Pregătiți pentru un nou val?

Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Exact în momentul în care aveam mai mare nevoie de solidaritate, pentru a putea face un front comun de luptă în fața pandemiei de COVID-19, societatea românească a demonstrat, de fapt, cât este de scindată. Lașitatea, lipsa celei mai elementare educații și indiferența multora din jurul nostru au frânat mult prea devreme o campanie de vaccinare care părea promițătoare. Culmea, de bunul mers sau de poticnelile acestei campanii depinde, în totalitate, reîntoarcerea noastră la o viață normală.

Într-un termen de doar câteva luni, paradigma vaccinării împotriva COVID-19 a cunoscut o transformare totală în România. De unde, la început, mulți se băteau să prindă un loc în față la administrarea vaccinului, chiar și cu încălcarea legii, în ultimele săptămâni vaccinurile au ajuns să se adune cu sutele în frigiderele centrelor de vaccinare. 

Doar în județul Galați, în prezent, se află la păstrare aproape 22.000 de doze de vaccin, iar numărul lor va continua să crească, din moment ce doar câteva sute de persoane se mai vaccinează de la o zi la alta. Astfel, se pune deja problema expirării vaccinurilor, iar autoritățile vorbesc despre reducerea cantităților cumpărate și despre vânzarea celor pe care acum le avem în stoc.

Este trist că nu putem învinge un inamic care a ucis deja zeci de mii de persoane și care a lăsat în urmă și mai mulți oameni cu efecte pe termen lung asupra sănătății, nici acum, când avem la îndemână toate armele necesare.  

Astfel, perspectiva unul nou val COVID, în sezonul rece care nu este chiar atât de departe, ”este cât se poate de clară”, pentru a-l cita pe medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare. Întrebarea este: cât de pregătiți vom fi pentru un nou val, în care varianta dominantă a virusului va fi, cel mai probabil, cea care a făcut deja prăpăd în India? Pentru că un nou val pandemic nu va însemna doar noi și noi victime și aglomerarea spitalelor, ci și adâncirea crizei economice, precum și lăsarea a sute de mii de români, bolnavi cronici, fără servicii medicale de bază, așa cum deja s-a întâmplat, în ultimele 15 luni.

Citit 1505 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iunie 2021 21:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.