de cinci ani de la incendiul din Colectiv, dar reforma sistemului sanitar din România, cerută la scară largă după tragedia din noiembrie 2015, bate pasul pe loc. Corupția continuă să facă legea în instituțiile statului, spitalele au rămas aceleași ”bombe de microbi”, iar incompetența și indiferența autorităților curmă vieți pe bandă rulantă.

Este important să nu uităm că mulți dintre tinerii răniți în clubul Colectiv nu au murit din cauza arsurilor, ci ca urmare a microbilor pe care i-au luat din spitalele unde ar fi trebuit să fie tratați. Dimensiunea mizeriei din spitalele românești - despre care noi deja știam și pe care, din păcate, am ajuns să o acceptăm ca atare - a ieșit la iveală abia atunci când pacienții au fost transferați în spitale din Belgia, unde medicii au rămas șocați de bacteriile pe care le-au descoperit în rănile pacienților. Așa am aflat despre faptul că internarea răniților din incendiu în spitalele românești a însemnat, pentru mulți dintre ei, condamnarea la moarte. 

Timp de cinci ani, statul român nu a luat nicio măsură concretă pentru ca o tragedie similară să nu-l mai prindă tot pe picior greșit. Zilele trecute, am văzut cazul bărbatului ars din Constanța, care a murit într-un spital din Belgia, unde a fost dus cu întârziere. Mai întâi, a fost plimbat prin trei spitale românești. Locul în clinica din străinătate a fost găsit de familie, dar transferul a fost amânat cu două zile, fie din cauza condițiilor meteo, fie din cauza defecțiunilor tehnice apărute la avionul care trebuia să-l transporte spre țara unde marii arși au o șansă la viață. La fel ca în cazul pacienților de la Colectiv, medicii din Belgia au spus că, atunci când a ajuns la ei, bărbatul din Constanța era infectat cu trei bacterii și cu o ciupercă luate, cel mai probabil, din spitalele românești pe unde a fost plimbat fără sens.

Trăim cu iluzia că România se îndreaptă pe drumul cel bun, la capătul căruia ne așteaptă civilizația. Datele concrete ne arată însă exact contrariul. Cei care au permis ca o tragedie ca cea din Colectiv să poată avea loc, cei care au lăsat ca dezinfecția în spitale să fie făcută cu produse falsificate (vezi scandalul Hexi Pharma) și cei din cauza cărora suntem nevoiți să ne tratăm în aceleași spitale infecte dețin în continuare funcții de conducere, de unde ne decid soarta, pot candida pentru funcția de primar, și sunt chiar aleși, pentru că memoria publicului din România este scurtă, iar busola morală este de mult stricată.

Citit 954 ori Ultima modificare Marți, 16 Februarie 2021 21:17

5 comentarii

 • postat de Harald Miercuri, 17 Februarie 2021 19:25 92.40.185.*** Link la comentariu
  1
  3

  Am căutat în articol numele lui Arafat și nu l-am găsit. După ce o să apară explicit numele lui Arafat în astfel de articole, vor începe să se schimbe și lucrurile în România. Până atunci, nu. ”Comandantul acțiunii” este legătura între Colectiv, Siutghiol, accidentul lui Adrian Iovan din Apuseni și toate cele care au urmat.

  Raportează
 • postat de jorpalica Miercuri, 17 Februarie 2021 10:11 89.39.81.*** Link la comentariu
  4
  8

  Un copac frumos ,cu mere frumoase,din nefericie plin de omizi si de paduchi.Se va usca.Fiindca e lasat in paragina.Gradina e plina de balarii.Izvorul a secat si sa infundat.Unde se minunau altii inainte acum clatina capul tristi si se gandesc cum de nea pedepsit providenta si pentru care pacate?

  Raportează
 • postat de Un roman din diaspora Miercuri, 17 Februarie 2021 09:44 185.220.100.*** Link la comentariu
  12
  5

  Avem incredere in coalitia pe care am votat-o si care conduce Romania: PNL. USR, PLUS 2000, UDMR !

  Raportează
 • postat de un observator Miercuri, 17 Februarie 2021 09:05 193.230.156.*** Link la comentariu
  9
  5

  Lucrurile sunt foarte clare: am fost sau nu am fost la vot in acesti 30 de ani, tot prost a iesit. Deci suntem vinovati. Toti! Nu avem calitate, nu avem echilibru. Incepand de la asa zisul moment zero nimic nu a dovedit ca poate incepem sa mergem pe un drum firesc. Mai intrebati si politicienii si pe cei vechi si pe cei mai noi ce au avut in cap, ca de intelepciunea lor sa cam saturat electoratul.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 17 Februarie 2021 00:40 79.249.21.*** Link la comentariu
  9
  11

  Statul rumeni, a fost, este si va fi in continuare un criminal!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.