Sănătatea, un Goliat cu picioare de lut

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
4 comentarii

Trei pacienţi au murit în urma unei defecţiuni la instalaţia de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală. Cauzele nu se cunosc încă, va urma, evident, o anchetă. Scenariul vă sună cunoscut, aşa e?
Anchete am avut şi după tragedia de la Colectiv, care a dus la moartea a 64 de persoane, şi după cea de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde 10 pacienţi au murit arşi în chinuri groaznice. Scandalul provocat de evacuarea, în miez de noapte, a pacienţilor Spitalului Foişor, care urma să fie transformat în unitate medicală pentru tratarea cazurilor de COVID-19, nici nu se stinsese încă, atunci când, aseară, a căzut noua bombă.
Sistemul medical românesc, pus la încercare, timp de mai bine de un an, de toate constrângerile şi presiunile specifice pandemiei, nu doar scârţâie pe la încheieturi, ci se prăbuşeşte ca un Goliat cu picioare de lut. Degeaba s-au mărit salariile în sistem (deşi, evident, e foarte bine să fie recompensat cine merită), degeaba se fac investiţii la nivel local, se renovează, se dotează, încercându-se facilitarea accesului la îngrijire pentru cât mai mulţi români, mai ales dintre aceia care nu au posibilitatea şi accesul la informaţie să se trateze în clinici private. Reforma trebuie să fie structurală şi de procedură, fiecare om din sistem, de la ultimul liftier la profesorii universitari care conduc echipe de medici extraordinari, salvatori reali de vieţi, toată lumea trebuie să ştie exact CE trebuie să facă şi CUM se face fiecare lucru. Mai mult, aşa cum se demonstrează în acest nou caz, toţi furnizorii de materiale, echipamente şi servicii pentru sistemul de sănătate trebuie verificaţi la sânge înainte de a primi contractele, în timpul derulării acestora şi după, dacă au echipamente de întreţinut sau servisat. Nu există să fii însărcinat cu repararea unui ventilator care ţine oameni în viaţă şi tu să refuzi să faci asta, cum înţeleg că a fost cazul la "Victor Babeş", iar în urma ta acolo să nu se întâmple nimic! Păi, fraţilor, acasă, dacă vi se arde o priză şi primul electrician care vine nu se pricepe sau se teme să o repare, ce faceţi, branşaţi rapid ceva, să vă prăjiţi instantaneu? Evident, în această nouă tragedie medicală românească există încă multe necunoscute. Se va face, şi acum, o anchetă. Dar, cel mai probabil, la fel cu cele menţionate la început, nici asta n-o să ne încălzească deloc. Exact cum nici pe cei pierduţi nu îi mai aduce nimeni înapoi.

Citit 2007 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 16:43

4 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 14 Aprilie 2021 18:15 91.9.246.*** Link la comentariu
  0
  0

  @Coman Ionul. Poate nu cunosteti, dar electricienii in anumite situatii date, chiar lucreaza sub tensiune (In afara tarii sunt permise specifice B1 si B2) Idem si in Combinat, sunt elctricieni ce lucreaza pe medie si inalta tensiune. Acolo aio voie sa gresesti doar odata! Chiar a fost un accident de genul acum ceva ani, un angajat a incurcat decluparile si la un autotrasformator... acolo a ramas prajit!
  Am citit despre tiruri, si despre faptul ca-s aduse din Turcia cu 300.000e buc si-s achizitionate catre stat de cateva ori peste pretul... c-asa e-n romanica, afacerile cu statul aduc avutii... si nu puscarii!

  Si Da, nu-s facute sa lucreze la regim normal, eu ma refeream la faptul ca putea ca acel tehnician sa verifice starea lor poate venea cu o solutie rapida de moment... macar isi dadea interesul... suntem oameni iar viata ar trebui sa fie mai presus de orice! Acum sa o luam pe toate partile: de ce ce-i care le-au construit nu au avertizat public ca nu sunt de folosinta continua, si doar temporara, apoi se pot defecta si pot muri oameni! PENTRU CA S-AU INCASAT BANI, BANI MULTI!

  La Colectiv, se stia ca nu este spatiul adecvat de ISSU, idem... BANI! Nu este suficient ca avem un sistem de sanatate, educatie, protectie sociala nici nu exista.... odata ce este ingradit dreptul la munca platita nu cutia milei, ne mai furam si cu 50 de maini! Pai ne meritam soarta tautzu de permite asta !
  Totul incepe de la MENTALITATE! MATURITATE CIVICA! Au murit 3 oameni din cauza unui sistem... si nu vor fi ultimii si noi ne certam pe semantica!

  Raportează
 • postat de cetitor Miercuri, 14 Aprilie 2021 10:28 85.122.80.*** Link la comentariu
  4
  3

  Citandu-l pe presedintele tarii:,, Oare câți oameni mai trebuie să moară ca acest guvern corupt să plece?,,. Ooops. stați așa asta nu era de acum era de la Colectiv..dar nu-i așa, acum nu se mai pune...sunt doar 50 de morți. Avem răbdare să ajungă până la 60 și eventual să depășească acest număr.
  Să trăiți bine!

  Raportează
 • postat de Coman Ionel Miercuri, 14 Aprilie 2021 07:42 82.208.137.*** Link la comentariu
  0
  12

  Omor din culpa?Usor cu acuzatiile.Electicianul care este dat exemplu daca nu deconecteaza priza de la retea este cel putin tampit.Mecanicul repara masinile pe(care) autostrada?Mentenanta se face cu TIR gol dezinfectat etc.
  Problema este de ce avem nevoie de TIRURI.Daca aveam saloane in spitale nu se ajungea aici.Tirurile alea sunt gandite sa functioneze cateva zile nu luni intregi.Am vazut ca actualul ministru dadea asigurari ca treaba a fost facuta de firma specializata.In realitate firma aia specializata pentru ca este depasita de situatie ,da lucrarea la terti care o dau mai departe si tot asa.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 14 Aprilie 2021 00:59 91.9.248.*** Link la comentariu
  1
  11

  Firma care a montat ventilatoarele era a sotiei fostului ministru al sanatatii! Superb! Eu nu stiu cum mai suporta Dzeu Romania! Sunt atatia morti din cauza lacomiei si prostii sistemului... aparatului de stat.... partidelor... secu... numai si numai jigodii si specimene de-ti vine sa-l chemi pe Tepes sa faca macar o austrada de tepe!

  Intrebarea este, ala care a refuzat verificarea lor nu s-ar incadra la omor din culpa!??? E ca si cum refuz sa schimb o priza... daca ma electrocuteaza ca electrician!??? PAI E MESERIA TA, cunosti riscurile... stii sa le eviti... imi da cu erroare... nu pot procesa informatia! Imi pare rau! Ala cred ca NU STIA! A montat babeste , a luat banii si-a plecat!

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro