Din războiul străzii scapă cine poate

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Circulaţia pe străzile oraşului reşedinţă de judeţ, dar şi pe arterele din judeţ a devenit un teatru de război. Una după alta, zi după zi, se înghesuie ştirile despre accidente mortale, cu mulţi răniţi sau petrecute în condiţii altădată greu de imaginat: pe trecerea de pietoni, în plină zi, pe culoarea verde a semaforului. Noaptea, ce să mai vorbim, este măcel: autoturisme intrate pe contrasens se iau la trântă cu autotrenuri şi, evident, pierd lupta. Se pierd vieţi omeneşti. 

Nu mai există respect pentru viaţă, constat. Nici şoferii nu se respectă între ei, nici cu pietonii nu au o relaţie prea prietenoasă, la rândul lor aceştia consideră că dreptul de a avea prioritate le conferă proprietatea absolută a străzii, ba, mai mult, acum au apărut în combinaţie şi trotinetele electrice, pe care unii gălăţeni le folosesc în mod impropriu, punându-şi în pericol propria viaţă şi pe a altora. Îi văd pe liceeni câte doi pe o trotinetă, în echilibru precar, îi văd pe alţi tineri zburând cu ele pe zebră, deşi legea spune clar că şi ele, ca şi bicicletele, trebuie duse de ghidon la traversare. 

Ca şi când şantierele din jumătate de oraş nu ar fi suficiente, în zona centrală sunt atâtea semafoare (de la Trei Star la Parfumul Teilor eu am numărat opt) că nici nu ai vreo şansă, ca şofer, să ieşi din viteza întâi. Nici nu pleci bine de la semafor, că trebuie să opreşti la altul, ceea ce, să recunoaştem, nu prea seamănă cu unda verde pe care se presupunea că o avem. Nici semafoarele cu buton nu mai sunt valabile, unele, cum ar fi cele de la Inelul de Rocadă, nu au funcţionat niciodată, fiindcă s-a descoperit că se bloca intersecţia. Evident, din punct de vedere legal, pietonii au prioritate la traversare. Dar tot ei au şi obligaţia de a se asigura în mod responsabil, mai mult, de a-şi învăţa şi copiii să o facă. De câte ori nu vedem însă părinţi care se lansează cu cei mici pe trecere pur şi simplu târându-i după ei, fără vreo minimă explicaţie? De partea cealaltă, mi s-a întâmplat să întâlnesc şi şoferi care încetinesc înainte de trecere şi îţi fac semn să treci, dar şi unii care te văd că eşti deja pe zebră, ai contact vizual cu ei, dar accelerează în ultimul moment, pe principiul "Am motor, pot!". Mai mult respect în trafic, fluidizare reală, nu pe hârtie, şi responsabilitate, asta ne-ar trebui. Altfel, ori stăm în autoizolare, ori ieşim pe stradă şi scapă cine poate.

Citit 1416 ori Ultima modificare Vineri, 21 Mai 2021 19:02

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de rodax
  Sâmbătă, 22 Mai 2021 08:48
  92.83.34.***
  si ceea ce pune capac la toate e ca multi pietoni cat si unii dintre soferi umbla pe strazi cu ochii in telefoane.
  2
  26
  Raportează
 • postat de Gălăteanu
  Sâmbătă, 22 Mai 2021 08:13
  89.39.81.***
  Semafoarele cu funcționare aiurea, deranjează nu numai șoferii ci și pietonii care stau minute bune, la marginea trotuarului, în timp ce nu trece nici o mașină.
  3
  20
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 22 Mai 2021 07:03
  62.231.94.***
  Ce descrieti in cuvinte pe intelesul tuturor este activitatea serviciilor / birourilor rutiere ale Politiei, fie nationala sau locala. Daca nu s-ar mai face claca la tigara in fata sediilor politiei comunitare o data la cateva ore, daca s-ar da jos din birouri, o mare parte din aceste probleme .... macar ar incepe sa se rezolve. Politia nationala rutiera are deficit de personal, probabil ca si comunitarii, dar nu poti trimite in strada agent de rutiera sa amendeze dementii cu trotinete electric. In lumea civilizata, activitati de acest gen sunt prestate de diferite servicii ale Primariilor si de catre oameni nu neaparat cu calificare in domeniu, pentru ca parcarea aiurea poate fi sanctionata prin efectuarea de fotografii de exemplu de catre un nene si predarea camerei foto la politie seara la iesirea din tura. Veniti va rog in Piata centrala unde sunt cateva sectii de comunitara in aceeasi cladire si priviti in ce hal se desfasoara circulatia rutiera sub geamurile lor, atat a pietonilor cat si a masinilor si veti avea raspunsul la intrebarile care va chinuie. Pe de alta parte, circulatia de tip Mumbay este dupa chipul si asemanarea noastra, nu are rost sa ne ascundem...
  11
  17
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 22 Mai 2021 00:42
  5.13.164.***
  D-na Anca Spanu,
  Specificati ca toate astea se intampla in orasul Galati !...Numarul inconstientilor aflati la volan si al al pietonilor care cred ca un pasaj pietonal le ofera protectie este in crestere !!!
  14
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.