Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
2 comentarii

La începutul săptămânii, premierul Florin Cîţu anunţa revenirea la normalitate de la 1 iunie, cu o ţintă de vaccinare de 10 milioane de români la sfârşit de iulie. Strict matematic, prim-ministrul nu poate fi combătut. Valul al treilea al pandemiei de COVID a ajuns într-o fază de platou de săptămâni bune, iar ultimele date statistice par să indice o uşoară scădere. De asemenea, în următoarele 2-3 luni, România va avea la dispoziţie cel puţin opt milioane de doze de vaccin, aşa că, teoretic, perspectivele par bune.
Primul semnal de alarmă că lucrurile nu stau chiar aşa, ba chiar că toamna ar fi o ţintă ceva mai realistă, i-a aparţinut doctorului Alexandru Rafila, care însă poate fi acuzat că este din tabăra politică adversă şi vrea să taxeze guvernul. Nu este însă nevoie să fii în opoziţie ca să vezi realitatea. Dacă ieşi din Palatul Victoria şi o iei la pas pe câteva străzi lăturalnice, iar mai apoi ajungi şi pe nişte uliţe de ţară, optimismul guvernamental se estompează rapid.
În lumea reală, românii sunt din ce în ce mai relaxaţi, nu se mai izolează nici în caz de simptome evidente, ajung la medic doar în ultimă instanţă, măsurile obligatorii de protecţie au devenit opţionale, iar multe centre de vaccinare sunt aproape goale. O bolnavă confirmată a fost prinsă vânzând la tarabă, fără să-i pese că ar putea îmbolnăvit zeci de clienţi. La Tg. Bujor, media zilnică de vaccinări este de 17 oameni, deşi centrul are o capacitate de 60 de persoane. La nivel naţional, nu reuşim să trecem de 50-55.000 de vaccinări pe zi, iar 300.000 de români au renunţat la imunizarea cu serul produs de AstraZeneca. La acest ultim capitol ar fi foarte multe de discutat, de la medicină pură la dezinformare crasă, cu un mic ajutor propagandistic de la Răsărit.
Revenind, cu două milioane de români deja vaccinaţi şi mai puţin de un milion aflaţi pe listele de aşteptare, ţinta de 10 milioane a lui Cîţu pare utopie curată. Este evident de-acum că românii nu se vor înghesui să se vaccineze, iar ajutorul bisericii, al oamenilor politici şi al firmelor, solicitat de guvernanţi, nu poate schimba mentalităţi. În plus, vara, cu scăderea naturală a incidenţei, nu va fi decât un aliat înşelător.
Aşa că e nevoie de mai mult decât o privire finanţistă din Palatul Victoria sau de o delegare de semnătură ministerială fix într-o astfel de perioadă extrem de complicată. Poate caravane de conştientizare şi apoi de vaccinare prin cele mai ascunse colţuri de ţară, poate un control mai strict al respectării măsurilor, toate dublate de investiţii rapide în Sănătate şi Educaţie. Pentru că, altfel, în toamnă, trei milioane de "proşti" vaccinaţi o vor lua de la capăt cu pandemia de COVID, din cauza armatei de CAPVID care îi copleşeşte numeric...

Citit 642 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Aprilie 2021 23:46

2 comentarii

 • postat de Ion Joi, 08 Aprilie 2021 18:56 77.111.246.*** Link la comentariu
  0
  6

  @ George...
  ...și tot neamul tău ar trebui castrat ca să nu mai aveți posibilitatea să va împuiți!

  Raportează
 • postat de George Joi, 08 Aprilie 2021 07:58 89.136.76.*** Link la comentariu
  9
  8

  VACCINAREA AR TRTEBUI SA FIE OBLIGATORIE. Chiar daca vor protesta capvizii. Si sa ne cheme la vaccinare strgandu-ne dupa CNP cum ne striga la scoala dupa catalog cand venea cu vaccinurile obligatoriI.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro