Tu-i kriptonita mă-sii, cu facturile lui!

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Primele vești proaste privind facturile la energie au început deja să ajungă în cutiile poștale... Datele INS privind creșterea ratei inflației, în august, la 5,3 la sută, nu fac decât să confirme ceea ce deja, cu toții, am început să simțim la buzunar.

Nu trebuie să fii neapărat cine știe ce specialist în economie ca să-ți dai seama că pe coșul de cumpărături pe care acum un an dădeai trei sute de lei, acum ajunge vreo cinci... Dar de dragul "cifrelor", e bine totuși să reținem că ultimul val inflaționist a fost generat de creșterea cu 20 la sută a prețurilor la energie, ulei, gaze și cu peste 14 la sută de prețurile la combustibili, produse alimentare și servicii.

S-au cam evaporat "veștile bune pentru toți românii" trâmbițate de premierul Florin Cîțu. Mai mult, culmea ipocriziei, primul-ministru aruncă statisticile "urât mirositoare" în curtea... BNR, de parcă ar fi treaba BNR să facă programul de guvernare! În domeniul energiei, de exemplu! Iar aici nu este vorba doar de catastrofala liberalizare a pieței energiei, care s-a spart direct în capul micilor consumatori, ci de tot ce înseamnă eficiența, securitatea, predictibilitatea etc. din întregul ciclu de producere, gestionare și utilizare a energiei!

De mai bine de un an de zile se află în chinurile facerii "Planul Național Integrat pentru Energie și Climă", parte a mai amplului proces de punere în practică a Pactului Ecologic European. Pentru a ne referi doar la un singur aspect, în octombrie 2020, analizând acest document, Comisia Europeană avertiza Guvernul că nu și-a propus niciun obiectiv specific și măsurabil pentru reducerea sărăciei energetice și că promisiunile vagi de protejare a consumatorilor vulnerabili nu vor reduce numărul celor care ar putea ajunge în situația de a nu putea să-și plătească facturile la gaze și curent electric.

Ei bine, în ianuarie 2021, acest plan a fost "refăcut"... fără să se schimbe nimic! De aici și toate bălmăjelile la nivelul autorităților când a crăpat "buboiul" prețurilor la energie. Pe repede înainte, Legea de protecție a consumatorului vulnerabil a fost redusă doar la un enorm pachet de ajutoare sociale, fără să rezolve problemele de fond.

Sunt "bani din avion" meniți să tempereze spiritele, până când Florin Cîțu termină cu răfuielile politice. Acum, din înaltul Puterii, de când trece în zbor peste toate, premierul se mai crede și Superman! Dar ce ne facem noi, cei care nu avem nici superputeri guvernamentale sau prezidențiale? Tu-i kriptonita mă-sii, el are chef de arțag, iar noi rămânem cu facturile!

Citit 1828 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 17:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.