Numai părinte să nu fii

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Să fii părinte este cea mai grea meserie din lume. Evident, nu orice fel de părinte, dar unul implicat, dedicat, iubitor, responsabil, genul de părinte care îşi doreşte ce e mai bun pentru copilul său, dar în acelaşi timp ca acesta să fie OM, nu doar să existe, ci să trăiască frumos. Să fii părinte este dificil şi în cele mai bune circumstanţe, fiindcă uneori, orice ai face şi oricât de mult efort educativ ai depune, rezultatul poate să nu fie cel scontat. Dar situaţia devine parcă din ce în ce mai complicată acum. Pe de o parte, copiii, având acces la informaţie, uneori fără vreun filtru necesar, află multe lucruri extrem de devreme, dar în mod incomplet. Pe de altă parte, părinţii sunt din ce în ce mai ocupaţi, timpul pe care îl alocă interacţiunii reale cu copiii devine insuficient. Departe de mine gândul de a judeca pe cineva, mai ales că nu sunt părinte. Văd în familie şi la prieteni zbaterea de a le asigura copiilor nu doar cele strict necesare traiului, dar şi un spaţiu în care să simtă că pot comunica real cu cei dragi, că pot să le spună prin ce trec, dacă sunt hărţuiţi de colegi la şcoală, dacă nu fac faţă la anumite materii sau, pur şi simplu, resimt stresul pe care chiar părinţii îl suportă. Din păcate, nu întotdeauna părinţii pot să-şi îndrume corect copiii.

Două asemenea cazuri s-au petrecut recent în judeţul nostru. La Tecuci, doi elevi de liceu, ea de 14, el de 17 ani, au fost surprinşi făcând sex la şcoală sau cel puţin aşa a ajuns informaţia la autorităţi. Băiatul de 17 ani riscă dosar penal, fiindcă, deşi amândoi erau minori, diferenţa de trei ani îl făcea pe el responsabil de situaţie. Nu ştim exact cum s-au petrecut lucrurile, dar, din surse apropiate anchetei, am aflat că, de fapt, adolescenţii nu ar fi fost prinşi, ci doar s-ar fi lăudat că au făcut sex, un certificat medico-legal demonstrând că nu a fost vorba de aşa ceva. Acum, ştie toată lumea că un control medical nu poate demonstra dacă adolescenţii îşi făcuseră sau nu de cap altfel decât la modul tradiţional. Ce o fi avut loc cu adevărat în toaleta şcolii, doar Dumnezeu ştie...

Ieri, la Galaţi, o adolescentă şi-a sunat mama de lângă o fântână arteziană şi, după o ceartă, i-a spus că se aruncă în Dunăre. Înnebunită, mama a sunat la 112, alertând autorităţile. Din fericire, nu a fost un pericol real, dar problema rămâne: adolescenţii nemonitorizaţi suficient din punct de vedere psiho-emoţional se pun în situaţii periculoase sau jenante. Şi, chiar dacă noi şi autorităţile le protejăm identitatea, radio şanţul liceal de modă nouă nu e la fel de iertător.

Citit 1355 ori Ultima modificare Luni, 14 Iunie 2021 22:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.