Coronavirusul mioritic și Mica Sirenă

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Într-un mod destul de bizar, premierul Florin Cîțu face "urechea toacă" atunci când vine vorba de o eventuală introducere a unui "pașaport de vaccinare". E o chestiune de etică, ni se spune. Adică, atât timp cât nu toți cetățenii au șansa să se vaccineze - greu se mai mișcă lucrurile! - nici nu ar trebui să se pună problema folosirii unui astfel de "pașaport". Că asta ar însemna "discriminare", zice Cîțu.
Ar trebui, poate, o abordare mai pragmatică. Dincolo de fatalismul mioritic manifestat la nivel guvernamental, realitatea e că un eventual pașaport de vaccinare nu vine să restricționeze accesul cuiva la anumite activități, ci, din contră, vine pentru a permite, măcar în parte, accesul la activitățile respective!
Un pașaport de vaccinare ar echivala cu eliberarea din "captivitatea" coronavirusului a celor care, într-un fel sau altul, s-au imunizat. Dar dl Cîțu are altă socoteală! Și pentru că tot se vorbește de un "război" cu coronavirusul, e ca și cum ar avea posibilitatea să elibereze niște prizonieri aflați în mâna inamicului, dar nu o face pe motiv că s-ar genera o "discriminare" față de cei pe care nu-i poate încă elibera! Soluția corectă este să caute metode pentru a-i elibera pe toți "prizonierii", nu să-i lase pe toți captivi, invocând o pseudo-moralitate! Altfel spus, să accelereze vaccinarea, să asigure o distribuire echitabilă, să explice într-un mod coerent oamenilor ce se întâmplă!
Culmea e că pozițiile guvernamentale vin în condițiile în care la nivelul UE se vorbește deja despre introducerea pașapoartelor de vaccinare ca despre un lucru cert! Mai mult, unele țări europene au început deja să-l folosească pentru a debloca, măcar în parte, sectoarele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei.
Danemarca, de exemplu, a lansat marți "pașaportul corona" (coronapas), care le permite oamenilor să meargă la o terasă, un coafor, un hotel sau un spectacol, ideea fiind de a redeschide gradual economia, pe măsură ce crește și imunizarea. Doar 16 la sută din populație, potrivit unui sondaj de opinie, a avut probleme de "etică" precum dl Cîțu, cea mai mare parte a cetățenilor fiind de acord cu măsura, chiar dacă nu toți au ajuns încă să fie imunizați!
Nu credem că în România lucrurile ar fi cu mult mai diferite. Dar, deh, Bucureștiul nu-i Copenhaga și nici Cîțu nu-i Mica Sirenă...

Citit 1064 ori Ultima modificare Joi, 08 Aprilie 2021 23:12

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Un dictator in mizerie
  Vineri, 09 Aprilie 2021 16:25
  77.111.246.***
  Da' n-ati vrea mai bine sa-i incarcerati pe toti cei altfel decat dumneavoastra, autorul articolului?!
  Ati rezolva problema instantaneu dupa care ati putea merge linistit la un salon de infrumusetare unde sa va epilati pe tot corpul, sa va dati cu creme parfumate...peste tot, sa va faceti manichiura cu oja rosie iar seara v-ar mai ramane si timp sa stati linistit la o terasa unde sa sorbiti apa plata cu paiul vreo trei ore...
  1
  5
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 09 Aprilie 2021 10:10
  86.124.203.***
  Sunteti in afara fenomenului ! Problema prezinta interres pentru noi, romanii, din perspectiva posibilitatii de a iesi din tara, la munca evident. Acest pasaport va fi impus in curand de toate tarile europene, altfel jos din autocar / microbuz / masina, ca in aeroport nici nu pui piciorul fara el, dar accesul efectiv in tara va fi conditionat de test, pe care ori vii cu el ori mai degraba il faci in aeroport. Vor fi probleme foarte mari din punctul de vedere al libertatii de miscare in cadrul UE in anii urmatori, dar asta e situatia.
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.