Negustorii care nu mai știu să-și vândă marfa

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Una din "plăcile" cel mai des întâlnite atunci când vine vorba de a atrage pe cineva să vină în Galați, fie ei investitori, turiști sau organizații culturale, este aceea cu "poziția strategică". Oricine ar veni în Galați să discute cu reprezentanți ai autorităților locale, musai află și despre cum suntem noi port maritim și fluvial, cum avem cale ferată de ambele tipuri, și pentru țările ex-sovietice, și pentru restul Europei, cum Dunărea curge pe lângă noi de la deal la vale și cum avem zonă liberă și parc industrial, chiar dacă acesta din urmă scârțâie din toate încheieturile de nefolosit ce este. Nu spun că nu trebuie să se știe despre aceste atuuri ale Galațiului, dar parcă ne-am blocat în proiect și nu mai știm nimic altceva.

Avem istorie aici, la Dunăre, vestigii romane, avem cultură, avem arte, dar nu facem nimic să le promovăm. Nimeni din afara Galațiului nu este obligat să știe ce avem aici și ce putem oferi, iar dacă noi nu facem nimic să ieșim în întâmpinarea lor, să-i atragem, atunci să nu ne mai plângem.

Vă mai aduceți aminte de vederile cu orașul pe care le găseai la orice oficiu poștal sau la chioșcurile de pe stradă? Da, dreptunghiurile alea de carton pe care scriai câteva rânduri, lipeai un timbru și le puneai la poștă. Nimeni din Galați nu mai face așa ceva. Un turist venit în Galați nu are ce să trimită acasă, celor dragi, nu are cum să ia vreo amintire palpabilă cu locul în care a fost vremelnic. În hotelurile gălățene, care oricum funcționează pe avarii în timp de pandemie, nu mai găsești de mult o vedere sau un pliant cu orașul, cu locurile care merită vizitate sau cele despre care merită să citești. E adevărat, trăim în era internetului și a rețelelor sociale cu distribuire instant a conținutului media, dar aceste lucruri contribuie și ele la imaginea pe care vrei să o faci orașului.

În ziarul de azi, se vorbește despre revenirea Pieței Centrale la numele de Piața "Costache Negri". Chiar dacă s-ar aproba asta, s-ar pune o plăcuță minusculă undeva și asta ar fi totul. Nu credeți? Uitați-vă, de exemplu, la Piața "Ioan Brezeanu", de la V-urile din centru. Nu știu câți dintre cei care trec pe acolo au văzut-o măcar, nu știu nici măcar dacă plăcuța respectivă mai există. Mii de gălățeni i-au fost elevi regretatului profesor. Ar fi trebuit ca, alături de placa (vizibilă!) cu numele lui, să apară și câteva rânduri măcar, despre ce a reprezentat profesorul Brezeanu pentru Galați.

Am avut nenumărate consulate aici la Galați, clădirile de pe Domnească sunt aproape toate fragmente de istorie. Puteți citi undeva măcar câteva cuvinte despre ele, le vedeți semnalizate în vreun fel pentru a atrage atenția trecătorilor sau a turiștilor?

Glumind amar, sunt semnalizate doar prin ruine.

Am fost odată "oraș cumplit de negustori". Acum, se pare că habar n-avem să ne mai vindem marfa.

Citit 1256 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Martie 2021 23:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.