Cum ne sabotăm singuri

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
5 comentarii

Un studiu realizat de Medlife arată că intenția de vaccinare a românilor este cu mult sub așteptările inițiale. Autorii sondajului estimează că doar cinci milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, adică undeva la 30 la sută din totalul populației trecute de 16 ani. Pentru ca pandemia să poată fi învinsă, ar trebuie ca cel puțin 60 până la 70 la sută din populație să fie vaccinată cu ambele doze.
Printre concluziile la care au ajuns autorii studiului amintit se numără și aceea că educația este unul dintre principalii factori care influențează puternic intenția de vaccinare. Cu cât nivelul de educație e mai ridicat, cu atât rata de vaccinare e mai mare. Automat, și reciproca e valabilă.
Cu toate că ar putea părea surprinzătoare, rezultatele sondajului nu fac decât să scoată la iveală o situație care a existat încă de la început. Ce pretenții putem avea ca românii fără pregătire medicală - dar bombardați cu informații false și alarmiste - să se vaccineze, atât timp cât inclusiv mulți angajați din rândul personalului medical au refuzat acest lucru?
Cât de credibile mai pot fi autoritățile în fața populației, când, în plin val al pandemiei, aleșii se arată mai interesați de jocurile pur politice decât de gândirea unei campanii inteligente pentru promovarea vaccinării?
Reticența românilor în fața vaccinării vine nu doar din lipsa educației, ci și dintr-o neîncredere profundă în stat. Măcinate de corupție și de incompetență, autoritățile române nu pot fi, pur și simplu, convingătoare.
Tot din incompetență vine și lipsa de eficiență în organizarea actualei campanii de vaccinare. Primele centre de vaccinare au fost deschise cu preponderență la oraș, când exact grupa cea mai vulnerabilă în fața bolii, reprezentată de bătrâni, locuiește mai ales la sate. Poate dacă lucrurile ar fi fost gândite din acest unghi, campania nu ar fi dat deja semne că se află în impas.
Practic, exact în momentul în care ar fi trebuit să fim uniți pentru a trece cât mai repede de pandemie, intenția extrem de scăzută de vaccinare arată la ce cote au ajuns egoismul și lipsa de empatie printre noi.

Citit 876 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Aprilie 2021 17:36

5 comentarii

 • postat de Adrian Joi, 22 Aprilie 2021 21:02 89.39.81.*** Link la comentariu
  3
  0

  George gura mare ca vine kkk....asta informarile de la guvern..uitate pe statistici obositule ....mai intreaba nevastata de mine?

  Raportează
 • postat de vader Joi, 22 Aprilie 2021 13:51 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  3

  Stimate domn, imi da legea dreptul sa aleg sa stau departe? Atunci o sa aleg sa stau deoparte, chiar daca dumitale si celor ca dumneata nu va convine. Faceti o lege ca avem de ales intre vaccin si glonte, daca nu va place ca mai sunt oameni care gandesc diferit fata de voi. Ca deja m-am saturat

  Raportează
 • postat de George Joi, 22 Aprilie 2021 03:44 89.136.76.*** Link la comentariu
  6
  18

  Adrian mananci kkt borsit.

  Raportează
 • postat de Propunere Joi, 22 Aprilie 2021 02:38 77.111.247.*** Link la comentariu
  7
  17

  Noi ne plangem...romanii?! Dar ce sa mai spunem de saracii italieni, francezi si germani care nu au fost atat de mult favorizati in privinta aprovizionarii cu vaccinuri asa cum suntem noi si care se afla acum cu mult in urma noastra ca procent de persoane vaccinate.
  Cel putin in Belgia, Olanda si Norvegia situatia este absolut alarmanta fata de Romania in privinta procentului de cetateni vaccinati, toate aceste tari aflandu-se mult in urma noastra!
  Avand in vedere ca toate aceste tari (cu exceptia Norvegiei), cu toate ca au fost cel mai dur lovite de pandemie si au atras in mod indreptatit de departe cele mai mari sume de bani din fondul de ajutorare infiintat de Uniunea Europeana, fond la care a contribuit substantial si Romania si din care ne-a anuntat si pe noi Presedintele Iohannis ca vom avea de primit 80 de miliarde de euro, in mod garantat, toate aceste cinci tari nu au reusit sa puna la punct un program de vaccinare atat de eficient (asa cum am reusit noi) si se afla la ora actuala in dezastrul in care se afla, fata de noi care suntem intr-o situatie mult mai fericita comparativ cu ei.
  Insa...cel mai dramatic dintre toate este cazul Finlandei, altadata o tara prospera si civilizata, o tara unde, la ora actuala populatia nu a avut sansa sa se vaccineze aproape deloc!

  Avand in vedere ca exact in cateva din aceste tari chiar se produc vaccinurile salvatoare de vieti si, cu toate astea, au preferat sa renunte la cota care li se cuvenea numai ca sa ne ajute pe noi sa ne vaccinam primii, eu cred ca un gest frumos, de solidaritate cu partenerii nostri din Uniunea Europeana si din NATO, ar fi sa acceptam un lockdown national total in Romania, pe o perioada de timp nelimitata, atat cat sa aibe partenerii nostri ragazul sa-si revina si sa-si procure si ei cantitatea necesara de vaccinuri si sa-si puna la punct o strategie de vaccinare tot asa de elaborata si eficienta cum avem noi. In urma acestui lockdown am feri cetatenii tarilor respective sa fie contaminati de catre cetatenii romani care, eventual, ar intentiona sa se deplaseze absolut nejustificat in acele zone lovite de soarta, punand astfel in pericol, intr-un mod iresponsabil, viata unor cetateni occidentali nevinovati care au fost intotdeauna alaturi de noi, la greu, de-a lungul istoriei.

  Raportează
 • postat de Adrian Joi, 22 Aprilie 2021 00:17 89.39.81.*** Link la comentariu
  23
  1

  Știți ca noi nu avem vaccin pt toți cei ce vor sa se vaccineze nu? Știti ca doar 40% din personalul medica a fost vaccinat...poate e o problema in modul in care guwernerul se ocupa de vaccinare și cum comunica el...

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro