Parul și capetele politice

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Se anunță un weekend în care se vor limpezi, se pare, apele noii alianțe guvernamentale dintre PSD și PNL.

Un lucru este cert încă de pe acum: PNL este marele perdant al unei crize pe care, culmea, taman președintele partidului, Florin Cîțu, a declanșat-o. Supraexcitat de dorința de a-l învinge pe Orban în cursa pentru președinția liberală, nu s-a dat în lături de la nimic, nici de la a folosi Executivul pe post de măciucă electorală. Dar uite că parul are două capete...

Pe cât de sus s-a cocoțat în vârful puterii, pe atât de tare este bușitura pe care Cîțu e pe cale să o încaseze. Și merită! Cîțu a reușit "performanța" de a tăia craca Guvernului și de a torpila orice tentativă de refacere a alianței cu USR, PNL a intrat în vrie în ochii electoratului, și-a pus în cap mai toată "echipa câștigătoare" din PNL, dar în ultimă instanță și pe președintele Iohannis!

Pentru toate astea, Cîțu va fi "retrogradat", după câte se pare, în funcția de șef al Senatului. Un "fleac", față de funcția de șef al Executivului.

Acum, nu că Nicolae Ciucă ar fi neapărat varianta ideală de premier. Dar, după cum am mai avut ocazia să observăm, generalul Ciucă s-a făcut remarcat printr-o calitate esențială: este liberal în acte, dar nu chiar atât de liberal pentru a fi indezirabil pentru PSD.

La o ieșire "de familie" în fața presei - Florin Cîțu, alături de membrii marcanți ai partidului - la întrebarea privind o posibilă nouă luptă pentru șefia PNL, liberalii au râs condescendent! Dar parcă nu prea era râsul lor... Mai "amuzant" a fost că Florin Cîțu nici nu a mai participat fizic, ci doar s-a conectat online, la ședința PNL în care Nicolae Ciucă a fost validat drept propunere de premier.

A surprins, totuși, cum, cu tot picajul în care a intrat PNL, Cîțu a avut tupeul de a declara "marele succes" al negocierilor cu PSD, deoarece este "o mare victorie pentru PNL să dea primul premierul, fiind un partid mai mic"! Asta de unde, până acum vreo două luni, PNL era mare și tare - "buricul" țării, iar Cîțu "cordonul ombilical" al aleșilor la bugetul de stat! Halal succes, o să-l țină minte liberalii mult și bine!

Pe cât de evident este că PNL încearcă doar să-și gestioneze pierderile, la fel de evident este că marele câștigător al noii alianțe guvernamentale este PSD. După ce a asistat cum PNL și USR se măcelăresc reciproc, acum va fi, practic, principalul partid la guvernare. Unde mai pui la socoteală marea rotație a premierilor. PSD a anunțat deja măriri de pensii, de alocații, că, deh!, așa e în politică, bați fierul cât e cald și se uită electoratul la tine!

Citit 1397 ori Ultima modificare Vineri, 19 Noiembrie 2021 23:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.