Cum ne sabotăm singuri

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Un studiu realizat de Medlife arată că intenția de vaccinare a românilor este cu mult sub așteptările inițiale. Autorii sondajului estimează că doar cinci milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, adică undeva la 30 la sută din totalul populației trecute de 16 ani. Pentru ca pandemia să poată fi învinsă, ar trebuie ca cel puțin 60 până la 70 la sută din populație să fie vaccinată cu ambele doze.

Printre concluziile la care au ajuns autorii studiului amintit se numără și aceea că educația este unul dintre principalii factori care influențează puternic intenția de vaccinare. Cu cât nivelul de educație e mai ridicat, cu atât rata de vaccinare e mai mare. Automat, și reciproca e valabilă.

Cu toate că ar putea părea surprinzătoare, rezultatele sondajului nu fac decât să scoată la iveală o situație care a existat încă de la început. Ce pretenții putem avea ca românii fără pregătire medicală - dar bombardați cu informații false și alarmiste - să se vaccineze, atât timp cât inclusiv mulți angajați din rândul personalului medical au refuzat acest lucru?

Cât de credibile mai pot fi autoritățile în fața populației, când, în plin val al pandemiei, aleșii se arată mai interesați de jocurile pur politice decât de gândirea unei campanii inteligente pentru promovarea vaccinării?

Reticența românilor în fața vaccinării vine nu doar din lipsa educației, ci și dintr-o neîncredere profundă în stat. Măcinate de corupție și de incompetență, autoritățile române nu pot fi, pur și simplu, convingătoare.

Tot din incompetență vine și lipsa de eficiență în organizarea actualei campanii de vaccinare. Primele centre de vaccinare au fost deschise cu preponderență la oraș, când exact grupa cea mai vulnerabilă în fața bolii, reprezentată de bătrâni, locuiește mai ales la sate. Poate dacă lucrurile ar fi fost gândite din acest unghi, campania nu ar fi dat deja semne că se află în impas.

Practic, exact în momentul în care ar fi trebuit să fim uniți pentru a trece cât mai repede de pandemie, intenția extrem de scăzută de vaccinare arată la ce cote au ajuns egoismul și lipsa de empatie printre noi.

Citit 1498 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Aprilie 2021 17:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.