Cod roșu de somații de la Primărie

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Viața noastră din ultimele luni se desfășoară de la un cod la altul, de la o alertă la alta. După cod portocaliu de caniculă, vine unul, tot portocaliu, de ploi, vijelii și grindină. Între timp, e foarte posibil și unul roșu, de ce-o fi el, caniculă sau vijelii. Codurile galbene, adică alea mai domoale, care anunță „lucruri” nici prea-prea, nici foarte-foarte, au devenit obișnuință. Tocmai ce scăpaserăm de alertele ISU de coronavirus, când telefoanele sunau în draci anunțând carantină sau stare de urgență, când iată, acum, am dat de... tac’su. Ziua și codul. Mi-e dor de vremurile simple, de odinioară, când aveam patru anotimpuri și climă temperat-continentală, așa cum învățam din cărțile de geografie. Când vara era cald, dar nu cât să mori pe stradă, și când iarna ningea, când și primăvara, și toamna aveau rostul lor. Existau și atunci excepții, cu ruperi de nori sau cu ninsori care așterneau zăpada cât casa, dar exact asta erau pe atunci: excepții. Acum, normalitatea pare să fie excepția. În rest, coduri și iar coduri.

Și, dacă tot e să fie așa, iată un nou cod roșu, de somații de plată trimise de Primărie pentru plata impozitelor. „În baza art. 230 din Legea nr. 207/2015 privind codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, vă înștiințăm că figurați în evidența fiscală cu următoarele sume de plată, pentru care s-a început executarea silită în temeiul titlului executoriu anexat emis de Municipiul Galați” – sună introducerea-tip de pe toate somațiile primite, zilele acestea, de mulţi gălățeni. Urmează sumele datorate, la nivelul lunii iunie, defalcate pe impozit teren, impozit clădiri, taxă habitat, taxă ecarisaj și, apoi, totalul, după care urmează somația de achitare, în termen de 15 zile de la primire, a sumelor menționate pentru care termenul legal de plată a expirat. În caz contrar, „se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită”, se mai precizează în document.

„Am plătit în fiecare an tot ce datoram. Adevărat, nu plăteam până la sfârșitul lui martie, când aș fi primit și bonificație, dar plăteam. Acum am primit somație de plată, în iunie, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată”, spune unul dintre gălățenii somaţi acum de Primărie.

Până la urmă, nu tot ce ne-a devenit un obicei este musai să fie și corect. Datele de plată pentru taxele și impozitele locale sunt la sfârșitul lunilor martie și, respectiv, septembrie. Anul trecut, cel din martie a fost extins până la 30 iunie, dar asta a fost o excepţie, nu regula şi probabil unii au crezut că se aplică şi în 2021. Ei bine, nu. Verificaţi bine termenele de plată, fiscul nu prea ştie de glumă!

Citit 5938 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iulie 2021 22:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.