Pandemie? Ce-i aia?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Îmi povestea un prieten care s-a întors zilele trecute de pe litoral că pandemia parcă nici nu mai există la malul mării. Masca – aproape nimeni nu o poartă când stă la coadă la un suc, la o înghețată, la orice. Sunt mulți care practic își suflă în ceafă unii altora, de înghesuiți ce stau, și nici vorbă de vreo măsură de precauție. Distanțare fizică? Ce-i aia? În aceste zile, la mare, sunt foarte puțini cei care se mai gândesc la protecția lor sau a celor din jur.

Acest mod de comportament, de genul „E vacanță, nu-mi pasă de nimic altceva”, este destul de greu de înțeles în totalitate și peste măsură de riscant, în condițiile în care autoritățile anunță zi de zi că tulpina Delta este dominantă în Europa și că a ajuns și în România, deja, puțin mai târziu decât în alte țări. transmițându-se comunitar. Se pare că se păstrează în continuare acel decalaj de câteva săptămâni între noi și țările din vestul Europei, răgaz în care am putea învăța de alții ce și cum să facem mai bine.

Cazurile confirmate de COVID-19 au crescut în Europa în fiecare săptămână în ultimele patru săptămâni. Ratele de incidență au crescut în toate grupele de vârstă, dar cel mai rapid în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Pe baza tendințelor actuale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) estimează că varianta Delta, cea mai transmisibilă, va fi tulpina dominantă la nivel mondial în următoarele luni, fiind deja identificată în aproape toate țările europene. Conform OMS, datele arată în mod clar că schema completă de vaccinare reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire gravă și de deces.

Vaccinați sau nu, există câteva măsuri de prevenție esențiale pe care e bine să le avem în vedere: menținerea distanței fizice de cel puțin un metru față de cei din jur, evitarea spațiilor aglomerate și alegerea spațiilor deschise, ventilate, purtarea măștii atunci când este necesar. Și spălatul pe mâini mai des. Igiena chiar n-a omorât pe nimeni!

Din păcate, nu numai la mare pare că pandemia s-a stins cu totul, ci și la Galați. Serile, cel puțin, atunci când lumea, sătulă de caniculă, caută o gură de aer curat, proaspăt și mai răcoros. Și face acest lucru în parcuri sau pe faleză. Probabil ați fost, ați văzut: aglomerație! S-a deschis, de sâmbătă, și plaja de la Dunăre. Altă distracție, la fel, aglomerație.

Să fim cu toții puțin mai atenți și la cei din jur! Ca să nu fim obligați să stăm din nou, cu toții, închiși în case! Sau mai rău!

Citit 2235 ori Ultima modificare Duminică, 01 August 2021 22:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.