Ne iese distracția pe nas

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Cel mai recent bilanț al autorităților arată un număr uriaș de noi infectări cu COVID-19, de peste 11.000, cel mai mare de până acum de la începutul pandemiei. Bucureștiul și încă 13 județe au trecut deja pragul de 3 la mie, iar cifrele actuale nu vor merge decât în sus. Vin iar restricțiile, pe timp de zi sau de noapte, vom intra din nou într-un număr „procentual” la filme, teatre, meciuri sau restaurante, va trebui să purtăm din nou masca peste gură și nas în locurile aglomerate și lângă școli. Se vor închide iar școlile și grădinițele, va începe din nou balamucul cu școala on-line. Nimic nou.

Ce avem în plus față de anul trecut este proiectul de lege care prevede că certificatul verde COVID-19 devine obligatoriu pentru personalul medical, angajații ISU și MAI. Toți aceștia vor fi obligați să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 – care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile. Iar în unitățile unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducerea va fi amendată. Proiectul este deocamdată la faza de intenție. Până la adoptarea lui în Parlament, căci afectarea unor drepturi constituționale nu se poate face decât prin lege, mai durează.

Ca în orice ține de vaccin sau vaccinare, proiectul are și susținători, și opozanți, iar numărul acestora din urmă crește tot mai mult. Sindicaliștii din Cartel ALFA au emis un comunicat prin care cer „cu fermitate retragerea proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie”. Sindicaliștii își motivează demersul prin faptul că „inițiativa reprezintă o acțiune dictatorială a guvernului, cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul și sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei”. Cartel ALFA mai amendează măsurile contradictorii ale autorităților care, până mai ieri, au permis „congrese de 5.000 de persoane în spații închise, fără mască, festivaluri de 75.000 de persoane fără distanțare și mască, iar acum reintroduc restricții care afectează și dreptul constituțional la muncă".

Deși e al doilea an de pandemie, valul 4 ne-a prins la fel de nepregătiți ca și primul. Nu suntem vaccinați, paturile la ATI sunt tot prea puține, spitalele sunt la fel de suprasolicitate, iar pacienții non-Covid vor fi din nou lăsați în voia sorții. Am fost cu toții ca greierele din fabulă, care s-a distrat toată vara fără să-i pese de ce va urma, iar acum ne iese distracția pe nas.

Citit 2581 ori Ultima modificare Marți, 28 Septembrie 2021 23:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.