Sănătatea, un Goliat cu picioare de lut

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Trei pacienţi au murit în urma unei defecţiuni la instalaţia de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală. Cauzele nu se cunosc încă, va urma, evident, o anchetă. Scenariul vă sună cunoscut, aşa e?

Anchete am avut şi după tragedia de la Colectiv, care a dus la moartea a 64 de persoane, şi după cea de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde 10 pacienţi au murit arşi în chinuri groaznice. Scandalul provocat de evacuarea, în miez de noapte, a pacienţilor Spitalului Foişor, care urma să fie transformat în unitate medicală pentru tratarea cazurilor de COVID-19, nici nu se stinsese încă, atunci când, aseară, a căzut noua bombă.

Sistemul medical românesc, pus la încercare, timp de mai bine de un an, de toate constrângerile şi presiunile specifice pandemiei, nu doar scârţâie pe la încheieturi, ci se prăbuşeşte ca un Goliat cu picioare de lut. Degeaba s-au mărit salariile în sistem (deşi, evident, e foarte bine să fie recompensat cine merită), degeaba se fac investiţii la nivel local, se renovează, se dotează, încercându-se facilitarea accesului la îngrijire pentru cât mai mulţi români, mai ales dintre aceia care nu au posibilitatea şi accesul la informaţie să se trateze în clinici private. Reforma trebuie să fie structurală şi de procedură, fiecare om din sistem, de la ultimul liftier la profesorii universitari care conduc echipe de medici extraordinari, salvatori reali de vieţi, toată lumea trebuie să ştie exact CE trebuie să facă şi CUM se face fiecare lucru. Mai mult, aşa cum se demonstrează în acest nou caz, toţi furnizorii de materiale, echipamente şi servicii pentru sistemul de sănătate trebuie verificaţi la sânge înainte de a primi contractele, în timpul derulării acestora şi după, dacă au echipamente de întreţinut sau servisat. Nu există să fii însărcinat cu repararea unui ventilator care ţine oameni în viaţă şi tu să refuzi să faci asta, cum înţeleg că a fost cazul la "Victor Babeş", iar în urma ta acolo să nu se întâmple nimic! Păi, fraţilor, acasă, dacă vi se arde o priză şi primul electrician care vine nu se pricepe sau se teme să o repare, ce faceţi, branşaţi rapid ceva, să vă prăjiţi instantaneu? Evident, în această nouă tragedie medicală românească există încă multe necunoscute. Se va face, şi acum, o anchetă. Dar, cel mai probabil, la fel cu cele menţionate la început, nici asta n-o să ne încălzească deloc. Exact cum nici pe cei pierduţi nu îi mai aduce nimeni înapoi.

Citit 2831 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 16:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.